Οι εντιμότατοι φίλοι του κυρίου Όσβαλντ που απέδρασε

 
Οι εξελίξεις στις δίκες της Siemens και των υποβρυχίων αποδείχτηκαν καταλύτες για την απόφασή του να κόψει το βραχιολάκι επιτήρησης

Ενημερώθηκε: 25/11/18 - 21:36

Ο τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ φυγαδεύτηκε, όπως όλα δείχνουν, προς άγνωστη κατεύθυνση, εντός ή εκτός Ελλάδας, με αφορμή τις πρόσφατες, ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις στα σκάνδαλα της Siemens και των εξοπλιστικών, όπως πληροφορούμαστε από έγκυρους δικαστικούς κύκλους.

Το γεγονός της απόδρασης του τραπεζίτη, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έκοψε το βραχιολάκι του και χάθηκε στους δρόμους της Αθήνας, συνδέεται ευθέως από τους περισσότερους με το γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, ξέπλενε μίζες πολιτικών χωρίς να αποκαλύψει ποτέ τους πελάτες του.

Οταν το 2015 ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης οδηγήθηκε ενώπιον του έμπειρου ανακριτή κατά της Διαφθοράς Νικόλαου Τσιγώνη, δέχτηκε ισχυρές πιέσεις να αποκαλύψει τους πελάτες του και ιδιαίτερα τον κατάλογο με εκείνους που είχαν καταληστεύσει τα δημόσια ταμεία και είχαν εισπράξει μίζες, τις οποίες διοχέτευσαν στη συνέχεια -μέσω των τραπεζιτών Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ Οσβαλντ, Φάνη Λυγινού αλλά και του νομικού Σπύρου Μεταξά- σε offshore και λογαριασμούς τραπεζών της Ελβετίας (Dresdner Bank, BNP Paribas).

Είχε προηγηθεί η κινηματογραφική σύλληψη του κ. Οσβαλντ στον χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου του Αμπου Ντάμπι με βάση το ένταλμα σύλληψης και τις ενέργειες του σημερινού αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Οσβαλντ δεν αποκάλυψε στις δικαστικές Αρχές όλα τα ονόματα και τη λίστα, κάτι που την περίοδο εκείνη θα δυναμίτιζε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, αλλά στο περιθώριο της συνάντησής του με τον ανακριτή έδωσε ονόματα επιχειρηματιών, πολιτικών αλλά και δημοσιογράφων που προσέφευγαν σε αυτόν για τις λεγόμενες «συμψηφιστικές εγγραφές» σε τράπεζα της Ελβετίας.

Siemens

Άλλωστε, όπως είχε ήδη εξηγήσει στην επίσημη απολογία του στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο ίδιος παραλάμβανε μετρητά από τους ανθρώπους που ήθελαν να κρύψουν τα χρήματά τους, τα προσκόμιζε στον βασικό κατηγορούμενο της , Πρόδρομο Μαυρίδη, κι εκείνος τα πίστωνε στον τροφοδότη λογαριασμό της εταιρείας του στην Ελβετία, για να τα μεταφέρει αργότερα στους λογαριασμούς των ενδιαφερομένων.

Ετσι, το ξέπλυμα, που γινόταν αντίστροφα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δεν άφηνε ίχνη.

Είναι αλήθεια ότι με αφορμή τη λίστα Οσβαλντ, η οποία δημοσιεύτηκε σε ελληνικές εφημερίδες, εντοπίστηκε ο εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα εξοπλιστικών Αντώνης Κάντας, ο οποίος με τη σειρά του τροφοδότησε περίπου 18 δικογραφίες σκανδάλων προμήθειας στο υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μετά τον Οσβαλντ, ένας άλλος κρίσιμος κρίκος στο ξέπλυμα χρημάτων ήταν ο επιχειρηματίας Πάνος Ευσταθίου, επίσης κατηγορούμενος για το σκάνδαλο προμήθειας από τη γερμανική εταιρεία Wegmann.

Ο κ. Ευσταθίου εμφανίζεται να είναι συνδεδεμένος με 20 λογαριασμούς προσώπων, τα οποία επίσης συνδέονται με μίζες και κατηγορίες για παράνομες εξοπλιστικές προμήθειες. Το σοκαριστικό είναι ότι η εισαγγελέας στην υπόθεση των υποβρυχίων, Ελευθερία Παντελάκη, αναγνώρισε πρόσφατα «ειδική μεταμέλεια» για τον Πάνο Ευσταθίου…

Η αλήθεια είναι ότι ο Οσβαλντ σε τρεις παλαιότερες καταθέσεις του στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Λωζάννης είχε αναφέρει με λεπτομέρειες πώς η τράπεζα που δούλευε αντλούσε πελάτες από τη χώρα μας και εισέπραττε σε φακέλους τα μετρητά, τα οποία και παρέδιδε στον κ. Μαυρίδη, για να βγουν στη συνέχεια στην Ελβετία.

Στην αρχική λίστα Οσβαλντ περιέχονται 16 ονόματα και ποσά που άρχιζαν από τα 27.000 ευρώ και έφταναν έως τα 760.000 ευρώ.
Όσο για τις συναντήσεις που έκανε στη χώρα μας, ήταν σε καφέ, σε αίθουσες ξενοδοχείων αλλά και σε πολυτελή εστιατόρια, όπου και έπαιρνε τις βαλίτσες με τα μετρητά.

"

Βάζοντας οριστική ταφόπλακα στη νόμιμη παρουσία του στη χώρα μας, επιστρέφοντας από τη δίκη του σκανδάλου της Siemens, ο Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ έκοψε το βραχιολάκι του και το έσκασε, αφού είχε προηγηθεί εξάσκησή του σε στατικό ποδήλατο στη βεράντα του σπιτιού όπου έμενε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην περιοχή Ιλισίων, πίσω από την οδό Μιχαλακοπούλου. Τους τελευταίους μήνες η επιτήρηση του τραπεζίτη ήταν αρκετά χαλαρή, αφού πολλοί τον είχαν δει να μεταφέρεται με μηχανάκι στις δίκες της Siemens και των υποβρυχίων και να του επιτρέπεται να πίνει καφέ μόνος.

Κρίσιμο ρόλο για την απόδρασή του έπαιξε και η καταδικαστική πρόταση σε βάρος του από την εισαγγελέα Ελευθερία Παντελάκη στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Ο κατηγορούμενος υποδέχτηκε αυτή την πρόταση με πραγματική αγωνία, αφού φαίνεται ότι θα του εξασφάλιζε μια άλλη βαριά ποινή κάθειρξης. Ετσι, όταν είδε ότι με τις απολογίες των Γερμανών Φον Πίρερ, Γκάνσβιλντ, Κουντσερόιτερ κ.ά. η δίκη της Siemens δεν πήγαινε όπως προσδοκούσε, πίεσε τους πρώην πελάτες του να τον βοηθήσουν στη φυγάδευσή του.

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά την απόδρασή του απαντούσε στα μηνύματα που του έστελναν μέσω facebook, ότι το έκανε διότι «δεν άντεχε άλλο να είναι μακριά από την οικογένειά του».

Αλλοι, πάλι, δεν αποκλείουν την εκδοχή οι σχέσεις εμπιστοσύνης που είχε χτίσει με τους φύλακές του να του είχαν εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη άνεση κινήσεων, όπως, π.χ., να κινείται ελεύθερα γύρω από τις αίθουσες των δικαστηρίων, όπου παρίστατο ανελλιπώς τους τελευταίους μήνες. Είναι άγνωστο αν οι αστυνομικές Αρχές ειδοποιήθηκαν εγκαίρως από την ανάδοχη εταιρεία σεκιούριτι.

Σίγουρο είναι, πάντως, ότι η απόδρασή του συνδέεται ευθέως με το άνοιγμα λογαριασμού για το C4I και την κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν – και όχι μόνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος και πρώην μεγαλοστέλεχος της Thales είχε καταγγείλει την εμπλοκή πρώην υπουργών στην προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Aγώνων.

ΠΗΓΗ: Το άρθρο είναι του Ισίδωρου Μπέη και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»