Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος και το Ισραήλ βρίσκονται πλέον σε εντατικές συζητήσεις για τις μελέτες και την προοπτική υλοποίησης του αγωγού EastMed που φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ενεργειακά πεδία της Ανατολικής Μεσογείου προς την ηπειρωτική Ευρώπη.
Οι τέσσερις χώρες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τον αγωγό και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον έχει εντάξει στα επιλέξιμα έργα στα πλαίσια του προγράμματος “Connecting Europe”. Στα τέλη του περασμένου μήνα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση των ενδιαφερομένων μερών για να συζητήσουν σχετικά με τον αγωγό.Η συνάντηση είχε σκοπό να προετοιμάσει την κατάσταση για την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed από τις εμπλεκόμενες χώρες, εξέλιξη που αναμένεται εντός του 2018.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: EastMed: Έπεσαν οι υπογραφές για τον μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό
Η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο προς την υλοποίηση του έργου, μετά και την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, με τη στήριξη της ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβρη στην Κύπρο. Στις αρχές του 2018, η ΕΕ ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 34,5 εκατ. ευρώ για τις τεχνικές μελέτες του αγωγού, μετά από πρόταση της IGI Poseidon S.A. που ηγείται της πρωτοβουλίας.
Καθοριστικής σημασίας στην υλοποίηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου EastMed είναι η στάση του Ισραήλ, καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν συγκεχυμένες πληροφορίες ότι εξέταζε και εναλλακτικούς δρόμους διοχέτευσης των ενεργειακών του πηγών. Πλέον και με βάση νεότερες πληροφορίες, το Ισραήλ ξεκαθαρίζει τη στάση του και στηρίζει την επιλογή του EastMed ως τη μόνη βιώσιμη διαδρομή για να εξαχθεί το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς ασφαλείς αγορές όπως είναι αυτή της Ευρώπης.
Με αυτόν τον τρόπο ξεκαθαρίζει πλήρως και το τοπίο σχετικά με τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην προοπτική υλοποίησης του αγωγού με ευνοϊκό τρόπο για τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ωστόσο, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς, τελικός κριτής της υλοποίησης του αγωγού EastMed θα είναι η αγορά, οι ποσότητες και οι τιμές που τελικά αυτός ο αγωγός θα προμηθεύει την Ευρώπη.
Πηγή: