Με μειλίχια γλώσσα και περισσό θράσος ο Τούρκος πρέσβης προκαλεί από τη Θράκη

 
Με μειλίχια γλώσσα και περισσό θράσος ο Τούρκος πρέσβης προκαλεί από τη Θράκη

Ενημερώθηκε: 26/07/20 - 14:36

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, με μειλίχιο λόγο που κρύβει την περισσή θρασύτητα του ιδίου και της χώρας μίλησε για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Τη στιγμή που η χώρα του καταπατά το διεθνές δίκαιο και προβαίνει σε παράνομες πράξεις, τα κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας έχουν υιοθετήσει εμπρηστική ρητορική, ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν, πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, κάλεσε τη χώρα μας να φορέσει τα παπούτσια της Τουρκίας, δηλαδή να δει τα πράγματα από την τουρκική σκοπιά(!!!) και να σεβαστεί τις επιλογές τη Τουρκίας!!!

Ο Τούρκος πρέσβης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χρόνος», είπε μεταξύ άλλων ότι «εμείς είμαστε αυτοί που ζητάμε διάλογο (εν. οι Τούρκοι)»!!! Διάλογος όμως επί παράνομων απαιτήσεων και διεκδικήσεων -αυτό που θέλει η Τουρκία- δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν, βρέθηκε στην Κομοτηνή για να παρακολουθήσει το ετήσιο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ, από το θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια.

Το μνημόσυνο διοργανώνεται παραδοσιακά από την οικογένεια του εκλιπόντος σε συνεργασία με το Κόμμα Ειρήνης και Φιλίας (DEB), που αποτελεί την μετεξέλιξη του κομματικού σχηματισμού, που είχε αναδείξει τον Αχμέτ Σαδίκ, και που αρκετές φορές έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την εκφραζόμενη διά στόματος Τσιγδέμ Ασάφογλου ρητορική του.

Μετά το πέρας της τελετής, ο κος Οζουγκεργκίν κλήθηκε από τον «Χ» και τον Θανάση Τσολάκη, να σχολιάσει την εν εξελίξει ελληνοτουρκική κρίση, παραδεχόμενος αρχικά ότι «υπάρχουν διαφωνίες και αμφισβητήσεις (εν. μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας). Αυτό δεν είναι μυστικό». Κατά την άποψή του όμως «αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε τις αμφισβητήσεις. Και τα δύο έθνη (Ελλάδα και Τουρκία) είναι αρκετά ώριμα, έχουν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία να διαχειριστούν ό,τι συμβαίνει» όπως είπε. Επίσης δήλωσε ότι «δεν είναι καθόλου απαισιόδοξος και ότι «εφόσον καταφέρουμε να καθίσουμε και να συνομιλήσουμε – πιστέψτε με (θα φανεί ότι) δεν μιλάμε και πολύ διαφορετική γλώσσα».

«Η Ελλάδα να φορέσει τα παπούτσια μας»

Ο κος Οζουγεκργκίν δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα, όμως κάλεσε τη χώρα μας να φορέσει τα παπούτσια της Τουρκίας, δηλαδή να δει τα πράγματα από την τουρκική σκοπιά. «Αυτό θα μπορούσε να είναι αλήθεια (εν. το ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα). Αλλά πρέπει και εσείς να φορέσετε τα παπούτσια του άλλου» είπε συγκεκριμένα και σημείωσε ότι «κι εμείς είμαστε απογοητευμένοι από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα τελευταία. Κι εμείς νιώθουμε ότι απειλούμαστε. Επίσης νιώθουμε ότι η φωνή μας δεν ακούγεται». Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του (άρα και της χώρας του) από κινήσεις της Ελλάδας «όπως συνεργασίες με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για τον Τούρκο διπλωμάτη, οι Τούρκοι «θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε ότι δεν μιλάμε σε κανέναν ενώ τελούμε υπό απειλή» όμως, είπε ότι η χώρα του παραβλέπει ουσιαστικά την απειλή και υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε αυτοί που ζητάμε διάλογο (εν. οι Τούρκοι)».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι αν «κάνουμε στην άκρη τις ακραίες φωνές» θα επέλθει συμφωνία, λέγοντας ότι δεν είναι καθόλου απαισιόδοξος ως προς αυτό το ενδεχόμενο.

«Να σεβαστούν και οι Έλληνες τις δικές μας επιλογές»

Κληθείς να σχολιάσει το έτερο φλέγον θέμα των ημερών που είναι η μετατροπή της Αγιά – Σοφιάς σε τζαμί, με την πρώτη μουσουλμανική προσευχή ήδη πραγματοποιηθείσα, ο κος Οζουγκεργκίν αναγνώρισε εν αρχή ότι «είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τους Έλληνες (εν. το θέμα της Αγιά Σοφιάς)».

Όμως αντιπαράβαλε και το γεγονός ότι το ίδιο θέμα είναι επίσης ευαίσθητο και για «το τουρκικό έθνος» και τόνισε ότι «εφόσον εμείς συνεχίζουμε να σεβόμαστε τις ευαισθησίες των Ελλήνων, το ίδιο περιμένουμε να κάνουν και αυτοί σεβόμενοι τις επιλογές μας».

Στη μεγάλη εικόνα, είπε ότι η διατήρηση του μνημείου της Αγιά Σοφιάς, είναι ζήτημα πολιτισμού και υποσημείωσε ότι η Τουρκία «κρατάει το μνημείο σε άριστη κατάσταση εδώ και 567 χρόνια, χωρίς να της το έχει επιβάλλει κανείς», αλλά αναγνωρίζοντας την πολιτισμική του αξία.