Χριστοδουλίδης: Το Κυπριακό δεν είναι επικοινωνιακό παιγνίδι ούτε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών

 
κυπροσ

Ενημερώθηκε: 12/04/23 - 18:02

Για μας το Κυπριακό δεν είναι ούτε επικοινωνιακό παιγνίδι ούτε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στην Αθαλάσσα.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ανακοίνωση του κατοχικού καθεστώτος ως αντίδραση σε προηγούμενες δηλώσεις του Προέδρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «για αυτό έχω πει ότι για μας δεν είναι ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι ούτε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Δεν μας ικανοποιεί δηλαδή να θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ή από οποιονδήποτε τρίτο ότι η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω της τουρκικής προσέγγισης περί λύσης δύο κρατών.

Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και η ουσία είναι πώς να σπάσουμε το αδιέξοδο και είναι για αυτό τον λόγο που αναλάβαμε μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία την οποία συνεχίζουμε και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επαφές που υπάρχουν, κατά κύριο  λόγο σε τεχνοκρατικό επίπεδο από τους συνεργάτες μου και ελπίζω να υπάρξουν τέτοια δεδομένα που να μας επιτρέψουν να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ειδικότερα αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά θα διατηρηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα είμαστε εδώ και θα το κρίνουμε. Ποια είναι η δική μου ευχή και προσδοκία; Είναι αυτό το νέο κλίμα που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, το νέο κλίμα στα ελληνοτουρκικά να κρατήσει και μετά τις εκλογές και αν κρατήσει θα βοηθήσει και τη δική μας προσπάθεια. Εξάλλου, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά είναι ξεκάθαρες και οι τοποθετήσεις και από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ότι πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Εμείς επιθυμούμε, ελπίζουμε αυτό το νέο κλίμα να κρατήσει και μετά τις εκλογές στην Τουρκία και να μετουσιωθεί και σε συγκεκριμένες πράξεις με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αφορούν και το Κυπριακό».

Για το μπλακ άουτ στους servers

Ερωτηθείς για το θέμα που δημιουργήθηκε με τους servers, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εκείνο για το οποίο έχω ενημερωθεί είναι ότι οι servers τοποθετήθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο το 2003 από το ΤΥΠ και τοποθετήθηκαν εκεί διότι το 2001 το ΤΥΠ ήταν μέρος του Υπουργείου Οικονομικών, μετατέθηκε στο Υφυπουργείο Έρευνας μετά τη σύσταση του συγκεκριμένου Υφυπουργείου, αλλά τον Νοέμβριο του 2022 έχει περάσει μια σύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου για ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ΑΤΗΚ που θα αφορούσε γενικότερα και αυτά τα κέντρα δεδομένων. Εκείνο που έχω ζητήσει και αναμένω ενημέρωση μέχρι τις 5μμ, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση του αρμόδιου Υφυπουργείου με την ΑΤΗΚ, είναι πότε θα μεταφερθούν τα δεδομένα εκεί. Ζήτησα όπως μέχρι τις 5μμ να γνωρίζω πότε θα ολοκληρωθεί αυτό, ώστε να διασφαλιστούν αυτά τα δεδομένα και να μην ξανασυμβεί το περιστατικό που ζήσαμε».

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό το θέμα μεταφοράς στην ΑΤΗΚ, ο Πρόεδρος είπε ότι «μέχρι στιγμής, βάσει της ενημέρωσης που έχω δεν προκύπτει ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει. Γνωρίζω ότι η ΑΤΗΚ δεν έχει αναπτύξει το δικό της κέντρο δεδομένων, αλλά υπάρχει τρόπος, τουλάχιστον στην παρούσα φάση για να προστατεύσουμε τους servers, να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία με την ΑΤΗΚ».

Σε ερώτηση για το θέμα απόδοσης ευθυνών σε σχέση με το συμβάν, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό έχω ζητήσει από τον αρμόδιο Υφυπουργό. Για αυτό ζήτησα να ενημερωθώ πότε τοποθετήθηκαν και μου είπαν το 2003. Θέλω να δω ποιου ήταν απόφαση να παρακολουθήσει την υλοποίηση της οποιαδήποτε απόφασης ή συμφωνίας που είχε γίνει και αναμένω να ενημερωθώ συγκεκριμένα».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος είχε ενημερωθεί ότι εκκρεμούσε απόφαση για μεταφορά των servers, ο Πρόεδρος είπε ότι «όχι, δεν είχα ενημερωθεί».

Κληθείς να πει αν υπάρχουν ευθύνες, ο Πρόεδρος είπε «θα δούμε. Το πιο σημαντικό είναι να μην γίνονται τέτοιες εξελίξεις. Δεν είμαστε εδώ ούτε εμείς ως διακυβέρνηση ούτε οι προηγούμενες διακυβερνήσεις είτε οι επόμενες για να ψάχνουμε μετά ποιου είναι η ευθύνη. Εμείς είμαστε η παρούσα διακυβέρνηση, η ευθύνη είναι δική μας. Δεν πρόκειται να κρυφτώ. Μπορεί να είμαστε ένα μήνα διακυβέρνηση, αλλά η ευθύνη είναι δική μας. Και η ευθύνη μας έναντι στον κυπριακό λαό είτε αφορά το συγκεκριμένο θέμα είτε αφορά οτιδήποτε είναι δική μας. Δεν πρόκειται ούτε να κρυφτώ πίσω από αποφάσεις, ότι φταίνε άλλοι κ.ο.κ. Το  σημαντικό είναι ως Κυβέρνηση να μην φτάνουμε να ζητούμε ευθύνες. Αυτή είναι η υποχρέωση μας και έναντι του κυπριακού λαού»

Κυπριακό: Υπάρχουν εξελίξεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχουν εξελίξεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο, οι συνεργάτες μου είναι σε επαφή με συνεργάτες ξένων ηγετών κρατών μελών της ΕΕ είτε ατόμων που είναι επικεφαλής σε θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Γίνεται μια προεργασία που πρέπει να γίνει. Είπα, όταν είχα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, ότι είναι η ώρα της διπλωματίας και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Ελπίζω να υπάρξει αποτέλεσμα, το οποίο να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πράξεις, συγκεκριμένες εξελίξεις αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές».

Ερωτηθείς αν υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας από την πλευρά μας κατά της Τουρκίας για το ότι δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης, ο Πρόεδρος είπε «να θυμίσω ότι η Τουρκία, επειδή ακριβώς δεν εφαρμόζει την Τελωνειακή Ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει οδηγήσει σε αντίδραση από πλευράς ΕΕ. Είναι υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ένωση με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακριβώς λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, υπήρξαν συγκεκριμένες αντιδράσεις, είτε πάγωμα κεφαλαίων είτε δεν μπορούν να προχωρήσουν θέματα που βρίσκονται στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών».

Ερωτηθείς για την πρόταση της Τουρκίας να τεθούν τα ελληνοτουρκικά ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης και πώς θα επηρέαζε το Κυπριακό αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πρέπει να τοποθετηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση στην πρόταση της Τουρκικής Κυβέρνησης. Δεν εμπλεκόμαστε εμείς σε αυτό το θέμα. Αλλά αν υπάρχει μια θετική εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα είναι σημαντικό, θα είναι θετική εξέλιξη στη δική μας προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Μακάρι να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις, θα δούμε μετά τις τουρκικές εκλογές ποια θα είναι η προσέγγιση της νέας Τουρκικής Κυβέρνησης, αν κερδίσει ο κ. Ερντογάν, αν κερδίσει η αντιπολίτευση κλπ, και θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε επί πραγματικών δεδομένων».

Για τις κινήσεις του κατοχικού καθεστώτος

Κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς στο γήπεδο της τσεντίνκαγια, αλλά και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου με εκδήλωση μαζί με τα ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι θέματα που το Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται με τα ΗΕ. Υπάρχουν όντως από πλευράς κατοχικού στρατού κινήσεις, ειδικότερα στο γήπεδο της τσεντίνκαγια, γενικότερα όσον αφορά το θέμα της νεκρής ζώνης μια αμφισβήτηση που επιχειρείται μέσα από τέτοιες ενέργειες, αλλά και του σχετικού ψηφίσματος του 1964 μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων και το καθεστώς παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, όπως ποια είναι η φιλοξενούσα χώρα, ποιος δίνει συγκατάθεση και άλλα. Είναι κάτι που συζητούμε με τα ΗΕ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκική πλευρά βρίσκει πρόσφορο έδαφος με τη στάση του κ. Κόλιν Στιούαρτ, ο Πρόεδρος είπε ότι «οι αξιωματούχοι των ΗΕ είτε στην Κύπρο είτε στη Νέα Υόρκη είτε αλλού είναι δεσμευμένοι από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του οργανισμού για τον οποίον εργάζονται. Όσο πιο λίγα λέμε δημόσια είναι καλύτερα. Εκείνο που με ενδιαφέρει εμένα είναι μέσα από τα διαβήματα, μέσα από τις ενέργειες που κάνουμε να υπάρχουν αποτελέσματα. Το να μιλήσω δημόσια ασκώντας κριτική ή όχι σε οποιονδήποτε δεν φέρνει αποτέλεσμα. Είναι μια προσέγγιση στην οποία επιμένω και θα ακολουθήσουμε μέχρι το τέλος. Δεν θα προσεγγίσουμε ούτε το Κυπριακό ούτε τέτοια θέματα που είναι υπαρκτά μέσα από μια επικοινωνιακή προσέγγιση. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι αποτελέσματα. Φυσικά αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα θα γίνει και δημόσια κριτική, αλλά εκείνο που προέχει πάνω από όλα για να είμαστε σοβαροί, είναι να δούμε την ουσία, να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που επιχειρούν κάποιοι να επιβάλουν, μέσα από κινήσεις».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε σε επαφή συνεχώς με τα ΗΕ, δεν είναι εύκολο, υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, για αυτό υπάρχει αυτή η συνεχής επαφή και με τα ΗΕ.

Και η προσπάθεια – για να πάω στη μεγάλη εικόνα που είναι η λύση του Κυπριακού γιατί αυτά θα επιλυθούν μόνο αν επιλυθεί το Κυπριακό – για επανένωση της πατρίδας μας θεωρούμε είναι μέσα και από την εμπλοκή άλλων δρώντων του διεθνούς συστήματος, όπως η ΕΕ που έχει και κίνητρα να προσφέρει, πάντα υποστηρικτικά στο πλαίσιο των ΗΕ και μπορεί να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ