Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη κινδυνεύουν ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους διότι καταναλώνουν ροφήματα βοτάνων, όπως χαμομήλι, φασκόμηλο ή βαλσαμόχορτο, παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή για σοβαρές παθήσεις, προειδοποιούν ερευνητές του University of Stellenbosch στη Νότια Αφρική.
Σε έρευνα που δημοσίευσαν στο «British Journal of Clinical Pharmacology» επισημαίνουν ότι το βασικό χημικό συστατικό των βοτάνων αλληλεπιδρά με την ουσία των φαρμάκων με συνέπεια να μειώνει ή αντίθετα να αυξάνει την αποτελεσματικότητά του, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα υγείας. Η ερευνητική ομάδα εξηγεί ότι οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν τα ροφήματα αθώων βοτάνων χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους, διότι τα θεωρούν ακίνδυνα.
Αναλύοντας όμως 49 καταγεγραμμένα περιστατικά διαπίστωσαν ότι όταν τα βότανα συνδυάζονται με ισχυρές φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, οδηγώντας σε πολύμηνη νοσηλεία ή ακόμη και στον θάνατο.
Ειδικότερα, ο οργανισμός ασθενών που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού απέρριψε το μόσχευμα έπειτα από κατανάλωση χαμομηλιού. Το χαμομήλι, το φασκόμηλο, ο χυμός από γκότζι μπέρι και το βαλσαμόχορτο σύμφωνα με τους ερευνητές προκάλεσαν σοβαρή εσωτερική αιμορραγία σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα που λάμβαναν τη φαρμακευτική ουσία βαρφαρίνη η οποία έχει ισχυρή αντιπηκτική δράση, για να αποφεύγεται η δημιουργία θρόμβων.
Σε καρκινοπαθείς παρατηρήθηκε ότι τα φάρμακα που λάμβαναν σταμάτησαν να λειτουργούν όταν ήπιαν ρόφημα από τζίνσενγκ, ενώ φορείς του ιού HIV είδαν τα επίπεδα του ιού στο αίμα τους να αυξάνονται κατακόρυφα όταν κατανάλωσαν συμπληρώματα διατροφής από γκίγκο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατέγραψαν σημαντικό αριθμό περιστατικών ασθενών που υποβάλλονταν σε θεραπεία με στατίνες, οι οποίοι παρουσίασαν έντονους μυϊκούς πόνους μετά την κατανάλωση πράσινου τσαγιού.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος από την ταυτόχρονη κατανάλωση φαρμάκων και βοτάνων είναι ότι πολλοί ασθενείς δεν αναφέρουν καν στους γιατρούς τη χρήση βοτάνων, καθώς δεν το θεωρούν σημαντικό.
Πηγή: