«Καλό ταξίδι Oruc Reis” έγραψε στο twitter ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ,ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν.
«Το Oruc Reis είναι στη Μεσόγειο, καλό ταξίδι και καλή τύχη» ήταν το "τιτίβισμα" του Αλμπαϊράκ, που έχει εναποθέσει πολλές… ελπίδες στην κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο μήπως και οι Τούρκοι πολίτες ξεχάσουν την πολύ άσχημη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και τη συνεχιζόμενη συντριβή της λίρας. Μιας κατάστασης για την οποία μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει και ο ίδιος ο γαμπρός του Ερντογάν ως υπουργός Οικονομικών. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου για την συνεχή υποτίμηση της λίρας ο Αλμπαϊράκ άφησε άναυδο το ακροατήριο λέγοντας ότι «η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι σημαντικό θέμα για μένα»!
Όπως λέει ο Τούρκος οικονομολόγος Ουγκούρ Γκιουρσές «αν αυτό συνέβαινε σε μια άλλη χώρα, θα είχε χαρακτηριστεί σκάνδαλο».
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Απλά, εφαρμόζοντας την αποτυχημένη οικονομική πολιτική του πεθερού του -γνωστή και ως “Erdoganomics”- ο Αλμπαϊράκ έχει σπαταλήσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος για να ενισχύσει τη λίρα, προσπαθώντας να καλύψει τα συμπτώματα της κρίσης και να καταπραΰνει την κοινωνία.
Λέει λοιπόν στους Τούρκους πολίτες: «Αν δεν ξέρετε, αν δεν το έχετε ακούσει, εάν δεν σας ενδιαφέρει, τότε θα είστε ευτυχισμένοι»!
Παρουσιάζοντας μάλιστα πρόσφατα το νέο τριετές πρόγραμμα ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας ο Αλμπαϊράκ προέβλεψε ένα «κακό σενάριο» χαμηλής ανάπτυξης μόνο για το 2020 όπου αντί για 0,3% ανάπτυξη προέβλεψε συρρίκνωση 1,5%, και το 2021 αντί για ανάπτυξη 5,8%, εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,7% κυρίως λόγω της αύξησης της κατανάλωσης.
«Οι προβλέψεις αυτές γίνονται με διάθεση παρόμοια με την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» λέει ειρωνικά ο Γκιουρσές και προσθέτει: «Το 2020, το εκτιμώμενο εθνικό εισόδημα είναι 702 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας υποχωρήσει στα επίπεδα του 2009.Στο νέο οικονομικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, δεν υπάρχει κουβέντα σχετικά με τις ζημίες των εταιρειών λόγω κλεισίματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, της κατάρρευσης της οικονομικής ζήτησης και της υποτίμησης της λίρας.
Τα προβλήματα των εταιρειών αυξάνονται συνεχώς και οι πιθανές χρεοκοπίες είναι ορατές. Σήμερα επίσης ,πέντε εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε επιδόματα ανεργίας και επιδόματα βραχείας διάρκειας. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Είναι πραγματικό μυστήριο πώς υπό αυτές τις αβέβαιες συνθήκες, οι πολίτες θα ενισχύσουν την κατανάλωση τους»!
Oπως γράφει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung η επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν αποτελεί κυρίως μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την τεταμένη οικονομική κατάσταση και τα εσωτερικά προβλήματα στη χώρα. «Λέμε όχι σε μια πολιτική που τροφοδοτεί τον πόλεμο, τον αγώνα και τις αντιπαραθέσεις, αποκλειστικά για την επίτευξη των προσωπικών στόχων του Ερντογάν» λέει ο Μετίν Γκιουρσάν, βουλευτής του Κόμματος Deva του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατσάν ."Εάν η εξωτερική πολιτική γίνει εσωτερική πολιτική, η Τουρκία θα πληρώσει βαρύ τίμημα» προσθέτει.
Ψιλά γράμματα για τον μεγαλομανή Τούρκο πρόεδρο! «Ο Ερντογάν δεν φοβάται την κλιμάκωση. Αντιθέτως. Την επιδιώκει και την εντείνει» γράφει η γερμανική ιστοσελίδα RND.
«Πρόκειται για μια πολιτική ηγεσία που δεν ενδιαφέρεται πλέον για τη διπλωματία. Η τουρκο-ελληνοκυπριακή διαμάχη για το φυσικό αέριο είναι απλώς ένα από τα τρελά σημεία των προβλημάτων με την άθλια τουρκική συμμετοχή. Από τη Βόρεια Αφρική έως τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, η Τουρκία εμφανίζεται ως επιθετική περιφερειακή δύναμη» προσθέτει η γερμανική ιστοσελίδα.
«Στη Λιβύη ο Ερντογάν επενέβη στρατιωτικά μήπως και νικήσει η υποταγμένη στην Τουρκία κυβέρνηση Σάρατζ τον εμφύλιο πόλεμο. Στη Συρία και το Ιράκ, τα τουρκικά στρατεύματα και οι τοπικοί σύμμαχοί τους έχουν αναλάβει μαζική δράση εναντίον Κούρδων. Στον Καύκασο ,η Αγκυρα υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στον αγώνα κατά της Αρμενίας όχι μόνο ρητορικά, αλλά και στρατιωτικά. Η Άγκυρα θα μπορούσε αν ήθελε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Μπακού για να σταματήσει τη σύγκρουση με την Αρμενία. Δεν το κάνει γιατί ο Ερντογάν επιδιώκει και αυτή την περιφερειακή σύγκρουση να αποδείξει τη γεωπολιτική του επιρροή» σημειώνει η RND.
Θεωρώντας μάλιστα ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιβολή σοβαρών κυρώσεων στην Τουρκία, ο Ερντογάν δεν διστάζει «να χλευάζει ακόμη και το Βερολίνο» σημειώνει πικρόχολα η γερμανική Tagesschau. «Πρέπει να υποθέσει κανείς ότι ο τούρκος ηγέτης ξέρει ακριβώς τι κάνει και ότι ο χρονισμός των τελευταίων κινήσεών του δεν είναι αποτέλεσμα σύμπτωσης, καθώς έχει πλήρη επίγνωση των αντιδράσεων που θα εγείρουν σε Αθήνα, Βερολίνο και Βρυξέλλες. Με δεδομένο ότι υπό κανονικές συνθήκες θα ξεκινούσαν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, κατόπιν των διαμεσολαβητικών προσπαθειών της γερμανικής κυβέρνησης, η εκ νέου αποστολή του Oruç Reis πλησίον του Καστελόριζου είναι μία χλευαστική ενέργεια έναντι του Βερολίνου και της γερμανικής διπλωματίας» ομολογεί η γερμανική εφημερίδα!
Γι αυτό άλλωστε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Αγκυρα ,κάνοντας λόγο για «προκλήσεις» της τουρκικής πλευράς. Σιγά μην φοβηθεί ο Ερντογάν από λόγια,όμως! Οσο δεν βλέπει πράξεις και βαριές κυρώσεις που θα πονέσουν εκεί που υποφέρει -στην οικονομία- ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει να χλευάζει.
Μαλλον θα γέλασε ειρωνικά, ακούγοντας τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χαικο Μαας μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό να λέει οτι παρά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την απειλή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, πρέπει να υπάρχει μόνο... διάλογος!
Αυτό για τους αιθεροβάμονες οτι το Βερολίνο θα σκληρύνει δήθεν τη στάση του κατά της Αγκυρας.
Η εφημερίδα της Κολωνίας «Kölner Stadt Anzeiger» το λέει πολύ καθαρά: «Ο Ερντογάν θέλει η αντιπαράθεση με τη Δύση και τη Ρωσία να εκληφθεί ως ένδειξη θάρρους. Στην ουσία ωστόσο ο πολυμέτωπος πόλεμος που έχει ανοίξει προκύπτει από την υπερεκτίμηση του εαυτού του και την έλλειψη στρατηγικής .Οι φαντασιώσεις του περί μεγάλου έθνους και ο απροσδόκητος ορυκτός πλούτος είναι για να καθησυχάσουν τον λαό. Οι προκλήσεις και oι μόνιμες απειλές έχουν όμως ως στόχο να αποσπάσουν την προσοχή της κοινωνίας. Έχουν ως σκοπό να δικαιολογήσουν την αυταρχική ηγεσία του Ερντογάν».
Η εφημερίδα της Κολωνίας προειδοποιεί όμως ότι «πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου η εξάρτηση της Τουρκίας και πάλι από την εξωτερική βοήθεια. Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι τότε. Ο Ερντογάν πρέπει να ακούσει τώρα ξεκάθαρα λόγια».
Μήπως ακούει ο Χάικο Μάας και κυρίως η καγκελάριος Μέρκελ; Η απλά και πάλι το Βερολίνο θα επικαλεστεί τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ ως το μοναδικό , κατάλληλο μέτρο για την εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης;
Μήπως οι εταίροι μας στην ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στα τέλη της εβδομάδας ασκήσουν και πάλι πιέσεις απλά για την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, αναγκάζοντας την Αθήνα να προσέλθει στον διάλογο με την Τουρκία, με το Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία στα χωρικά μας ύδατα; Με τέτοιους συμμάχους όλα να τα περιμένουμε…
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»