Οι είκοσι χώρες οι οποίες πήραν μέρος στις συνομιλίες σχετικά με τη Βόρεια Κορέα συμφώνησαν την Τρίτη να εξετάσουν την επιβολή μονομερών κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ οι οποίες θα πηγαίνουν παραπέρα από εκείνες που προβλέπονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει κοινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Καναδά, των δύο κρατών που συνδιοργάνωσαν τη σύνοδο του Βανκούβερ.
Οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη σύνοδο, στην οποία συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, εξέφρασαν παράλληλα την υποστήριξή τους στον διάλογο ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ με την «ελπίδα ότι θα οδηγήσει στην διαρκή αποκλιμάκωση των εντάσεων», προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.
Οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και του Καναδά διατρανώνουν ότι ο κόσμος δεν θα αποδεχθεί ποτέ πως η Πιονγκγιάνγκ είναι πυρηνική δύναμη
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος της συνάντησης του Βανκούβερ για τη Βόρεια Κορέα με την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τόνισε πως ο κόσμος δεν θα αποδεχθεί ποτέ το ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι μια δύναμη που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Στη συνάντηση του Βανκούβερ –στην οποία συμμετείχαν είκοσι χώρες– συμφωνήθηκε ότι η Κίνα και η Ρωσία, που απουσίασαν από τις συνομιλίες, οφείλουν να εφαρμόσουν πλήρως τις κυρώσεις που έχει αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβληθούν στη Βόρεια Κορέα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα περιορισμένης έκτασης αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ένα σενάριο που έχει συζητηθεί στην Ουάσιγκτον, ο Τίλερσον περιορίστηκε να πει ότι δεν θα κάνει σχόλια για ζητήματα για τα οποία δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση ακόμη.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για τον χειρισμό του προβλήματος των βορειοκορεατικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ο Τίλερσον εκτίμησε ότι μπορούν να γίνουν συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, αλλά πρώτα η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να κάνει ένα βήμα και να διευκρινίσει για ποιο πράγμα θέλει να γίνουν διαπραγματεύσεις. Ακόμη, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την αναστολή των απειλητικών δραστηριοτήτων από μέρους της Πιονγκγιάνγκ για εκτενές χρονικό διάστημα απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να διεξαχθούν συνομιλίες.
Ο Τίλερσον διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν αυστηρότεροι έλεγχοι πλοίων που κινούνται προς και από τη Βόρεια Κορέα, αλλά τόνισε πως «δεν θέλουμε να πλήξουμε τις νόμιμες θαλάσσιες μεταφορές».
Από την πλευρά της η Κρίστια Φρίλαντ τόνισε πως ο κόσμος δεν μπορεί να μένει άπραγος καθώς η απειλή της Βόρειας Κορέας επιμένει και επιδεινώνεται. Επανέλαβε ότι στη συνάντηση του Βανκούβερ συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία για να εξασφαλιστεί πως οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα. Ακόμη, προεξόφλησε πως το βορειοκορεατικό πρόβλημα θα είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα κατά την προεδρία του Καναδά στην Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου.