Ανώτερη πηγή στις Βρυξέλλες, υπό καθεστώς ανωνυμίας, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατηγορώντας τα στελέχη του ότι απλά γράφουν κείμενα και τα αναρτούν στην ιστοσελίδα του Ταμείου.
Η σκληρή αυτή επίθεση αναμένεται να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στο ΔΝΤ καθώς όλους τους τελευταίους μήνες οι Ευρωπαίοι με διαρροές βάλλουν εναντίον του Διεθνούς Οργανισμού. Στο Ταμείο αισθάνονται και σήμερα ότι «έσωσαν την Ευρωζώνη»…
Η πηγή, που είναι ενήμερη του παρασκηνίου από το 2010 -όταν η ανόητη ελληνική πολιτική ηγεσία «έδεσε» την Ελλάδα στο άρμα των δανειστών- μέχρι και σήμερα, κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι «δεν κατάλαβε ποτέ την ευρωζώνη, δεν αισθάνθηκε ποτέ την ευρωζώνη» και υποστήριξε ότι «η βαρύτητα (του Ταμείου) στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν δυσανάλογη της προσφοράς του».
Είπε χαρακτηριστικά ότι «τους έδωσαν γραφεία στην Αθήνα (εννοεί των στελεχών του ΔΝΤ), δίπλα στην Τράπεζα της Ελλάδος και νόμιζαν ότι η Ελλάδα είναι η στοά εκεί δίπλα, η Σπυρομηλίου».
Η ευρωπαϊκή πηγή εξήγησε ότι η αποτυχία του ΔΝΤ στα προγράμματα χωρών-μελών της Ευρωζώνης, και ειδικά στο Ελληνικό Πρόγραμμα, οφείλεται στο γεγονός ότι το Ταμείο «δεν είχε εμπλακεί ποτέ με κράτη. Δεν είναι πολιτικός θεσμός όπως είμαστε εμείς. Είναι λίγο σαν μια διεθνής ΜΚΟ. Βγάζουν νότες, τις ανεβάζουν στο site τους και μετά πάρτο αλλιώς», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό εξηγεί και την ατελή τους σχέση στα θέματα της Ευρωζώνης».
Όπως τόνισε η πηγή, το ΔΝΤ διατηρεί μία στάση ήξεις-αφίξεις. Συγκεκριμένα είπε:
Πρώτο: Το Ταμείο δεν ανακοίνωσε αν συμμετέχει στο Πρόγραμμα, δεν ανακοίνωσε αν έχει εξέλθει, και τώρα πρέπει να δει τι θα κάνει.
Δεύτερο: Αν δεν λάβουν μέρος (στο ελληνικό Πρόγραμμα), η Ευρωζώνη έχει ενηλικιωθεί. μπορεί και ξέρει… Κάντε υπομονή.
Τρίτο: Η ρήτρα εισόδου δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί παρά μόνο από το ίδιο το Πρόγραμμα.
Τέταρτο: Είναι η πρώτη φορά που μπορεί να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα, κάτι που από μόνο του αποτελεί είδηση.
Η πηγή δήλωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υλοποιήσει την απόφαση του Νοεμβρίου 2012 για το ελληνικό χρέος και την αντιμετώπιση τους. Για πρώτη φορά, είπε, θα συντρέχουν αυτές οι δύο συνθήκες. Υποστήριξε επίσης, για να δείξει και τον λανθασμένο, ίσως, τρόπο σκέψης των στελεχών του ΔΝΤ, ότι «η λύση αντιμετώπισης του χρέους δεν θα κρέμεται σε κενό αέρος αλλά πάνω σ’ ένα κομμάτι ευρύτερου πλαισίου».
Έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα το αργότερο έως τον Ιούνιο. Όπως εξήγησε: «Αυτό θα αντιμετωπίζει δύο τρία πράγματα σημαντικά για την μεταμνημονιακη περιοδο. Π.χ., θα αντιμετωπίζει την μη αναστρεψιμότητα των μεταρρυθμίσεων. Θα γίνει σιγουριά, θα είναι σε μια κατάσταση erga omnes για όσους νομίζουν ότι η Ελλάδα θα είναι ευάλωτη». «Γι’ αυτό», συνέχισε, «εργαζόμαστε και τούτο θα αναδυθεί τις επόμενες εβδομάδες με την εμπλοκή όλων όσων έχουν λόγο στην αντιμετώπιση του χρέους».
Η πηγή πιστεύει ότι «η Ελλάδα μετά απ’ όλες τις περιπέτειες που έχει περάσει, έχει μέσα στην δυσκολία μιας υπερχρεωμενης χώρας ένα μεγάλο ατού: ότι το χρέος της βρίσκεται στα χέρια της (ευρωπαϊκής) οικογένειας. Όχι στα funds. Το χρέος το έχει ο ESM».
ΠΗΓΗ: mignatiou.com