Μια εμπεριστατωμένη μελέτη, 12 ετών, της Πολεμικής μας Αεροπορίας δείχνει τη δυναμικότητα και την αποτελεσματικότητα του γαλλικού μαχητικού Rafale F.3 σε σχέση με το αμερικανικό F-35.
Η μελέτη ουσιαστικά παρουσιάζει ποιο απο τα δύο μαχητικά αεροσκάφη θα επικρατούσε σε μια μεταξύ τους αερομαχίες.
Σε εργασία της Π.Α. είχε καταγραφεί το συμπέρασμα ότι το ραντάρ του Rafale βλέπει στόχο με 1 m² RCS στα 70 ναυτικά μίλια (129,6 χιλιόμετρα), εκτίμηση η οποία φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, ενώ το F-35 θα αποκαλύπτεται περίπου στα 20 ναυτικά μίλια (37 χιλιόμετρα) και θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις το Rafale F.3 να καταρρίψει το F-35 με βολή Meteor (ακτίνα δράσης 120 χλμ. ταχύτητα 4,5 Mach).
Η τότε μελέτη ανέφερε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων (25,9 χιλιομέτρων), αλλά είχε υπολογιστεί ως RCS του F-35 η τιμή 0,0015 m², που τελικά αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μικρότερη από το πραγματικό RCS του F-35 που είναι εντονότερο.
Πλέον, η εκτίμηση είναι ότι το RCS του F-35, σε συχνότητες κοντά στα 10 GHz (X-Band), είναι ελαφρά μικρότερο από 0,01 ², βάσει ρωσικών και κινεζικών μελετών.
Το ραντάρ APG -81 του F-35 φυσικά δίνει το πλεονέκτημα στο αμερικανικό αεροσκάφος, καθώς βλέπει στόχο με RCS 1 m² στα 82 ναυτικά μίλια (151,9 χιλιόμετρα) και με δεδομένο ότι το RCS του Rafale είναι περίπου 0,1 m² (νούμερο που έχει αναφερθεί από διάφορες ιστοσελίδες, σε σχέση με τον διαγωνισμό της Ινδίας), τότε προκύπτει ότι το F-35 θα δει το Rafale περίπου στα 46 ναυτικά μίλια (85,2 χιλιόμετρα).
Σε μία αναμέτρηση F-35 και Rafale, το F-35 θεωρητικά έχει το πλεονέκτημα, διότι θα δει το Rafale πολύ νωρίτερα. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού και το Rafale, υποβοηθούμενο από κάποιο επίγειο ή ιπτάμενο ραντάρ, θα μπορούσενα εμπλέξει το F-35 με Meteor. To Rafale ξεχωρίζει για το ικανότατο ραντάρ του, το κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου και τον υπέρυθρο αισθητήρα.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»