Σπείρα που διακινούσε πανάκριβα φάρμακα τα οποία προέρχονταν από υπεξαίρεση από νοσοκομεία και παράνομη συνταγογράφηση εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία. Συνολικά, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συλληφθεί 20 άτομα, ενώ το κύκλωμα δρούσε για τουλάχιστον 5 χρόνια.
Μια εταιρία "φάντασμα", νοσηλεύτριες σε δημόσιο νοσοκομείο (Λαϊκό) που έκλεβαν αντικαρκινικά φάρμακα, γιατροί που συνταγογραφούσαν παράνομα, φαρμακείο χωρίς καν άδεια λειτουργίας και εκατομμύρια ευρώ κέρδη τα μέλη του μεγάλου κυκλώματος παράνομων φαρμάκων τα οποία θησαύριζαν σε βάρος του ελληνικού κράτους και κάτω από τη μύτη διοικήσεων.
Εκτός από το Λαϊκό - όπου υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες ογκολογικές κλινικές της Αττικής - ένα ακόμη Νοσοκομείο βρίσκεται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών.
Τα φάρμακα έβγαιναν από το νοσοκομείο πιθανόν με παράνομες συνταγογραφήσεις, πχ συνταγογραφούνταν συγκεκριμένος αριθμός σκευασμάτων που όμως δεν χορηγούνταν όλα στον ασθενή για τη θεραπεία του ή συνταγογραφούνταν φάρμακα σε ανύπαρκτο ασθενή.
Η οικονομική αστυνομία έχει ήδη στα χέρια της τέσσερα αρχηγικά μέλη της σπείρας και ανάμεσά τους τον άνθρωπο που έπαιζε τον κεντρικό ρόλο στο μεγάλο κόλπο, ο οποίος είχε στήσει μια εικονική εταιρία στη μέση Ανατολή και έκανε εικονικές εισαγωγές φαρμάκων τα οποία βέβαια δεν έφταναν ποτέ στη χώρα.
Τα φάρμακα που διακινούσαν ήταν από τις αποθήκες νοσοκομείου τα οποία έκλεβαν νοσηλεύτριες και μετά, με μεταφορικές εταιρίες, το κύκλωμα τα διοχέτευε σε νοσοκομεία της κεντρικής Ευρώπης, όπου η τιμή του φαρμάκου είναι τριπλάσια.
Σύμφωνα με το σχέδιο της σπείρας, οι νοσηλεύτριες έμπαιναν στην αποθήκη με τα αντικαρκινικά φάρμακα για να παραλάβουν δυο ή τρία φάρμακα και να χορηγήσουν στον ασθενή, μόνο που εκείνες έπαιρναν τις συσκευασίες αλλά χορηγούσαν μόνο τη μια, οι υπόλοιπες έφευγαν για τις αποθήκες της συμμορίας και μετά για το εξωτερικό.
Tο ότι η διακίνηση αφορούσε συγκεκριμένα φάρμακα, τα ογκολογικά, δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο. Πρόκειται για φάρμακα υψηλού κόστους, 500 έως 1.500 ευρώ ανά σκεύασμα στη χώρα μας, αλλά με τιμή διπλάσια και τριπλάσια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το κέρδος για τους εμπλεκόμενους σε αυτή την παράνομη διακίνηση ήταν προφανώς μεγάλο. Ομοίως μεγάλη είναι και η ζημία για τα πολύπαθα νοσηλευτικά ιδρύματα που πλήρωναν από τους τσεκουρεμένους προϋπολογισμούς τους τις ακριβές ογκολογικές θεραπείες για τους ασθενείς των κλινικών τους.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί από τους αστυνομικούς της οικονομικής αστυνομίας φάρμακα αξίας πάνω από 300.000 ευρώ σε καβάντζες, καθώς επίσης εικονικά παραστατικά και συνταγογραφήσεις για δήθεν «καρκινοπαθείς».
Με παρέμβασή του στο μείζον αυτό ζήτημα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ζήτησε την «παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων» και υπογράμμισε πως «κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των ασφαλισμένων».