Με την ελληνική σημαία να μπαίνει πρώτη στο Μαρακανά στα χέρια της Κατερίνας Στεφανίδη άρχισε η παρέλαση των αθλητών--πιό χαλαρή από την έναρξη--στην τελετή λήξης, το τελευταίο κομμάτι των Ολυμπιακών του Ρίο που αποτελούν πια παρελθόν.
Κάτω από βροχή και με φόντο (δυστυχώς) άδεια καθίσματα, οι αθλητές για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων δεν στάθηκαν όρθιοι, αλλά κάθισαν σαν θεατές σε μια υπερπαραγωγή. Μια υπερπαραγωγή που είχε φως, χρώμα, χορευτικά
Η τελετή λήξης έμοιαζε στην πραγματικότητα ένα από τα διασημότερα πάρτι του δρόμου, το Cordão da Bola Preta, που κάθε χρόνο τις μέρες του Καρναβαλιού παρακολουθούν και ακολουθούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Αν η τελετή έναρξης έστειλε ένα περιβαλλοντικό μήνυμα, η τελετή λήξης άφησε μια διαφορετική "αίσθηση της μουσικής του δρόμου".
Η ιδέα ήταν να μιλήσουμε για την τέχνη που δημιουργούν οι απλοί άνθρωποι και γι'αυτό το Καρναβάλι ήταν must, τόνισαν οι διοργανωτές Απλά το Καρναβάλι έπρεπε να κλείσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αφιέρωμα στην μυθική Βραζιλιάνα ηθοποιό Κάρμεν Μιράντα (1909-1955)--αν χαζεύετε παλιές ταινίες θα την έχετε δει να χορεύει με ένα καλάθι φρούτα στο κεφάλι. Η σταρ της Σάμπα Ρομπέρτα Σα 'εδωσε το παρόν αποτίοντας φόρο τιμής σε ένα από τα πιο εξαγώγημα προϊόντα της Βραζιλίας, φυσικά τη σάμπα. Και οι δύο σταρ, η μια η παλαιότερη σαν σκιά από ασπρόμαυρη ταινία, εμφανίστηκαν πάνω σε ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο υπό τους ήχους της λαϊκής βραζιλιάνικης μουσικής.
Αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Μπουρλέ Μαρξ που σχεδίασε το Flamengo Park και το διάσημο μωσαϊκό στην παραλία της Κόπακαμπάνα. Για να των τιμήσουν δημιουργήθηκε ένας τεράστιος "κήπος" από χορευτές ντυμένους σαν τροπικά φυτά.
'Οπως συνηθίζεται σε κάθε τελετή λήξης, αυτή τη χρονιά το Τόκιο έκανε μια "guest star" εμφάνιση διάρκειας 8 λεπτών, ένα μίγμα ιαπωνικής παράδοσης και τεχνολογίας.
Και τι τεχνολογίας! Με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε να εμφανίζεται ντυμένος ως Σούπερ Μάριο και όλο το στάδιο να ξεσπά σε χειροκροτήματα.