Το κίτρινο χαρτί με την επιγραφή «ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» αποτελεί τα τελευταία χρόνια το πιο... δημοφιλές «έκθεμα» στις βιτρίνες του Κολωνακίου! Η οικονομική κρίση έχει κάνει τους εμπόρους να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον τις δουλειές τους, αφήνοντας πίσω τους χρέη και δεκάδες άδεια μαγαζιά.
Σκουφά, Τσακάλωφ, Βουκουρεστίου, δρόμοι που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν περιοχές «φιλέτα» από τους εμπόρους, σήμερα είναι γεμάτοι άδεια καταστήματα και οι μεσίτες έχουν ρίξει σε πρωτόγνωρα -για την περιοχή- επίπεδα τις τιμές, ελπίζοντας να προσελκύσουν νέους υποψήφιους ενοικιαστές.
Οι επιχειρηματίες που παραμένουν στο Κολωνάκι κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, όσο πέφτει ο τζίρος τους, ενώ επισημαίνουν πως θα επιβιώσουν όσοι έχουν ιδιόκτητα μαγαζιά και εκείνοι που θα ρίξουν τα έξοδά τους στο μισό.
Η «Espresso» περιηγήθηκε στους εμπορικούς δρόμους του Κολωνακίου, μίλησε με τους επιχειρηματίες και κατέγραψε τις εικόνες της κρίσης στην ακριβότερη γειτονιά της Αθήνας, όπου βρίθουν τα κλειστά καταστήματα με τα ενοικιαστήρια στις τζαμαρίες.
Στην οδό Μαρασλή έχουν βάλει λουκέτο αρκετά μαγαζιά εστίασης, μολονότι οι επισκέπτες του «Ευαγγελισμού» διασφαλίζουν έναν αρκετά ικανοποιητικό αριθμό πελατών.
Δημοφιλή στέκια
«Το νοσοκομείο έχει κίνηση, έρχεται κόσμος να δει ασθενείς, αλλά οι περισσότεροι είτε πίνουν έναν καφέ μέσα στο νοσοκομείο είτε θα βγουν έξω να πάρουν ένα σάντουιτς. Δεν έχει λεφτά ο άλλος για να βγει και να φάει μπέργκερ» λέει στην «Espresso» η Ευαγγελία, η οποία εργάζεται σε καφετέρια της Μαρασλή, δίπλα από ένα κλειστό εστιατόριο.
Περπατώντας προς την Πατριάρχου Ιωακείμ συναντά κανείς δεκάδες άδεια ακίνητα, στα οποία έως πριν από μερικά χρόνια στεγάζονταν καταστήματα με επώνυμα ρούχα και άλλα προϊόντα ένδυσης, αλλά και ακριβά καφέ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παραμένουν ξενοίκιαστα ένα από τα κατεξοχήν δημοφιλή στέκια της νύχτας στη γωνία της Πλουτάρχου και ένα κατάστημα στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας, την καρδιά του Κολωνακίου.
«Υπάρχει τρομερή ζήτηση, αλλά όλοι κολλάνε στην τιμή...» εξηγεί στην «Espresso» η μεσίτρια που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο ακίνητο και τονίζει πως θα αναγκαστεί να κατεβάσει την τιμή του ώστε να μην της... μείνει στα χέρια.
Από την κρίση δεν γλίτωσε ούτε η πάλαι ποτέ κραταιά οδός Σκουφά, καθώς δεκάδες μαγαζιά «φαντάσματα» αναζητούν επί χρόνια ενοικιαστές. Τα μπαρ και τα πολυκαταστήματα σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας έχουν αδειάσει τις βιτρίνες τους, ενώ ακόμη και μια μεγάλη εταιρία ρούχων πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει το ακίνητό της στη γωνία της Σκουφά με την οδό Πινδάρου.
«Οι μισοί κλείνουν γιατί έχουν χρέη και οι άλλοι... για να μη χρεωθούν! Ενα γνωστό μαγαζί με ρούχα στην Κανάρη έκλεισε νύχτα!» τονίζει ο Στάθης Κίντζιος, έμπορος στη Βουκουρεστίου.
Παρόμοια είναι η εικόνα στην οδό Καψάλη, στη Δημοκρίτου και τη Μηλιώνη, όπου την προηγούμενη δεκαετία δέσποζε το (κλειστό σήμερα) μπιστρό Πρυτανείον.
«Η τιμή που το νοικιάζω είναι η μισή από αυτή που είχα προ κρίσης» λέει στην «Espresso» ο ιδιοκτήτης καταστήματος στην οδό Βουκουρεστίου, που ως πριν από έναν μήνα το νοίκιαζε για βιβλιοπωλείο.
Στις ίδιες «εκπτώσεις» καταφεύγουν και οι μεσίτες του Κολωνακίου για να κάνουν πιο ελκυστικά τα ακίνητα των πελατών τους.
«Ενα στα τέσσερα εμπορικά ακίνητα στο Κολωνάκι είναι ξενοίκιαστο. Και οι τιμές ενοικίασης είναι στο μισό σε σχέση με το 2007. Αν πάμε στις πωλήσεις, εκεί μιλάμε για 70% πτώση των τιμών!» διευκρινίζει η Κατερίνα Μωϋσιάδη, μεσίτρια με ακίνητα στην οδό Τσακάλωφ.
Στην πλατεία Κολωνακίου συναντήσαμε ξενοίκιαστο ακίνητο πλάι σε ένα ιστορικό κατάστημα εσωρούχων της Αθήνας. Ο επιχειρηματίας μάς είπε ότι ο έμπορος που το δούλευε έφυγε λόγω χρεών. Ο ίδιος ανοίγει καθημερινά τα ρολά του μαγαζιού του με την ίδια αγωνία: ότι θα είναι ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα στην ερημωμένη αγορά του Κολωνακίου!
«Οσοι έχουν μείνει φυλάνε Θερμοπύλες»
Στο 25% ανέρχεται το ποσοστό των ξενοίκιαστων καταστημάτων στο Κολωνάκι, όπως αποκαλύπτει στην «Espresso» το μέλος και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής, περιγράφοντας τη δύσκολη καθημερινότητα των επαγγελματιών.
«Οσοι έμποροι έχουν μείνει στο Κολωνάκι φυλάνε Θερμοπύλες. Μπορεί να έχουν πέσει πολύ τα ενοίκια, αλλά έχουν μείνει μόνο κάποιοι παλιοί έμποροι και οι αλυσίδες franchise».
Η κατάσταση θα παγιωθεί
«Από την κρίση δεν γλίτωσε ούτε το Κολωνάκι» λέει ο κ. Κογιουμτσής και εκτιμά ότι αυτή η κατάσταση θα παγιωθεί τα επόμενα χρόνια στην πιο ακριβή γειτονιά του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας.
Παράλληλα, μιλά για πτώση του τζίρου στα μαγαζιά του Κολωνακίου, η οποία -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- ξεπερνά το 40% σε σύγκριση με το 2011.
Επισημαίνει, επίσης, ότι ακόμη και τα καταστήματα εστίασης που ανοίγουν στην περιοχή δεν αντέχουν για περισσότερο από τρία χρόνια.
Πηγή: