Στη δίνη της Thomas Cook κινδυνεύει να παρασυρθεί η Τράπεζα Πειραιώς

 
Στη δίνη της Thomas Cook κινδυνεύει να παρασυρθεί η Τράπεζα Πειραιώς

Ενημερώθηκε: 10/12/18 - 09:59

Στη δίνη της Thomas Cook κινδυνεύει να παρασυρθεί και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πολύ πρόσφατα, μόλις τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες τη χορήγηση δανείου 40.000.000 ευρώ στον κλυδωνιζόμενο βρετανικό ταξιδιωτικό όμιλο.

Mε την πιθανότητα χρεοκοπίας να έχει εκτοξευτεί στο 67,3%, σύμφωνα με τα CDS, τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα νέα δεν δείχνουν καθόλου καλά για την εταιρία, παρότι οι μετοχές του βρετανικού ομίλου ανέκαμψαν ελαφρά μετά τη μεγάλη βουτιά της Τρίτης, ενώ τα τα ομόλογά του εξακολουθούν να πιέζονται.

Ο Moody’s μείωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση του ομίλου στο Β2 από Β1, ενώ η Berenberg σε πρόσφατη έκθεσή της είχε χαρακτηρίσει τον όμιλο μη επενδύσιμο.

«Με τις αποδόσεις των ομολόγων της Thomas Cook πάνω από το 10% και με την αδυναμία των λειτουργικών επιδόσεων, ο κίνδυνος η εταιρία να χρειαστεί νέα ρευστότητα είναι, κατά την άποψή μας, ζήτημα πολύ επίκαιρο» ανέφερε η Berenberg, η οποία στις 30 Νοεμβρίου υποβάθμισε σε «sell» από «buy» τις μετοχές της εταιρίας. Ο S&P, πάλι, έχει ήδη υποβαθμίσει το outlook σε «αρνητικό» από «σταθερό».

Τα προβλήματα της Thomas Cook, που ήταν γνωστά από χρόνια, με αποτέλεσμα η εταιρία, παρότι από τις μεγαλύτερες του κόσμου στον κλάδο της, να δανείζεται με αρκετά επαχθείς όρους, οξύνθηκαν απότομα εξαιτίας των αδύναμων πωλήσεων, τις οποίες ο επικεφαλής του ομίλου απέδωσε στον ασυνήθιστα καλό καιρό φέτος στη βόρεια Ευρώπη. Σίγουρα, όμως, δεν έφταιγε μόνον αυτό, όπως πολλοί αναλυτές επισημαίνουν.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς

Στις 18 Οκτωβρίου 2018 η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωνε με δελτίο Τύπου τη συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 40.000.000 που υπέγραψε με την Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), η οποία αποτελεί joint venture μεταξύ της Thomas Cook plc και της LMEY Investments. Είναι από τις λίγες φορές που τράπεζα ανακοινώνει τη χορήγηση ενός απλού δανείου.

Ισως η Πειραιώς να ήθελε να υπογραμμίσει ότι χρηματοδοτεί διεθνείς εταιρίες, ενώ νωρίτερα ο δανεισμός αφορούσε κυρίως ελληνικές επιχειρήσεις, που η κρίση τις οδήγησε σε αδιέξοδο και τελικώς τα δάνειά τους «κοκκίνισαν».

Οπως και να ’χει, η ανακοίνωση του δανεισμού προκάλεσε κάποια ερωτήματα. Ενα από αυτά είναι γιατί ένας βρετανικός κολοσσός τελικώς να προσφύγει για δανεισμό στη χώρα μας με τόσο υψηλά επιτόκια, αν είχε τη δυνατότητα να δανειστεί από τη Β. Ευρώπη ή και τη Βρετανία;

«Η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι η κύρια τράπεζα της TCHI στην Ελλάδα και η χρηματοδότηση που παρέχει πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για νέες επενδύσεις στον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο» ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το joint venture της Thomas Cook και της LMEY ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 με στόχο την επέκταση στον κλάδο των ιδιόκτητων ξενοδοχείων στους δύο βασικούς προορισμούς της Thomas Cook, στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Το χαρτοφυλάκιο της TCHI στην Ελλάδα περιλαμβάνει δύο ιδιόκτητα ξενοδοχεία σε Ρόδο και Κρήτη υπό το brand της Sunwing.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας το χειρότερο σενάριο επαληθεύτηκε, όταν ο βρετανικός όμιλος ανακοίνωσε πτώση 23,3% στα κέρδη της χρονιάς. Οι ανησυχίες των επενδυτών για την τύχη του υπέρογκου χρέους του ομίλου, ύψους 389.000.000 στερλινών, αναζωπυρώθηκαν, τα CDS έφθασαν στα ύψη και οι μετοχές κατέρρευσαν, με αποκορύφωμα τη βουτιά της Τρίτης.

Σε ελεύθερη πτώση η χρηματιστηριακή αξία του

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Μάιο η χρηματιστηριακή αξία της Thomas Cook έπεσε από τις 2,2 δισ. στερλίνες στις 348.000.000 στερλίνες (αποτίμηση της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου).

Το πενταετές CDS της εταιρίας, το οποίο αντανακλά το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας των πενταετών ομολόγων της, έκανε την Τρίτη άλμα 73 μονάδων βάσης από το κλείσιμο της Δευτέρας, κοντά στις 1.071 μονάδες βάσης, και παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τα σενάρια τώρα επικεντρώνονται στο αν η Thomas Cook θα ρευστοποιήσει κάποιες από τις δραστηριότητές της, προκειμένου να αποκτήσει τη ρευστότητα που χρειάζεται. Ηδη από το καλοκαίρι κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα μπορούσε να πουλήσει την αεροπορική εταιρία της, τις οποίες όμως τότε είχε διαψεύσει ο επικεφαλής του ομίλου. Τώρα το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται ότι επανέρχεται και, κατά ορισμένους, ήταν και η αφορμή της μερικής ανάκαμψης των μετοχών της.

Ομως οι περισσότεροι αναλυτές εστιάζουν στο αδύναμο επιχειρηματικό μοντέλο του ιστορικού βρετανικού τουριστικού ομίλου, που επιμένει στην εποχή του ίντερνετ να διατηρεί πολλά και κοστοβόρα ταξιδιωτικά γραφεία. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες οι θέσεις short selling των funds στις μετοχές της εταιρίας αυξάνονταν θεαματικά, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017, σύμφωνα με τη FIS Astec Analytics.

Ενδεχόμενη κατάρρευση του βρετανικού ομίλου μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις και για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι η Thomas Cook είναι από τους μεγαλύτερους tour operators για την Ελλάδα, διακινώντας τουρίστες όχι μόνο από τη Βρετανία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, αλλά και από τη Γερμανία και όλη τη βόρεια Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»