Οι έφηβοι είναι συχνά κακοδιάθετοι, δύστροποι, απρόβλεπτοι και απρόθυμοι να τηρήσουν τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς.
Τώρα οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους σκύλους, που περνούν τη δική τους δύσκολη εφηβεία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λούσι Άσερ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Biology Letters, σύμφωνα με το Science και την «Γκάρντιαν», μελέτησαν 82 σκύλους ηλικίας πέντε μηνών και 80 σκύλους ηλικίας οκτώ μηνών από διάφορες ράτσες, στις οποίες η εφηβεία αρχίζει μεταξύ του έκτου και του ένατου μήνα ζωής (στα περισσότερα σκυλιά η εφηβεία αρχίζει κατά τον όγδοο μήνα).
Η βασική διαπίστωση ήταν ότι τα μεγαλύτερα σκυλιά, που βρίσκονταν στη δική τους εφηβεία, ήταν λιγότερο υπάκουα και ανταποκρίνονταν λιγότερο στις εντολές των ανθρώπων.
Ένα σκυλί οκτώ μηνών είχε σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να αγνοήσει μια εντολή σε σχέση με κάποιο πέντε μηνών.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι, όπως συμβαίνει και με τους εφήβους, οι εφηβικής ηλικίας σκύλοι, που είναι λιγότερο ασφαλείς όσον αφορά το δεσμό τους με το φροντιστή τους, «δοκιμάζουν» περισσότερο την αντοχή του, ζυγίζοντας έτσι κατά πόσον αξίζει να μείνουν μαζί του.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας «αντάρτης» σκύλος εφηβικής ηλικίας υπακούει περισσότερο στις εντολές ενός ξένου παρά σε εκείνες του αφεντικού του, με τον οποίον δεν έχει ασφαλή και στενή σχέση, κάτι που συμβαίνει και με τους ανθρώπους εφηβικής ηλικίας.
Έχει παρατηρηθεί ότι, όταν σκυλιά βρίσκονται σε αυτήν την πιο δύστροπη εφηβική φάση, συχνά τα αφεντικά τους τα βάζουν τιμωρία, τους δείχνουν αδιαφορία ή τα διώχνουν από το σπίτι.
Η Άσερ δήλωσε ότι η έρευνα θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση για τους σκύλους τους που βρίσκονται σε εφηβική ηλικία.
«Όπως και στους ανθρώπους, οι ορμόνες τους μαίνονται και υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλό τους» ανέφερε.
Η μελέτη συμπέρανε επίσης ότι τα πιο ανασφαλή σκυλιά, ιδίως τα θηλυκά που νιώθουν μεγαλύτερη ανασφάλεια στη σχέση τους με το φροντιστή τους, αρχίζουν νωρίτερα την εφηβεία (περίπου στον πέμπτο μήνα της ζωής τους), για άγνωστο λόγο.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους ανθρώπους, καθώς τα κορίτσια με κακές σχέσεις με τους γονείς τους εισέρχονται νωρίτερα στην εφηβεία, άρα και στην αναπαραγωγική ηλικία.
Όσο πιο στενός και ασφαλής είναι ο δεσμός, τόσο φαίνεται να καθυστερεί η εφηβεία, τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους.
Επίσης, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, η προβληματική εφηβεία των σκύλων είναι μια παροδική φάση.
Οι σκύλοι τόσο σε προεφηβικό όσο και σε ενήλικο στάδιο είναι πιο υπάκουοι και εύκολα εκπαιδεύσιμοι σε σχέση με τους σκύλους εφηβικής ηλικίας.