«Κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα» είχε πει η σύζυγος του πρωθυπουργού, αναφερόμενη σε μια ημέρα που σημαδεύει τη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου. Την 5η Ιουλίου 2015, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου. Συντριπτική υπεροχή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα το οποίο συγκεντρώνει 61,3% των ψήφων, έναντι 38,7% του «ΝΑΙ». Τα άκυρα/λευκά είναι 5,79%, ενώ η συμμετοχή φτάνει στο 62,46%.
Ακολούθησε μια νύχτα χαράς και πανηγυριού για πολλούς πολίτες (ανησυχίας για άλλους). Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες γιορτής στο Σύνταγμα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός δηλώνει: «… Ο ελληνικός λαός πήρε μια γενναία απόφαση, ωστόσο έχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή δεν είναι εντολή ρήξης! Αυτή την εντολή θα την υπηρετήσω χωρίς χρονοτριβή! Από αύριο η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για μια βιώσιμη λύση.
… Άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού μας συστήματος»
Λίγες μέρες νωρίτερα, ξημερώματα Σαββάτου της 27ης Ιουνίου του 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε με διάγγελμα την απόφασή του να διοργανώσει το δημοψήφισμα δεσμευόμενος:
«… Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή από τη μεριά μας μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας δίχως τέλος και χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, σας καλώ να αποφασίσετε κυρίαρχα και περήφανα, όπως η ιστορία των Ελλήνων προστάζει. …Και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό».
Είναι πλέον φανερό από την πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος ότι αυτό ετύγχανε μιας (παρ) ερμηνείας που ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τη λαϊκή βούληση αλλα΄και την ίδια την υπόσχεση του πρωθυπουργού με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.
Το κλίμα εκείνης της βραδιάς στο Μαξίμου περιέγραψε ο παραιτηθείς την επόμενη ημέρα Γιάνης Βαρουφάκης:
Πήγε χαρούμενος στο Μαξίμου, αλλά όπως περιέγραψε ο ίδιος είδε μόνο σκυμμένα κεφάλια. Μόλις ξημέρωσε παραιτήθηκε και στις διαπραγματεύσεις πήγε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στις 12 Ιουλίου, μετά τις περίφημες 17 ώρες διαπραγμάτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνεί με τους δανειστές στο «Μνημόνιο 3». Στις 23 Ιουλίου παρουσιάζει τη συμφωνία στη Βουλή. Στις 14 Αυγούστου το νέο μνημόνιο γίνεται νόμος τους κράτους.
«Δεν μετανιώνω που επέλεξα τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Στις 20 Αυγούστου ο πρωθυπουργός αθετεί την υπόσχεσή του προς την αντιπολίτευση και υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής του. Τότε και μόνον τότε 21 βουλευτές ανεξαρτητοποιούνται και σχηματίζουν τη «Λαϊκή Ενότητα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε και πάλι πρώτος, οι ΑΝΕΛ μπήκαν και πάλι στη Βουλή και η συγκυβέρνηση συνέχισε σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργού.
Όλα έγιναν πιο εύκολα με την Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα με υπουργό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αποκάλυψε πρόσφατα ο απερχόμενος πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην τελευταία του συνέντευξη ως επικεφαλής του Eurogroup:
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν ολοκληρωτικά αλλάξει την σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα είναι ευκολότερα από τότε… Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε.
Ακολούθησαν και άλλες δηλώσεις αναγνώρισης από Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Στο μεταξύ, ο λαός που δυστυχεί και υποφέρει θα συνεχίσει να ζει σε συνθήκες φτώχειας και με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 μιας και ακολουθεί ένα καθεστώς αυξημένης εποπτείας για την επίτευξη των στόχων (ανέφικτοι κατά πολλούς) και της υλοποίησης κάποιων προς υλοποίηση εκκρεμοτήτων (προαπαιτούμενα).