Κρούσμα με το σύνδρομο Καβασάκι που προσβάλλει τα παιδιά διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για το οποίο ο καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ παρουσιάζεται καθησυχαστικός.
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «Καβασάκι είχαμε προ κοροναϊού. Το βλέπαμε παλιότερα και θα το βλέπουμε και μετά την πανδημία. Πρόκειται βέβαια για μία σπάνια νόσο» είπε ο κ. Ροηλίδης και πρόσθεσε: «Σε κάποια μέρη του κόσμου με τον επιπολασμό της νόσου Covid-19, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο είχαμε παρόμοια υπερφλεγμονώδη νοσήματα. Κάποια παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, κάποια όχι».
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε βέβαια ότι «δεν είναι γνωστό ακόμα αν σχετίζεται η νόσος Καβασάκι με τον κοροναϊό. Δεν είναι μεταδοτικό νόσημα όπως ο κοροναϊός, απλά συνέπεσε μαζί του η διάγνωση σε κάποια παιδιά. Αν υπάρχει συσχετισμός δεν γνωρίζουμε ακόμη και θα το μάθουμε στο μέλλον».
Όσον αφορά στην ίδια την νόσο τόνισε ότι είναι «κλινική και τα συμπώματά της είναι υψηλός πυρετός για 5-6 μέρες, κόκκινα μάτια, πρησμένη γλώσσα, σκασμένα χείλη, εξανθήματα. Είναι γενικά τα τα συμπτώματα κι όταν κάνει διάγνωση ένας παιδίατρος τη βάζει στο μυαλό του και τη νόσο Καβασάκι».
Ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει και «κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια τι είναι. Μπορεί να είναι ιός, μπορεί να είναι κάποιος άλλος παράγοντας που την γεννά» τόνισε ο κ. Ροηλίδης και ξεκαθάρισε ότι «Αντιμετωπίζεται, υπάρχει θεραπεία. Σε κάποια παιδιά, αν δεν λάβουν θεραπεία ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια στεφανιαία νοσήματα αργότερα. Αντιμετωπίζεται με γ’ σφαιρίνη κι ασπιρίνη. Η θεραπεία προλαμβάνει την επιπλοκή αυτή σε πολύ μεγάλο ποσοστό»
Για το κρούσμα που παρουσιάστηκε στο Ιπποκράτειο, μιλώντας στο Open ο καθηγητής ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι και στη χώρα μας «φυσικά και είχαμε, έχουμε και θα έχουμε παιδιά με νόσο Καβασάκι. Τώρα απλά δημιουργήθηκε αυτή η ανησυχία γιατί συνέπεσαν χρονικά -και μόνο- με τον κοροναϊό»