Χωρίς τους Χαφτάρ και Σάρατζ ξεκίνησε η Διάσκεψη για τη Λιβύη

 
Χωρίς τους Χαφτάρ και Σάρατζ ξεκίνησε η Διάσκεψη για τη Λιβύη

Ενημερώθηκε: 19/01/20 - 17:13

Διάσκεψη Βερολίνου: Χωρίς τους άμεσα ενδιαφεόμενους, τον Χαλίφα Χαφτάρ και τον Φάγεζ Αλ Σάρατζ, ξεκίνησε στο Βερολίνο η κρίσιμη διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη.

Η Διάσκεψη άρχισε τις εργασίες της με τη συμμετοχή του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανωτέρων αξιωματούχων από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Τελευταίοι έφθασαν στο χώρο που γίνεται η διάσκεψη οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν. Είχε προηγηθεί διμερής συνάντηση των δύο ηγετών.

Αποικιοκρατική συμπεριφορά στη Διάσκεψη

Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει η αποικιοκρατική συμπεριφορά που δείχνουν τα μέλη της Διάσκεψης στον άμεσα ενδιαφερόμενο, δηλαδή το λαό της Λιβύης, καθώς ο Χαλίφα Χάφταρ και ο Φαγέζ αλ Σάρατζ θα κληθούν στη αίθουσα της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν!

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που αποκάλυψε την παραπάνω διαδικασία, για το μέλλον της Λιβύης φαίνεται ότι θα κληθούν να αποφασίσουν οι «μεγάλοι παίκτες» και όχι οι ίδιοι οι Λίβυοι!

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο.

Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο καν να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες!

Το προσχέδιο του ΟΗΕ και οι εκβιασμοί Ερντογάν

Στόχος της Διάσκεψης είναι, σύμφωνα με το προσχέδιο του ΟΗΕ, να υπάρξουν δεσμεύσεις για εκεχειρία ώστε να τερματιστεί ο εμφύλιος. Προϋπόθεση, ωστόσο, για κατάπαυση του πυρός είναι και ο τερματισμός της ξένης στρατιωτικής παρέμβασης, γεγονός που η Άγκυρα δεν δείχνει να υπολογίζει.

Σε μια ακόμη απόπειρα τουρκικού παζαρέματος και επίδειξης ισχύος, ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι δεν θα αποχωρήσουν οι δυνάμεις του από τη Λιβύη εάν δεν εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σοβαρό προβληματισμό πυροδότησε και η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποσκάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για τη Λιβύη αφού προσκάλεσε τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Μετά το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανική πλευρά, σύμφωνα με το Anadolu, επιχείρησε να λάβει δεσμεύσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στο μεταξύ τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Η παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων δημιουργεί, όπως είναι φυσικό, υψηλές απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας, με το Βερολίνο να βρίσκεται στο «επίπεδο 1» και την Αστυνομία να έχει αποκλείσει μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης.

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί εργάζονται σήμερα για την Διάσκεψη, ενώ έχει αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονται πρεσβείες και ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.