Μέδουσα «λαθρεπιβάτης» στη Μεσόγειο απειλεί και την Ελλάδα

 
Μέδουσα «λαθρεπιβάτις» στη Μεσόγειο απειλεί και την Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 05/07/18 - 16:54

Δεν μας έφταναν οι... ντόπιες μέδουσες που έχουν κατακλύσει τις ακτές της δυτικής Ελλάδας και του Κορινθιακού, θα έχουμε σύντομα και νέες αφίξεις της νεοεμφανιζόμενης στη Μεσόγειο pelagia benovici.

Όπως αναφέρει η Espresso πρόκειται για ένα νέο είδος, που αρχικά είχε εντοπιστεί στη Βενετία και στα νερά της κεντρικής Αδριατικής από τον εξπέρ στη μελέτη των μεδουσών Ιταλό καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Σαλέντο, Στέφανο Πιραΐνο.

Ο επιστήμονας, ο οποίος μελετά επί δεκαετίες τις μέδουσες, παρατήρησε ότι ο πληθυσμός τους έχει μετακινηθεί προς την ελληνική πλευρά του Ιονίου με κατεύθυνση προς τα νότια. Αυτές οι χρυσαφί τσούχτρες μοιάζουν αρκετά με τις δικές μας του είδους pelagia noctulica (τις μοβ τσούχτρες) και πρωτοεντοπίστηκαν ως νέο είδος στη Μεσόγειο το 2013-2014.

Ο καθηγητής Στέφανο Πιραΐνο είχε αναφέρει τότε ότι είναι απίθανο να προϋπήρχε το είδος τους στη Μεσόγειο και να μην είχε εντοπιστεί και υπέθεσε ότι έφτασε στα μέρη μας ως «λαθρεπιβάτης» στο νερό που αντλούν ως έρμα τα πλοία και πέρασε είτε από το Σουέζ είτε από το Γιβραλτάρ.