Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν διοικητικό έλλειμμα, αντιθέτως μάλιστα, όμως εάν το ΤΧΣ έχει κάποιο πρόβλημα με συγκεκριμένη τράπεζα είναι προτιμότερο να το επιλύσει στο διοικητικό συμβούλιο.
«Το ζήτημα διοικητικών αλλαγών στις ελληνικές τράπεζες δεν έχει συζητηθεί ποτέ ή απασχολήσει κάποιο από τα όργανα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ΤΧΣ ενεργεί πάντα εντός του θεσμικού του ρόλου και του νομικού πλαισίου που το διέπει» ανάφερε σε σχόλιο του εκπρόσωπος του Ταμείου με αφορμή δημοσίευμα του bankingnews.
Με την ανακοίνωση αυτή το ΤΧΣ ξεκαθαρίζει με σαφή τρόπο ότι δεν σχεδιάζει στις επικείμενες γενικές συνελεύσεις να θέσει θέμα διοικητικών αλλαγών και αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο ζήτημα αυτό.
Το bankingnews αποδέχεται τα επιχειρήματα του ΤΧΣ αλλά ας προσέξει η διοίκηση σε ποιους μιλάει και το κυριότερο...πως κάποια κέντρα εξουσίας χρησιμοποιούν ή σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το ΤΧΣ και σε ποιο βαθμό συνεργάζεται το Ταμείο με την κυβέρνηση.
Θα επιμείνουμε στο εξής υπάρχουν στελέχη της ανώτατης διοίκησης που αναφέρονται σε επικείμενες διοικητικές αλλαγές σε δύο τράπεζες ναι ή όχι;
Με βάση το καταστατικό του Ταμείου είναι ανεξάρτητο και δεν παίρνει οδηγίες από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Όμως η διοίκηση του Ταμείου όχι κατ΄ ανάγκη η Εκτελεστική Επιτροπή....παίρνει οδηγίες από την κυβέρνηση;
Ερωτούμε γιατί όταν απέπεμψαν πριν καιρό ένα τραπεζίτη του ανέφεραν ότι "έχουμε εντολές από την κυβέρνηση να αποχωρήσεις".
Εάν αμφισβητηθεί αυτή η στιχομυθία θα γράψουμε ποιος την είπε, πότε και σε ποιον.
Τι είχε αναφέρει το bankingnews
Το ΤΧΣ θα θέσει θέμα ακόμη και διοικητικών αλλαγών στις γενικές συνελεύσεις ορισμένων τραπεζών στο πλαίσιο του ρόλου του ως βασικού μετόχου; Μάλιστα σχεδιάζει να καταψηφίσει διοίκηση συστημικής τράπεζας. Αυτά δεν αποτελούν εικασίες ορισμένων τραπεζιτών αλλά πληροφορίες που προέρχονται από το εσωτερικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ ωστόσο με την στάση που έχει κρατήσει και για το ζήτημα του πορίσματος της Πειραιώς εγείρει σοβαρά ερωτηματικά εάν κινείται με αντικειμενικότητα ή εάν ο αυστριακός CEO...απλά τα έχει βρει με μέλη του ΔΣ της Πειραιώς με στόχο να διαβάλουν τα πρώην στελέχη της Πειραιώς.
Το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος με 40% στην Εθνική, 25% στην Πειραιώς, 11% στην Alpha bank και 2,3% στην Eurobank έχει την δυνατότητα παρέμβασης για πλήθος ζητημάτων.
Αλλά το ΤΧΣ δεν μπορεί να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, δεν μπορεί να θέτει εν αμφιβόλω τις διοικήσεις των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν διοικητικό έλλειμμα, αντιθέτως μάλιστα, όμως εάν το ΤΧΣ έχει κάποιο πρόβλημα με συγκεκριμένη τράπεζα είναι προτιμότερο να το επιλύσει στο διοικητικό συμβούλιο και όχι να φανεί ότι υπάρχει διάσταση θέσεων και στρατηγικής μεταξύ μετόχου και διοίκησης σε μια Γενική Συνέλευση.
Το ΤΧΣ να συνειδητοποιήσει ότι η παρέμβαση του πρέπει να έχει ένα σκοπό προέχει η συστημική ευστάθεια και όχι η αποσταθεροποίηση. Συν τοις άλλοις το Ταμείο μπορεί να έχει κάποιο λόγο να αντιδρά για ορισμένα ζητήματα αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι μέτοχοι που επιδοκιμάζουν τις διοικήσεις των τραπεζών. Το ΤΧΣ δεν θα πρέπει να παγιδευτεί σε μια διαδικασία κόντρας, όξυνσης που στο τέλος θα βλάψει τα συμφέροντα του ως μετόχου.
Οι διοικήσεις των τραπεζών προετοιμάζονται για τα stress tests και θα πρέπει απερίσπαστες να αφεθούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του τεστ αντοχής της ΕΚΤ και του SSM. Το Ταμείο με παρασκηνιακές μεθοδεύσεις δεν βοηθάει προς την ομαλοποίηση της κατάστασης στο ελληνικό banking.
Υποσημείωση bankingnews
Το bankingnews αντιμετωπίζει πολύ θετικά την απάντηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα ως μετόχου...τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Όμως ας προσέξουν τα στελέχη του Ταμείου με ποιους μιλούν και τι λένε καθώς καμία φορά ορισμένα κέντρα εξουσίας χρησιμοποιούν το Ταμείο ως άλλοθι για τα επικίνδυνα σχέδια τους.
Επίσης προβληματίζει η στάση της διοίκησης του Ταμείου για το πόρισμα της τράπεζας Πειραιώς.
Ερωτούμε ευθέως ο CEO του Ταμείου ο Martin Czurda πόσα καλά γνωρίζει τον David R. Hexter μέλος του ΔΣ της τράπεζας Πειραιώς και σε ποιο βαθμό συμφωνούν....;
Ο Martin Czurda μπορεί να μας ενημερώσει για το εξής θέμα;
Τι άποψη έχει για τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη της Εθνικής και τον Δήμο Μαντζούνη της Alpha bank;
ΠΗΓΗ: bankingnews