Το Κοινωνικό Μέρισμα που θα… μοίραζε χιλιάρικα σε 1 εκατ. πολίτες δείχνει να μένει στο συρτάρι των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει την σθεναρή αντίσταση των δανειστών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών απορρίπτουν μέχρι στιγμής τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον καταμερισμό του υπερπλεονάσματος του 2017, και επιμένουν στην επένδυση αυτού του ποσού που θα μπορούσε να διανεμηθεί, ώστε να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν πιο «καθαρή» έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Την ίδια στιγμή φέρεται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να διαψεύδουν τις φήμες που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν πως το κοινωνικό μέρισμα θα μπορούσε να δοθεί φέτος για να πληρωθούν οι δόσεις Δεκεμβρίου. Πέραν της πρότασης του κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη για διεύρυνση της κοινωνικής βάσης που θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα, η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Από την πλευρά της η τρόικα δείχνει αποφασισμένη να επιμένει στο να διανεμηθεί μέρος της υπέρβασης στο πρωτογενές πλεόνασμα σε τρεις κατηγορίες μόνον: για πληρωμές του δημοσίου, για οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης-ΚΕΑ (και όχι γενικώς σε συνταξιούχους όπως πέρυσι) αλλά και για την δημιουργία ενός αποθέματος («μαξιλαράκι») προς διασφάλιση των μελλοντικών αγοραστών ομολόγων όταν θα βγαίνει η Ελλάδα ξανά στις αγορές χωρίς Μνημόνιο. Διευκρίνιζαν επιπλέον όμως ότι, και όταν θα συμφωνηθεί το οριστικό ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 θα εξεταστεί στη συνέχεια ποιο μέρος από αυτό είναι διατηρήσιμο, διαρκές και επαναλαμβανόμενο για το 2018 ώστε να διανεμηθεί από φέτος, και πιο όχι.
Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν στις επόμενες είκοσι μέρες, όταν η κυβέρνηση καταθέσει το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή. Φέτος -μετά και την περσινή επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές- δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις ερήμην των θεσμών. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, μέχρι να επιστρέψουν οι θεσμοί στα τέλη Νοεμβρίου για να εξετάσουν τα νεώτερα στοιχεία του προϋπολογισμού και να κλείσει η 3η αξιολόγηση, μάλλον θα ακουστούν πολλά ακόμα, για το πώς και πόσα θα δοθούν τελικά σαν «μέρισμα» από τα 800 εκατ. ευρώ που έχει ήδη αναγράψει η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ως κονδύλι για «δράσεις κοινωνικής προστασίας και στήριξης της Ανάπτυξης».