Υπό τον τίτλο «Cyprus, a haven for Russian expats, welcomes techies fleeing Ukraine war η εφημερίδα Washington Post δημοσιεύει άρθρο για την Κύπρο, της δημοσιογράφου Mary Ilyushina, η οποία καλύπτει θέματα εξωτερικής πολιτικής σχετικά με τη Ρωσία και την ευρύτερη περιοχή.
Το άρθρο αναφέρεται στους Ρώσους πολίτες οι οποίοι μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) για επιστράτευση 300.000 ανδρών διέφυγαν σε διάφορα σημεία του κόσμου, μεταξύ αυτών και τη Λάρνακα της Κύπρου.
Έκτοτε, αρκετές χώρες όπως η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής αρνούνται πλέον την είσοδο σε Ρώσους πολίτες, όπως επισημαίνεται.
Η αρθρογράφος σημειώνει ακολούθως ότι η Κύπρος, ένα μικρό, ηλιόλουστο νησί στη Μεσόγειο το οποίο είναι διαιρεμένο από το 1974 (λόγω της τουρκικής κατοχής), παραμένει ένα από τα τελευταία καταφύγια για τους Ρώσους που ξεφεύγουν από την αβεβαιότητα και την καταστροφή που δημιούργησε στην χώρα τους, ο πόλεμος του Putin στην Ουκρανία.
Ως το πιο ανατολικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), η Κύπρος είναι εδώ και πολύ καιρό ένας προορισμός για ρωσικές εταιρείες και πλούσιους ιδιώτες λόγω της σχετικά εύκολης διαδικασίας μετανάστευσης, των χαμηλών φόρων και την πολιτική προσέλκυσης όσο το δυνατόν περισσότερων ξένων επιχειρήσεων. Οι παραλίες της αποτελούν επίσης ένα πλεονέκτημα.
Έτσι, αφού τα άρματα μάχης εισήλθαν στην Ουκρανία, ένα σημαντικό μέρος του, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, εργατικού δυναμικού της Ρωσίας, μεσαίας έως ανώτερης τάξης – κυρίως εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής – συνέρρευσαν στην Κύπρο, προκαλώντας ένα νέο κύμα μετανάστευσης.
«Δεν έχουμε δει σημάδια αλλαγής στην πολιτική της Κύπρου» δήλωσε ο Oleg Reshetnikov, ο οποίος μετακόμισε στο νησί το 2014 και δημιούργησε την CypRus_IT, ένα δίκτυο για τους χιλιάδες ρωσόφωνους ειδικούς. «Η Κύπρος παραμένει ένα από τα καλύτερα μέρη για μετανάστες από τη Ρωσία, την Ουκρανία ή τη Λευκορωσία σε ολόκληρη την Ε.Ε.» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Reshetnikov, έως και 50.000 άνθρωποι έχουν μετακομίσει στην Κύπρο από τον Φεβρουάριο, κυρίως Ρώσοι και Ουκρανοί, οι οποίοι θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή μακριά από τον πόλεμο.
Οι περισσότεροι Ρώσοι προσπαθούν να εγκατασταθούν στη Λεμεσό η οποία, μερικές φορές, αποκαλείται «Moscow on the Med» ή «Limassolgrad» και όπου η ρωσική ομιλία μπορεί να ακουστεί παντού λόγω του τεράστιου μεγέθους της υπάρχουσας κοινότητας η οποία εξυπηρετείται από ένα καλά οργανωμένο δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει από δικηγόρους και μεσίτες μέχρι νταντάδες και επαγγελματίες αισθητικής.
Η αύξηση του εισαγόμενου πληθυσμού έχει οδηγήσει επίσης στην αύξηση των τιμών των ακινήτων και των ενοικίων, σημειώνεται. Η κυβέρνηση της Ρωσίας προσπάθησε να σταματήσει αυτή τη φυγή στο εξωτερικό, ειδικών στον τομέα της πληροφορικής, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία όπως σημειώνεται, αφού τα νέα για νεκρούς στο μέτωπο της Ουκρανίας μεταξύ εφέδρων που επιστρατεύθηκαν έχουν ήδη κυκλοφορήσει.
Ακολούθως, στο άρθρο επισημαίνεται ότι η Κύπρος σε σχέση με άλλους προορισμούς για τους Ρώσους που διαφεύγουν, όπως π.χ. οι χώρες της Βαλτικής, είναι πιο φιλική.
Γίνεται επίσης αναφορά στην πολιτική που εφάρμοσε η Κύπρος παλαιότερα και ονομάστηκε ‘χρυσό διαβατήριο’ για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, η οποία δέχτηκε την κριτική των αξιωματούχων της Ε.Ε., καθώς έγινε λόγος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Σημειώνεται επίσης η αύξηση της ουκρανικής κοινότητας στο νησί, καθώς με την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου τουλάχιστον 16.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο, καθώς και το γεγονός ότι ενώ κατά το παρελθόν οι κοινότητες Ρώσων και Ουκρανών συμβίωναν χωρίς κανένα πρόβλημα, πλέον μετά την εισβολή σημειώνονται εντάσεις.
Τονίζεται παράλληλα η εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας τόσο από τις ρωσικές επενδύσεις, όσο και από τον ρωσικό τουρισμό ο οποίος αντιπροσωπεύει το 20% των σχετικών εσόδων στη χώρα.
Παρόλα αυτά όμως, όπως αναφέρεται, μετά από ένα σύντομο δισταγμό η Κύπρος συντάχθηκε με την Ουκρανία και την Ε.Ε. όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενώ τόνισε παράλληλα ότι δεν θα κλείσει την πόρτα σε μεμονωμένους Ρώσους.
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε το παράδειγμα της εισβολής και κατοχής της χώρας του ως λόγο για να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά είπε επίσης ότι η Κύπρος «δεν έχει τίποτα εναντίον» των Ρώσων πολιτών. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου αντιτάχθηκε στη γενική απαγόρευση της έκδοσης θεώρησης εισόδου για Ρώσους τουρίστες, κάτι που εφάρμοσαν κάποιες χώρες στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Το άρθρο καταλήγει επισημαίνοντας ότι ορισμένοι Ρώσοι μετανάστες λένε ότι είναι έτοιμοι να μείνουν στην Κύπρο, ενώ άλλοι βλέπουν το νησί ως προσωρινή βάση προτού μετακομίσουν αλλού στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.
Λίγοι, ωστόσο, προτίθενται να επιστρέψουν στη Ρωσία, όμως κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο καθώς μετά την 24η Φεβρουαρίου, τμήμα της τεχνολογικής βιομηχανίας της Ρωσίας δεν υφίσταται πλέον λόγω των επιπτώσεων του πολέμου.