Κύπρος στη ζώνη Σένγκεν: πλεονεκτήματα και προκλήσεις

 
ddd

Πηγή Φωτογραφίας: Shutterstock

Ενημερώθηκε: 13/01/25 - 19:28

Τα σχέδια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, αναλύει σε ρεπορτάζ του στο Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών RND . «Ο Πρόεδρος Ν. Ο Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι πληρούνται όλα τα πολιτικά προαπαιτούμενα και απομένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες. Όμως η διαίρεση του νησιού φέρνει μαζί της και ιδιαίτερες προκλήσεις » αναφέρει το ρεπορτάζ.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων από μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ότι η ένταξη «θα λειτουργούσε ιδιαίτερα επωφελώς για τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Εάν η Κύπρος ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν, οι συνοριακοί έλεγχοι με άλλα κράτη-μέλη της Συμφωνίας Σένγκεν θα καταργηθούν».

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «για τη συμμετοχή ισχύουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η ανάληψη ευθύνης για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αυτό δημιουργεί στην περίπτωση της Κύπρου». Τα προβλήματα που προκύπτουν από την κατοχή της κατοχής σε πάνω από το ένα τρίτο του εδάφους από την Τουρκία από το 1974 και από το ειδικό καθεστώς της Πράσινης Γραμμής των 180 χλμ, παρατηρεί το ρεπορτάζ.

«Βάσει το δίκαιο και το τουρκοκυπριακό βόρειο τμήμα του νησιού είναι επίσης έδαφος της ΕΕ από το 2004. Το δίκαιο όμως ισχύει (σσ: προς το παρόν) μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δεν αναγνωρίζει τον κατεχόμενο βορρά ως κράτος, ούτε την Πράσινη Γραμμή ως κρατικά σύνορα», σημειώνει το RND και σε άλλο σημείο προσθέτει: «Με μια ένταξη στη ζώνη Σένγκεν η Πράσινη Γραμμή θα θεωρείτο εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε έτσι να φυλάει μόνη της την Πράσινη Γραμμή, η οποία σήμερα φυλάσσεται με περιπολίες κυανοκράνων του ΟΗΕ και θα έπρεπε να εισάγει ελέγχους διαβατηρίων. Έτσι θα παγιωνόταν η διαίρεση του νησιού. Η κυβέρνηση της Λευκωσίας όμως δείχνει έτοιμη να το δεχτεί, χάρη στα πλεονεκτήματα της ένταξης στον χώρο Σένγκεν ».

Πηγή: dw.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ