Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η προσπάθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά τα βασικά εξοπλιστικά προγράμματα που «τρέχουν» όπως είναι τα Rafale και η προμήθεια νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό παίρνουν σειρά μικρότερα υποπρογράμματα τα οποία όμως είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας και άκρως απαραίτητα για την επαύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας.
Αυτά είναι η προμήθεια νέων όπλων ή επαναπιστοποίηση παλιών για τα πολεμικά αεροσκάφη, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τα αντιεροπορικά συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Η αρχή έγινε με την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια 36 νέων τορπιλών βαρέως τύπου Sea Hake για τα υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής» του Π.Ν. αλλά και τον εκσυγχρονισμό των τορπιλών SUT τις οποίες ήδη διαθέτουν τα Ελληνικά υποβρύχια.
Σειρά έχουν οι πύραυλοι AM-39 Εxocet που φέρουν τα Mirage 2000 της Π.Α. που όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, η επαναπιστοποιήση τους θα συμπεριληφθούν στη σύμβαση προμήθειας όπλων των Rafale, που θα περάσει άμεσα από την Βουλή.
Οι πύραυλοι αυτοί είναι ένα στρατηγικό όπλο για το ελληνικό οπλοστάσιο αφού αποτελούν ένα εξαιρετικό όπλο για την προσβολή πλοίων. Οι Exocet θα εξοπλίσουν τα Rafale, καθώς είναι πιστοποιημένα στο εν λόγω όπλο και έτσι τα νέα αεροσκάφη της Π.Α, που αναμένονται το πρώτο εξάμηνο του 21, θα μπορούν να αναλάβουν και αποστολές ναυτικής κρούσης.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε από την Βουλή και το πρόγραμμα επαναπιστοποίησης των γαλλικών βλημάτων Scalp των μαχητικών Mirage 2000-5 MK2, που επίσης μπορούν να «φορεθούν» στα Rafale.
Παράλληλα συνεχείς είναι οι συναντήσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) με κλιμάκια γαλλικών εταιρειών για την περαιτέρω εξοπλισμό των Rafale. Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά έχει θέσει θέμα για την απόκτηση των πυραύλων Meteor και Mica NG, ενώ πριν από λίγες μέρες τέθηκε και το ζήτημα απόκτησης των κατευθυνόμενων βομβών Hammer. Όπως γίνεται αντιληπτό από τις κινήσεις που γίνονται τα ελληνικά Rafale θα είναι εξοπλισμένα «σαν αστακοί» για πολλαπλές αποστολές και αναμένεται πραγματικά να αλλάξουν τις ισορροπίες πάνω από το Αιγαίο.
Πέρα από την προσπάθεια που γίνεται για τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό των Rafale, η Πολεμική Αεροπορία κάνει κινήσεις και για την απόκτηση νέων όπλων για τα F-16. Συγκεκριμένα στο ΓΕΑ θέλουν να εξοπλίσουν τα F-16 με τους αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-84 Harpoon, που παρά τα όσα ακούστηκαν μας παραχωρούνται κανονικά όπως επιβεβαίωσε σε πρόσφατη δήλωση του ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Πρόκειται για υπερσύγχρονους πυραύλους αντίστοιχους των AM-39 Exocet και μάλιστα με βεληνεκές το οποίο μπορεί να αγγίξει στην πιο αναβαθμισμένη έκδοση ακόμα και τα 300 χλμ.
Παράλληλα και ενώ προχωράει κανονικά στην ΕΑΒ η αναβάθμιση του πρώτου F-16 στην έκδοση VIPER στο ΓΕΑ ήδη εξετάζουν τα όπλα με τα οποία μπορούν να φορτωθούν οι «οχιές». Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση των πυραύλων αντι-radar AGM-88E AARGM, που μπορούν να προσβάλουν στόχους ακόμα και υπό τη χρήση αντίμετρων από τον εχθρό, αλλά και για τους AGM-158 JASSM, που είναι αντίστοιχοι των γαλλικών scalp. Για τους AGM-158 JASSM βέβαια δεν έχει ξεκαθαριστεί αν μας τους αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ.
Τέλος, πριν από λίγες μέρες με βολές που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής της Κρήτης γνωστοποιήθηκε πως πραγματοποιήθηκε επαναπιστοποίηση των βλημάτων των αντιαεροπορικών συστημάτων του Στρατού Ξηράς OSA και TOR-M1.
Εν κατακλείδι τα υποπρογράμματα αυτά που τρέχουν και για τα τρία Επιτελεία (ΓΕΑ, ΓΕΝ, ΓΕΣ) είναι πολύ σημαντικά και αφορούν τόσο την αναβάθμιση της δύναμης πυρός, όσο και τη διατήρηση της ικανότητας αυτοπροστασίας μονάδων κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων.