Συλλαλητήριο Αθήνα: Σφοδρή επίθεση κατά του Μ. Θεοδωράκη για την παρουσία του και όσα είπε στη συγκέντρωση για το Σκοπιανό εξαπολύουν τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπευτικότερη περίπτωση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανοκόπουλος. «Πυρ ομαδόν» κατά του μουσικοσυνθέτη στο οποίο συμμετέχουν βουλευτές και υπουργοί.
Δ. Τζανακόπουλος: Θλιβερή εξέλιξη
«Η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες, είναι μια θλιβερή εξέλιξη. Δεν θεωρώ ότι ήταν μια ορθή επιλογή να εμφανιστεί και να μιλήσει με τον τρόπο που μίλησε στο συλλαλητήριο. Δεν ξέρω αν αναφερόμενος στον αριστερόστροφο φασισμό αναφερόταν και στον εαυτό του και το παρελθόν του. Δεν ξέρω αν τον τιμά ο τρόπος που τον χαιρέτησαν ακροδεξιά στοιχεία και γνωστοί φασίστες αυτού του τόπου», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Τέτοιες φράσεις όπως ‘Αδέρφια μου ναζιστές’ ούτε για αστείο πρέπει να λέγονται. Ούτε για αστείο», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Στρέφοντας τα βέλη του και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει τη θέση του για τη διαπραγμάτευση. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει με πολλή μεγάλη σαφήνεια αν ο ίδιος και το κόμμα του υιοθετούν αυτήν την πολιτική θέση που διατυπώθηκε στο συλλαλητήριο».
Όπως είπε, η στάση της κυβέρνησης δεν έχει τίποτε διαφορετικό από τη στάση των κυβερνήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια κι έθεσε το ερώτημα αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαγράφει όσα ειπώθηκαν από το 2007 και μετά.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «το μεγάλο ζήτημα είναι αν το σύνθημα του συλλαλητηρίου, "καμία χρήση του όρου Μακεδονία" από τους γείτονές μας, είναι μια θέση που μπορεί και πρέπει να υιοθετηθεί από την ελληνική εξωτερική πολιτική», λέγοντας χαρακτηριστικά «από εκεί και πέρα ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του».
Φάμελλος: Γνωστό το πολιτικό βιογραφικό του Μίκη-Ποτέ δε συμφώνησα μαζί του
Για «γνωστό πολιτικό βιογραφικό του Μίκη Θεοδωράκη», και για πολιτικές επιλογές του με τις οποίες ποτέ δεν έχει συμφωνήσει, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο Σωκράτης Φάμελλος, αφήνοντας και υπαινιγμούς για έμμεση νομιμοποίηση ακροδεξιών στοιχείων από το μουσουργό.
«Προφανώς διαφωνώ σε και με τον Μίκη Θεοδωράκη σε κάθε στιγμή του λόγου του, ήταν μια αρνητική στιγμή στην ιστορία του δημιουργού, ως πολιτικό πρόσωπο ποτέ δεν είχα συμφωνήσει με τις πολιτικές επιλογές του, εξάλλου είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες το πολιτικό βιογραφικό του Μίκη, δεν χρειάζεται να το πω εγώ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Αφήνω στην άκρη το δημιουργό και τα τραγούδια του, τα τραγούδια του έχουν χαρακτηρίσει τους αγώνες κατά των ναζί, αλλά χθες οι ναζί ήταν κάτω από την εξέδρα, και βγάλανε μετά και τουίτ για το Μίκη, έπρεπε να μη τους δοθεί η δυνατότητα να το κάνουν» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «φαίνεται ότι ο κ. Θεοδωράκης, στο πολιτικό επίπεδο, δεν κατάλαβε και δεν καταλαβαίνει τι γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Αυτά που είπε αποπροσανατολίζουν το λαό, την κοινωνία και τους πατριώτες της χώρας, διότι αγνοεί πολλά σημαντικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής ακόμα και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, και έβγαλε πολιτικές κορώνες για πολιτική χρήση από αντιπάλους».
«Οποιοσδήποτε συμμετέχει σε συλλαλητήρια που συμμετέχουν ακροδεξιοί νομιμοποιεί και τον ακροδεξιό λόγο» επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει στη λογική του συναισθήματος
Για μια «συναισθηματική» συγκέντρωση έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να υποκύπτει στη λογική πολλές φορές του συναισθήματος». Φρόντισε, δε, να μιλησει και για καταστροφές αν συμβεί αυτό λέγοντας χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ALPHA 989 ότι «πολλές φορές αυτό οδήγησε σε καταστροφές τη χώρα». Επιχείρησε, ωστόσο, να ωραιοποιήσει την κριτική του λέγοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί κάθε συλλαλητήριο είτε είναι μικρό είτε είναι μεγάλο».
Ζαχαριάδης: Η χώρα έχει ματώσει από το φασισμό
Παρόμοιας λογικής η θέση και του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη που έκανε λόγο για συμμετοχή στο συλλαλητήριο «ενός τμήματος του λαού με συγκεκριμένες απόψεις και αποχρώσεις». «Η χώρα τον 20ο αιώνα έχει ταλαιπωρηθεί και έχει ματώσει και έχει πληγωθεί από τον φασισμό, το 1940-44 που αιματοκυλίστηκε όλη η Ευρώπη και το 1967-73 με τη χούντα. Και οι πολιτικοί συνεχιστές, δεν λέω ότι όλοι ήταν τέτοιοι, ήταν χθες λίγα μέτρα από τον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη», είπε ο κ. Ζαχαριάδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Η Ελλάδα και ο Μίκης, ο οποίος βασανίστηκε, ο οποίος έγραψε, που ο λαός τραγούδησε μαζί του κ.λπ. Από αυτόν τον φασισμό ταλαιπωρήθηκε τον 20ο αιώνα και δεν υπάρχει καλός και κακός φασισμός», συμπλήρωσε.
Πιτσιόρλας: Το πολιτικό κλίμα δεν διαταράχθηκε
Για πολιτικό κλίμα που «δεν διαταράχθηκε» έκανε λόγο μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλα. «Η κυβέρνηση ακούει τα πάντα, δέχεται όλα τα μηνύματα και τα επεξεργάζεται και τα αξιοποιεί, προωθώντας αυτό που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Ως προς το θέμα των Σκοπίων η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και, αν καταστεί δυνατό να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, θα πάμε στο επόμενο στάδιο που θα είναι η προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος. Μέχρι τότε όμως ηρεμία, ψυχραιμία και τα γιουρούσια που κατά καιρούς επιχειρεί η ΝΔ το ένα μετά το άλλο διαψεύδονται και αποτυγχάνουν» πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας.
Ράνια Σβίγκου: Θλίψη και απογοήτευση
Αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha σχολίασε ότι άκουσε την ομιλία του με θλίψη σε απογοήτευση και σε ερώτηση τι την ενόχλησε πιο πολύ απάντησε: «Τα περί εθνικής μειοδοσίας, τα περί αριστερόστροφου φασισμού. Νομίζω ότι αυτά είναι πράγματα, τα οποία δεν θα περιμέναμε να τα ακούσουμε. Κανένας πολίτης, όχι μόνο ένας αριστερός πολίτης. Δεν νομίζω… Πολλοί δεν περίμεναν να τα ακούσουν αυτά από τα χείλη του Μίκη Θεοδωράκη».
Άλλες αντιδράσεις
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, σε συνέντευξή του στον Real Fm επεσήμανε ότι ο ίδιος αισθάνθηκε πάρα πολύ πικραμένος.
«Εγώ αισθάνθηκα πάρα πολύ πικραμένος και για τους χαρακτηρισμούς, που νομίζω ήταν τουλάχιστον ακραίοι, αλλά και για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει δώσει αγώνες για την Αριστερά, αγώνες ενάντια στον φασισμό, αγώνες για την πατρίδα να γίνεται ένα σύμβολο, να επιτρέπει να γίνει και σύμβολο ενός κόσμου που φαντάζομαι ότι δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση, πολιτικά μαζί του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς.
«Αθλια» χαρακτήρισε από τη πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη.
«Επρόκειτο για ομιλία αίσχιστου είδους» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στο «Θέμα FM», ενώ συμπλήρωσε ότι οι αναφορές του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη «βασίζονταν σε θεωρίες συνωμοσίας ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη Μακεδονία».
Και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολίασε τα όσα είπε ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίζοντας τον λόγο του ως «εμπρηστικό».
«Δεν διέφερε πολύ από την ομιλία του κ. Φραγκούλη στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο κ. Μπουτάρης, επισημαίνοντας ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας μύθος αλλά αυτό που έκανε ήταν λάθος. «Πιστεύω ότι δεν έπρεπε να είναι εκεί» τόνισε.