Σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η αμερικανική εταιρεία Meta (η οποία διαχειρίζεται τα κοινωνικά δίκτυα Facebook, Instagram και WhatsApp) ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε ένα ρωσικό δίκτυο, «το σημαντικότερο του είδους του στο οποίο έχουμε παρέμβει από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η επιχείρηση «στόχευε κυρίως τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο με αφηγήσεις που επικεντρώνονται στον πόλεμο και τον αντίκτυπό του μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου περισσότερων από 60 ιστοσελίδων που παρουσιάζονται ως νόμιμοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί.”
Ταυτόχρονα, το DFRLab, ένα εργαστήριο ειδικών που εργάζονται για το Atlantic Council, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης που ειδικεύεται στις διεθνείς σχέσεις, δημοσίευσε μια μεγάλη ανάρτηση ιστολογίου στην οποία περιγράφει λεπτομερώς αυτό το τεράστιο δίκτυο «που αποτελείται από 1.633 λογαριασμούς, 703 σελίδες, 29 Instagram προφίλ και μια ομάδα στο Facebook.
Αυτοί οι λογαριασμοί προώθησαν τα συμφέροντα του Κρεμλίνου πέρα από τη Γερμανία, στοχεύοντας επίσης τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ουκρανία και τη Λετονία». Την Τρίτη, η βελγική ΜΚΟ EU Disinfolab, που ειδικεύεται στην ανάλυση της παραπληροφόρησης, δημοσίευσε επίσης μια έκθεση που επιβεβαιώνει την παρουσία ενός τέτοιου δικτύου, με το παρατσούκλι «Doppelganger» («όμοιο») λόγω των ιστοτόπων κλώνων που έχουν δημιουργηθεί.
Διπλό “κακό”
Οι πληροφορίες που αναλύονται από το DFRLab και το EU Disinfolab δείχνουν ότι αυτό το δίκτυο στόχευε κυρίως τη Γερμανία, όπου ΜΜΕ με μεγάλη επιρροή όπως η Bild, η Der Spiegel, η Süddeutsche Zeitung, η Frankfurter Allgemeine Zeitung ή η Welt ήταν θύματα αρκετών Ρώσων κλώνων που σφετερίστηκαν την ταυτότητά τους υιοθετώντας συγγενικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Η βρετανική εφημερίδα The Guardian και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa επίσης κακοποιήθηκαν.
Στη Γαλλία, ο ιστότοπος ειδήσεων “20 Minutes” στοχοποιήθηκε, λένε οι DFR Lab και Eu Disinfo Lab. Ο «κακός» κλώνος του «20minuts.com» μιμήθηκε το πραγματικό 20minutes.fr για τη διανομή άρθρων (με πολλά συντακτικά λάθη) που στόχευαν να μεταδώσουν μια κακή εικόνα των Ουκρανών ή του στρατού τους. Μεταξύ των τίτλων αυτών των άρθρων είναι: “Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χτύπησαν γυναίκες με μπουκάλια”, “Πέντε ημέρες εκπαίδευσης – και πήγαινε στο μέτωπο”, επικρίνοντας την έλλειψη εκπαίδευσης Ουκρανών ανδρών που κλήθηκαν για μάχη. «Εάν χρειαστεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (δηλώνει): οι τιμές καταναλωτή στη Λετονία θα είναι οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του έτους [sic]», προειδοποιώντας για αύξηση των τιμών, «Πολωνία n μεγαλύτερη βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες [sic] ]», δίνοντας έμφαση στο κόστος των προσφύγων για τις χώρες υποδοχής.
Ένα άλλο άρθρο είχε στόχο την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατηγορώντας την για διαφθορά και νεποτισμό.
«Διακοπή των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία»
Αυτοί οι ψεύτικοι ιστότοποι κατασκευάζονται με πολύ έξυπνο τρόπο, καθώς, όπως περιγράφει το DFR Lab, «κλωνοποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο που κάνοντας κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο στον κατασκευασμένο ιστότοπο, ο χρήστης ανακατευθυνόταν στον ιστότοπο προέλευσης, δημιουργώντας έτσι μιά επίφαση νομιμότητας». Είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε στον ψεύτικο ιστότοπο 20 Minutes, καθώς όλοι οι άλλοι σύνδεσμοι έδειχναν τον πραγματικό ιστότοπο.
Στην ανάλυσή του, το DFR Lab εστιάζει επίσης στις προπαγανδιστικές εκστρατείες που έχουν δημιουργηθεί από πολυάριθμους ψεύτικους λογαριασμούς και σελίδες στο Facebook που δημιουργήθηκαν από αυτό το ρωσικό δίκτυο (οι οποίοι σφετερίστηκαν φωτογραφίες ταυτότητας πραγματικών ανθρώπων ή χρησιμοποιούσαν ρεαλιστικά πορτρέτα από τεχνητή νοημοσύνη). Σύμφωνα με το αμερικανικό εργαστήριο που ειδικεύεται στην παραπληροφόρηση, οι εκστρατείες στη Γαλλία επικεντρώθηκαν σε «μηνύματα που ζητούσαν την παύση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία.
Ο χρόνος και οι αφηγήσεις των αναρτήσεων συνέπεσαν με τις πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν από τις σελίδες-στόχους χωρών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. […] Τον Ιούνιο, η Γαλλία έκανε την πρώτη της παράδοση αυτοκινούμενων όπλων Caesar στην Ουκρανία. Στο τέλος αυτού του μήνα, τέσσερις σελίδες δημοσίευσαν μια εικόνα του κανονιού και υποστήριζαν ότι η Γαλλία συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διέπραξε η Ουκρανία».