Σπιτικός, εύκολος και λαχταριστός χοιρινός γύρος με πλούσια μαρινάδα από μπαχαρικά και μυρωδικά, ψημένος μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα και να διατηρήσει την τρυφερότητά του. Συνοδεύευται εξαιρετικά από σως καρότου.
Μπορεί να μη βάζουμε κλασικό τζατζίκι σε αυτό το τυλιχτό, αλλά και η δροσερή σως καρότου πάει εξαιρετικά στον χοιρινό γύρο. Για το σωστό αποτέλεσμα στο κρέας, σημαντικό ρόλο παίζει η σταδιακή προσθήκη του σε τηγάνι πολύ υψηλής θερμοκρασίας. Γι' αυτό ίσως χρειαστούν 3-4 επαναλήψεις της διαδικασίας, αναλόγως την επιφάνεια του τηγανιού, ώστε να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία στο σκεύος αν μπουν όλα μαζί τα κομμάτια του κρέατος.
Υλικά
Για τον γύρο
500 γρ. ψαρονέφρι
1 κρεμμύδι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
8 κ.σ. λευκό ξύδι + επιπλέον για το ψήσιμο
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σως καρότου
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 καρότο, καθαρισμένο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
Για το σερβίρισμα
πατάτες τηγανητές
1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
4 πίτες καλαμποκιού
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Για τον γύρο
Για τον σπιτικό χοιρινό γύρο απομακρύνουμε με ένα μαχαίρι την άσπρη ίνα που έχει στο πάνω μέρος το ψαρονέφρι και κόβουμε το κρέας σε μακρόστενα κομμάτια.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κρέας και το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες. Προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σκεπάζουμε και βάζουμε το κρέας στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 8 ώρες ή ακόμα καλύτερα για ένα ολόκληρο βράδυ.
Ζεσταίνουμε πολύ καλά, σε δυνατή φωτιά, ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε σημείο που να βγάζει καπνό. Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε το κρέας σταδιακά. Αποφεύγουμε να προσθέσουμε και τα κρεμμύδια της μαρινάδας καθώς θα καούν. Όταν πάρει χρώμα από τη μια μεριά, αναποδογυρίζουμε τα κομμάτια να ψηθούν και από την άλλη.
Σβήνουμε με 1 κ.σ. ξύδι και συνεχίζουμε με τα επόμενα κομμάτια.
Για τη σως καρότου
Τρίβουμε το καρότο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη, το βάζουμε σε σουρωτήρι, αλατίζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά να βγάλει τα υγρά του.
Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι, το καρότο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι κατά βούληση και ανακατεύουμε καλά
Για το σερβιρισμα
Σερβίρουμε τον σπιτικό γύρο σε πίτες καλομποκιού, με πατάτες τηγανητές, κρεμμύδι, μαϊντανό και σως καρότου.