Προκόπης Παυλόπουλος: Οι σχέσεις Ελλάδας-Τυνησίας συμβάλλει στην διατήρηση της Ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο

 
Προκόπης Παυλόπουλος: Οι σχέσεις Ελλάδας-Τυνησίας συμβάλλει στην διατήρηση της Ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο

Ενημερώθηκε: 27/06/18 - 14:26

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Συνέλευσης του Λαού της Τυνησίας, Mohamed Ennaceur υπογραμμίζοντας τη σημασία της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη σχέση Ελλάδας και Τυνησίας στο νευραλγικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία συμβάλλει στην διατήρηση της Ειρήνης στο συγκεκριμένο πεδίο.

Αναλυτικά, ο κ. Παυλόπουλος, είπε: Κύριε Πρόεδρε σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας αυτή θα συμβάλλει ώστε οι ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τυνησίας, να γίνουν ακόμα καλύτερες. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να κάνω δύο μόνον επισημάνσεις, γιατί τα λοιπά θέματα τα έχετε ήδη συζητήσει με τους αρμόδιους και ιδίως με το Κοινοβούλιο.

Πρώτον, θέλω να σας συγχαρώ γιατί η Τυνησία αποτελεί για την περιοχή ένα παράδειγμα δημοκρατικής σταθερότητας και ομαλής λειτουργίας των θεσμών της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Και, δεύτερον, εκτιμούμε όλοι την σημασία του αγώνα που κάνει η Τυνησία για την πάταξη της τρομοκρατίας και ιδίως της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Και πάλι καλωσορίσατε.

Και το ξαναλέω: Η βελτίωση των σχέσεών μας, γενικότερα, και η στάση σας, θα συμβάλλει σημαντικά ώστε να εμπεδωθεί η Ειρήνη την περιοχή της Μεσογείου, και ιδίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που είναι τόσο ταραγμένη, θα έλεγα εύφλεκτη.

Από την πλευρά του, ο κ. Ennaceur, επεσήμανε:

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την χαρά που μας δίνετε, να έχουμε την ευκαιρία να σας συναντήσουμε εσάς προσωπικά και για την ευκαιρία που δίνετε, να διαβιβάσουμε τους χαιρετισμούς και την εκτίμηση που τρέφει το Κοινοβούλιο της Τυνησίας προς το πρόσωπό σας. Και μέσω υμών, προς τον ελληνικό λαό και την χώρα σας την Ελλάδα. Τρέφουμε πάρα πολύ μεγάλη εκτίμηση για εσάς και για την Ελλάδα, μία χώρα με την οποία μας ενώνουν δεσμοί αρχαίοι, πανάρχαιοι, πολύ βαθείς δεσμοί, γεωγραφικοί. Άλλωστε βρισκόμαστε εδώ στην Μεσόγειο, που είναι το λίκνο των πολιτισμών και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν ανέκαθεν πάρα πολύ στενές. Ανήκουμε και οι δύο λαοί στην Μεσόγειο.

Η επίσκεψη μας λοιπόν, είναι μία επίσκεψη φιλίας, θα θέλαμε να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε την ήδη υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Έχουμε σχέσεις οι δύο χώρες, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τις εμβαθύνουμε και να τις αναπτύξουμε περαιτέρω προς όφελος και των δύο Κρατών.

Είναι μία επίσκεψη μας εδώ πολιτική, για να επιβεβαιώσουμε την βούληση που έχουμε να συνεργαστούμε οι δύο χώρες προς το κοινό συμφέρον. Είναι μία επίσκεψη φιλίας, γιατί θα θέλαμε επίσης να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες τις Ελληνικής Κυβέρνησης και να εκφράσουμε την εκτίμηση μας για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελληνική Κυβέρνηση για να ξεπεραστεί η κρίση στη χώρα σας, αλλά και τις προσπάθειες που έχετε καταβάλλει όλοι εδώ για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Για παράδειγμα, παρακολουθήσαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την διάσκεψη της Ρόδου, μια ελληνική πρωτοβουλία την οποία χαιρετίζουμε και η οποία μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Αν και εμείς συμμεριζόμαστε τις ίδιες αρχές, τις ίδιες αξίες και έχουμε και τις ίδιες ανησυχίες. Μέλημά μας είναι να συμβάλλουμε για την ενίσχυση της Δημοκρατίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή για την καταπολέμηση των εξτρεμισμών και της τρομοκρατίας. Επομένως, και οι δύο Χώρες συμμεριζόμαστε και υιοθετούμε τις ίδιες Αρχές και αξίες που θεωρούμε πως είναι προς το συμφέρον όλων.

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί με τους συνεργάτες μου. Είναι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Συνέλευσης των Εκπροσώπων του Λαού της Τυνησίας μετά την επανάσταση. Είχατε, άλλωστε και εσείς την καλοσύνη να μας υπενθυμίσετε ότι η Χώρα μου, η Τυνησία, διανύει μια περίοδο Δημοκρατικής μετάβασης και αυτή τη στιγμή καλούμαστε, το Κοινοβούλιο του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, να εφαρμόσει τις αρχές που έχουν καταγραφεί στο Σύνταγμα, που έχουμε υιοθετήσει. Σε αυτή την περίοδο λοιπόν το Κοινοβούλιο μας νομοθετεί, για να εφαρμοσθεί στην πράξη η Αρχή της Ισότητας, η Αρχή της Ελευθερίας, της Ελευθερίας συνείδησης, της Ελευθερίας Έκφρασης, οι Δημοκρατικές αρχές που υπάρχουν στο Σύνταγμα που έχουμε υιοθετήσει.

Τώρα λοιπόν είμαστε στην περίοδο της εφαρμογής όλων αυτών, είμαστε ένα Κοινοβούλιο ρεαλιστικό, που προσπαθούμε σαν χώρα να αναπτύξουμε την διπλωματική μας υπηρεσία και να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά στην πράξη.

Στο Κοινοβούλιο μας έχουμε 16 πολιτικά κόμματα και 8 κοινοβουλευτικές ομάδες. Ζούμε λοιπόν αυτή την στιγμή τις δημοκρατικές εξελίξεις. Βιώνουμε την Δημοκρατία, έτσι όπως εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, και μαθαίνουμε εντός της χώρας μας να αποδεχόμαστε ο ένας τον άλλο με τις διαφορές του, να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο με τις διαφορές του και να πορευτούμε μαζί για το μέλλον και για τις επόμενες γενιές που θα μας διαδεχθούν. Έχουμε δηλαδή τη βούληση στο εσωτερικό της χώρας να συνυπάρξουμε, να κάνουμε διάλογο και να υιοθετήσουμε αυτή την προοπτική η οποία ατενίζει σε βάθος χρόνου έναν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Να ξεπεράσουμε, δηλαδή, τη βραχυπρόθεσμη θεώρηση των πραγμάτων σε επίπεδο ατόμου, σε επίπεδο άμεσων εξελίξεων και να δούμε πιο μακριά. Και αυτή είναι η πρωτοτυπία μας ως Κοινοβούλιο.

Είμαστε ένα Κοινοβούλιο που αυτή τη στιγμή οικοδομεί, χτίζει και εφαρμόζει τις νέες δομές, τους νέους θεσμούς, φορείς, νέα ήθη και νέες συμπεριφορές. Η Ελλάδα έχει στηρίξει την επανάσταση, έχει στηρίξει την προσπάθειά μας προς τη δημοκρατική σταθερότητα και εκφράζω τη μεγάλη μου ικανοποίηση γι΄ αυτό. Άλλωστε η Ελλάδα είναι το λίκνο του Πολιτισμού και το λίκνο της Δημοκρατίας, αυτό είναι πολύ γνωστό.

Σίγουρα στη χώρα μου έχουμε οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε τις δομές και τους θεσμούς που προβλέπει το Σύνταγμα, οφείλουμε όμως να ανταποκριθούμε και στα ολοένα αυξανόμενα αιτήματα των κοινωνικών στρωμάτων, όλων των κοινωνικών στρωμάτων του πληθυσμού.

Είστε νομικός, έγκριτος νομικός και σίγουρα τα γνωρίζετε αυτά τα θέματα. Μετά την επανάσταση αυξήθηκαν τα κοινωνικά αιτήματα απ΄ όλα τα κοινωνικά στρώματα σε όλους τους τομείς και η Κυβέρνησή μας προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες. Θέλω για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω θερμά για τη δυνατότητα που μας δώσατε να περάσουμε κάποιες στιγμές μαζί σας. Είστε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είμαι Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και βλέπω με τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε πόσο μας ενθαρρύνετε.

Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι.