Πρόβα για την δεύτερη αξιολόγηση το συνέδριο του Economist

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ THE ECONOMIST

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi.

Ενημερώθηκε: 17/06/16 - 06:51

Του Μάριου Χριστοδούλου

Μπορεί με βάση την επίσημη ατζέντα κυβέρνηση και δανειστές να διασταυρώνουν ξανά τα ξίφη τους τον Σεπτέμβριο, πλην όμως οι διεργασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει. Αφορμή για αυτό αποτελεί το συνέδριο του Economist, που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα (22-23 Ιουνίου) στην Αθήνα και στο οποίο οι δύο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία στο περιθώριο αυτής της εκδήλωσης να πραγματοποιήσουν την πρώτη ανεπίσημη διαπραγμάτευση.

Αλλωστε οι θεματικοί άξονες του διεθνούς συνεδρίου: «οι αλλαγές στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», «η εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα», «οι διαρθρωτικές αλλαγές», «το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής», προσφέρονται για ζυμώσεις...
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η ομιλία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος αναμένεται να περιγράψει το χρηματοδοτικό πλάνο των δόσεων του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Μπορεί με βάση το πρωτόκολλο να μην έχει κλεισθεί ακόμη «ραντεβού» με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ωστόσο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θεωρείται βέβαιο ότι οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στη διάρκεια του διημέρου. Από τα «πολλά» που έχουν να πουν ξεχωρίζει η ενδεχόμενη είσοδος του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Στίγμα επί του ζητήματος αυτού δεν αποκλείεται να δώσει η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, που θα είναι παρούσα στην εκδήλωση. Θα παρευρεθεί στο πάνελ της συζήτησης για την «πορεία εφαρμογής του τρίτου προγράμματος» και η ομιλία της δεν θα απέχει πολύ από τις γνωστές θέσεις της: Θα επικεντρωθεί στις εκκρεμότητες που δεν έχει υλοποιήσει η ελληνική πλευρά και στα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν. Σε άλλο στρογγυλό τραπέζι θα μιλήσουν οι κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) και Αλβαρο Περέιρα (ΟΟΣΑ).

Πολιτικό μήνυμα από το συνέδριο του Econοmist θα στείλουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το «παρών» θα δώσουν ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Τζον Μπρούτον, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, κ.ά. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Κεντρική επιδίωξη των στελεχών του οικονομικού επιτελείου στις ολιγοήμερες συναντήσεις που θα έχει με τους εκπροσώπους των πιστωτών από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον είναι να «κλειδώσουν» τον κατάλογο με τα προαπαιτουμένα που θα συζητηθούν το φθινόπωρο.

Με δεδομένο ότι ο βαθμός δυσκολίας της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από την πρώτη, η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και θα επιχειρήσει να αποφύγει τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα.

Τη μεγάλη δηλαδή περιπέτεια που έζησε με το κλείσιμο της πρώτης συμφωνίας, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και αφού πέρασε το Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων (σ.σ. που ήταν τα δύο ορόσημα), έφθασε τελικά να κλείσει του... Αγίου Πνεύματος.

Σε περίπτωση που το έργο επαναληφθεί, τότε μία νέα πολύμηνη καθυστέρηση θα είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία, που δίνει μάχη για να ξεφύγει από την ύφεση και για τον λόγο αυτό έχει ανάγκη τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να μπορέσει να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους (σ.σ. φθάνουν τα 9 δισ. ευρώ).

Ομως, ο δρόμος προς τη δόση του Σεπτεμβρίου, που θα φθάνει τα 2,8 δισ. ευρώ αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν θα δοθεί στο σύνολό της ή θα σπάσει σε υποδόσεις, είναι στρωμένος με δεκάδες νέα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο που «σφράγισε» τη συμφωνία με τους θεσμούς, περιλαμβάνει συνολικά 45 μνημονιακές δράσεις, στην πρώτη γραμμή των οποίων είναι οι αλλαγές στα εργασιακά, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα καλύψουν το κόστος των μειώσεων στις συντάξεις, η μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τα ισοδύναμα μέτρα λιτότητας για να «ξεπαγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια, το ακαταδίωκτο για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ κ.ά.

Χθες, το διοικητικό συμβούλιο του ESM έβαλε και τις τελευταίες υπογραφές που εκκρεμούσαν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σήμερα αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ. Το κουμπί όμως της εκταμίευσης θα πατηθεί τη Δευτέρα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία (23 Ιουνίου) για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε., με τους Ευρωπαίους να θέλουν να στείλουν μήνυμα στο Λονδίνο για το τι σημαίνει η έννοια της αλληλεγγύης προς τους εταίρους.