Η Μονή Βουλκάνου όπου βρίσκεται η θαυματουργή είκονα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας

 
Η Μονή Βουλκάνου όπου βρίσκεται η θαυματουργή είκονα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας

Ενημερώθηκε: 17/12/20 - 01:43

Στη συμβολή των βουνών της Ιθώμης και της Εύας (Ἁγίου Βασιλείου) και ανάμεσα στα χωριά Αρχαία Μεσσήνη(Μαυρομμάτι) και Βαλύρα του Δήμου Ιθώμης, υψώνεται το μστορικό μοναστήρι του Βουλκάνου, το οποίο ιδρύθηκε το 17οαιώνα. Το όνομά του "Βουλκάνος" και παλαιότερα "Βουρκάνο", "Δορκάνο" και "Βουλκάνη", το οφείλει πιθανόν σε βυζαντινό άρχοντα ή κτίτορα, στον οποίο ανήκε η περιοχή ...

Πρόδρομος του μοναστηριού είναι η Μονή της Παναγίας της "Κορυφής" ή της Παναγίας "Επανωκαστριτίσσης" η οποία βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ιθώμη, εκεί που άλλοτε υπήρχε η Ακρόπολις της Αρχαίας Μεσσήνης.

Σύμφωνα με την παράδοση η Μονή της Κορυφής κτίστηκε στις αρχές του 8ου αιώνα, γύρω στο 725 από εικονολάτρες Μοναχούς, στο σημείο όπου ευρέθη η σεπτή Εικόνα της Παναγίας, κρεμασμένης σ' ένα πουρνάρι... Αλλοι υποστηρίζουν ότι κτίτοράς της είναι ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β΄ ο Παλαιολόγος (1282-1328).

Το μοναστήρι της Κορυφής εγκατέλειψαν οι μοναχοί το 1625 λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τον χειμώνα αλλά και της δυσκολίας των προσκυνητών να φτάσουν σ’ αυτό κι έτσι αναζήτησαν τόπο νοτιότερα και τον βρήκαν στο σημερινό χώρο του νέου μοναστηριού αφού τον αγόρασαν από τον πατέρα του Τούρκου αγά της Ανδρούσης αντί 10.500 γροσίων.

Ο Ναός της νέας κάτω μονής κτίστηκε το 1701 .Ο "μέγας θησαυρός" της είναι η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, πού φέρει την επιγραφή "Η Οδηγήτρια η επονομαζομένη τω όρει Βουλκάνω".

Στο μοναστήρι φυλάσσονται Ιερά Λείψανα πολλών Αγίων της Εκκλησίας μας, μεταξύ των οποίων του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του Μονεμβασιώτου, του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου και του Καλαματιανού Αγίου Ηλία του Αρδούνη.

Στη δε πλούσια βιβλιοθήκη του υπάρχουν παλαιά και νέα βιβλία, ιδιόχειρα συγγράμματα, Τουρκικά έγγραφα και 4 Σιγίλλια των κατά καιρούς Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, που αναγνωρίζουν ή επικυρώνουν τα προνόμιά του.

Ιδιαίτερη προσοχή και λατρευτικό ενδιαφέρον έχουν οι εορτές και πανηγύρεις της μονής τόσο τον Δεκαπενταύγουστο με τη μεταφορά της Εικόνος της Παναγίας στο θρόνο της, στο μοναστήρι της Κορυφής και την έναρξη των εορταστικών ιερών ακολουθιών.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι εκδηλώσεις που γίνονται τη νύκτα της 19ης προς 20ήν Σεπτεμβρίου με την κάθοδο της Βουλκανιώτισσας στην πόλη της Μεσσήνης, σε ανάμνηση θαυματουργικής επεμβάσεως της Θεοτόκου, όταν φοβερή επιδημία πανούκλας είχε απλωθεί σε όλη σχεδόν τη Μεσσηνία και είχε σκορπίσει το θάνατο και τη δυστυχία γύρω στα 1755 και τότε πρωτολιτανεύτηκε η εικόνα.

Αυτή τη νύχτα, χιλιάδες άνθρωποι οδοιπορούν και ανάμεσά τους πολλά νέα παιδιά, συνοδεύοντας τη "Βουλκανιώτισσα Κυρά" διανύοντας με τα πόδια απόσταση 20 χιλιομέτρων. Η κάθοδος της εικόνας ξεκινά στις 2 το πρωί από το Βουλκάνο και καταλήγει στη "Μαυροματέϊκη Παναγίτσα" γύρω στις 7.30 το πρωί της 20ῆς Σεπτεμβρίου. Η επίσημη υποδοχή της Εικόνος γίνεται στις 9.30 π.μ. στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, παρά την είσοδο της Μεσσήνης, από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τις αρχές του τόπου και πλήθος λαού.

Πάνδημη είναι και η Λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως για να καταλήξει στο Βουλκανιώτικο Μετόχι της Πανηγυρίστρας, όπου και εναποτίθεται η Ιερά Εικόνα. Ακολουθεί οκταήμερο προσκύνημα μέχρι της 28ης Σεπτεμβρίου, οπότε την 5η απογευματινή αυτής της ημέρας άρχεται η άνοδος της Εικόνος για το μοναστήρι της, πρώτα με λιτάνευσή της εντός της Μεσσήνης και στη συνέχεια με πορεία προς το Βουλκάνο, όπου καταλήγει τη 12η νυχτερινή.