Νέες προκλήσεις από την Άγκυρα κατά της Ελλάδας, για τους μουφτήδες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη νομική ρύθμιση στην Ελλάδα για τους μουφτήδες ανέφερε, «έχουμε εκφράσει δημοσίως την άποψή μας όσον αφορά στη νομική ρύθμιση με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2018 που δημοσίευσε η Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή του αστικού κώδικα ή κατ’ επιλογή του νομικού συστήματος της Σαρία σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ δύο πλευρών στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης».
Και συνέχισε: «Το προεδρικό διάταγμα, που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευτικών Υποθέσεων στην διαδικτυακή ιστοσελίδα του ως προσχέδιο προκειμένου να υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μιλάει για ομογενείς στην Θράκη!
Μάλιστα, ο Ακσόι κάνει λόγο για «ομογενείς» στη Θράκη: «Η συμβουλευτική επιτροπή έχει καταθέσει ήδη τις απόψεις των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη ως προς το εν λόγω προσχέδιο. Οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για την πρόβλεψη του διατάγματος που αίρει το αυτοδιοίκητο των μουφτειών, το οποίο κατοχυρώνεται από διεθνείς συμφωνίες. Αναμένουμε να ληφθούν υπόψη οι απόψεις και τα αιτήματα της μειονότητας σχετικά με τους μουφτήδες, οι οποίοι εξυπηρετούν ανάγκες των ομογενών μας. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης μας έχει γνωστοποιήσει και σε εμάς τις ανησυχίες της. Αναμένουμε από την Ελλάδα, που δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης να δώσει προτεραιότητα στο να δοθεί τέλος σε αυτή την κατάσταση και στην ικανοποίηση των προσδοκιών της μειονότητας στις νομικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει».
Τι προβλέπει η επίμαχη τροπολογία
Η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας προβλέπει την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των της Θράκης στο 67ο έτος. Η ρύθμιση καλύπτει στους δύο από τους τρεις Μουφτήδες, Ξάνθης και Κομοτηνής, ενώ ο Μουφτής Διδυμοτείχου έχει αντικατασταθεί πρόσφατα.
Το σκεπτικό της κυβέρνησης, για την αιφνιδιαστική, αλλά και περίεργη αυτή τροπολογία
, είναι, ότι οι μουφτήδες, αφού έχουν και δικαστικές αρμοδιότητες (που πρόσφατα κατέστησαν απολύτως προεαιρετικές με άλλη τροπολογία), δεν μπορούν, εκ του νόμου, που ισχύει για του δικαστές, να παραμένουν στην θέση τους πέραν του 67 έτους της ηλικίας τους.
Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, οι Μουφτείες της Θράκης καταχωρούνται υποχρεωτικά στο ηλεκτρονικό μητρώο θρησκευτικών λειτουργιών του υπουργείου Παιδείας.
Σχέδιο της Άγκυρας η απαξίωση των νόμιμων Μουφτειών
Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι στόχος της Άγκυρας είναι να απαξιωθούν πλήρως οι μουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης ώστε να αλλάξει ο τρόπος εκλογής τους για να μπορέσει η Τουρκία να ελέγξει πλήρως τη μειονότητα.
Μάλιστα οι δύο μουφτήδες Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου περιθωριοποιούνται συνεχώς, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, δεν πληρώνουν τους υπαλλήλους, ενώ αντίθετα ενισχύονται με κάθε τρόπο οι δύο ψευδομουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης.
Γιατί η Άγκυρα δεν θέλει τους νόμιμους Μουφτήδες
Η ύπαρξη των δύο μουφτήδων, της Κομοτηνής, Μέτσο Τζεμαλή και της Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στην Θράκη, κόντρα στις επιδιώξεις της Τουρκίας.
Οι συγκεκριμένοι νόμιμοι μουφτήδες, παρά τις απίστευτες πιέσεις και την αμφισβήτηση που δέχθηκαν από την Άγκυρα, τα τελευταία χρόνια, επέδειξαν θάρρος, συνέπεια και πίστη στην θρησκευτική αποστολή τους, αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν τις παρεμβάσεις των Τούρκων και ύποπτες σκοπιμότητες, χρησιμοποιώντας την θρησκεία ως όργανο πολιτικής επιβολής στην μειονότητα.
Για αυτό και η Άγκυρα πίεζει διαχρονικά για την αλλαγή του τρόπου ορισμού των Μουφτήδων.
Η ελληνική πολιτεία νομοθέτησε το 1991 με βάση και τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες, για τον διορισμό των μουφτήδων, ο οποίος γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που ανανεώνεται κάθε δεκαετία.
Ο μουφτής δεν είναι μόνο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης, αλλά και δικαστής. Γι’ αυτό διορίζεται και δεν εκλέγεται, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.