Κεντροαριστερά: Αδοξο τέλος οι συζητήσεις με αλληλοκατηγορίες και υπονοούμενα

 
Κεντροαριστερά: Αδοξο τέλος οι συζητήσεις με αλληλοκατηγορίες και υπονοούμενα

Ενημερώθηκε: 08/09/16 - 11:02

Αδοξο τέλος είχε το φλέρτ μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού για την ανασυγκρότηση της Κεντοαριστεράς. Οι δύο πλευρές επιχειρούν η μια να αποδώσει την ευθύνη στην άλλη, με υποννοούμενα και αλληλοκατηγορίες, ενώ και οι δύο θέλουν να δείξουν (ή δεν μπορούν να κρύψουν) ότι επεξεργάζονται άλλου είδους διευρύνσεις.

Από τη μία, η Φώφη Γεννηματά άφησε αιχμές εναντίον του Στ. Θεοδωράκη για έλλειψη «μπέσας», για όχι καθαρό στίγμα («Δώσαμε ένα χρόνο στο Ποτάμι για να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το στίγμα του») και διέκοψε τις διαπραγματεύσεις μόνο με την ηγεσία, με το ΠΑΣΟΚ να κρατάει ανοιχτή την πόρτα με όσους πιστεύουν στη μεγάλη Κεντροαριστερά, ενώ από την πλευρά του Ποταμιού κατηγόρησαν τη Φ. Γεννηματά για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν ήθελε μια ανοιχτή αναμέτρηση στην κοινωνία. Οπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπςο Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόρδας: «Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ φάνηκε ότι δεν υπάρχει διάθεση να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση, προφανώς για τους δικούς τους λόγους. Εμείς επιμένουμε στις συγκεκριμένες προτάσεις και θεωρούμε ότι πρέπει να πάμε σ' έναν νέο φορέα στον χώρο του κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς προκειμένου να εκφράσει όλο αυτόν τον χώρο».

Επίσης σύμφωνα με στελέχη του Ποταμιού η Φ. Γεννηματά επιθυμεί κόντρα στη διάθεση των περισσοτέρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Προφανώς η κυρία Γεννηματά άλλα ονειρευόταν. Κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ, πίστεψε ότι μπορεί να κληρονομήσει και το Ποτάμι» ήταν χτες η απάντηση του Γραμματέα οργανωτικού του Ποταμιού Παντελή Αβραμίδη, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης προτίμησε να μην απαντήσει ο ίδιος.

Οι κυβερνητικές συμμαχίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαφωνίας των δυο ηγεσιών, έστω και αν ουσιαστικά αυτές δεν αποτελούσαν παρά την κορυφή του παγόβουνου. Το μεν ΠΑΣΟΚ κατηγορεί το Ποτάμι ότι ουσιαστικά θέλει να οδηγήσει την κεντροαριστερά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το δε Ποτάμι κατηγορεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι ουσιαστικά φλερτάρει με έναν «καλό» ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως δημοσιεύματα κάνουν λόγο για παρασκηνιακές προσπάθειες από στελέχη προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος. Οι πληροφορίες ήθελαν στην κατεύθυνση αυτή να κινείται και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Θέση σήμερα επί το υθέματος πήρε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος ο οποίος κατηγόρησε το Ποτάμι και τον επικεφαλής του Στ. Θεοδωράκη για παλινωδίες και πισωγυρίσματα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε πως για πρώτη φορά υπάρχει ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο όλων, το οποίο συμφωνήθηκε έπειτα από τρίμηνη δουλειά. Εκεί δεν τέθηκε θέμα μετεκλογικών συνεργασιών, συμπλήρωσε και σημείωσε πως δεν μπορεί να καθορίζεται πως συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο με τη ΝΔ.

Στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, με αφορμή την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι παρενέβη με δήλωσή του ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου. Οπως είπε, ο ίδιος είχε επισημάνει εγκαίρως τις αδυναμίες του εγχειρήματος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. «Το εγχείρημα αυτό είναι πολυσύνθετο, επίπονο. Η επιτυχία του προϋποθέτει σοβαρότητα, ειλικρινείς προθέσεις, διαυγείς στόχους και διαφανείς διαδικασίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τηλεοπτικες άδειες: Οι επαφές και οι συμμαχίες παλαιών και νέων καναλαρχών - Ολο το παρασκήνιο

Κακοκαιρία: Τέσσερις νεκροί και μία γυναίκα αγνοούμενη από τη φονική κακοκαιρία

Καιρός (8/9/2016): Ξεκίνησε ήδη το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας

Νίγηρας: 38 νεκροί και 92.000 άστεγοι από τις πλημμύρες που έχουν σαρώσει τη χώρα

Τηλεοπτικές άδειες - Ν. Παππάς: Πλουσιότερη η Ελλάδα μετά τον διαγωνισμό για τα κανάλια