Η συνταγή της ημέρας είναι... παπουτσάκια με μπεσαμέλ (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Η συνταγή της ημέρας είναι... παπουτσάκια με μπεσαμέλ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 09/06/17 - 15:17

Μπορεί να λένε πως τα παπουτσάκια είναι μπελαλίδικο φαγητό, αλλά όπως θα δείτε και από την συνταγή της ημέρας είναι πιο εύκολο απότι νομίζετε...

Υλικά:

Για τις μελιτζάνες και τον κιμά

  • 3 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 κ.σ θυμάρι ξερό ή ρίγανη ξερή
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, σπάλα
  • 40 γρ. κόκκινο κρασί
  • 1 κονσέρβα τομάτα κονκασέ
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι
    • Για τη μπεσαμέλ

    • 25 γρ. βούτυρο
    • 25 γρ. αλεύρι
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • 250 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
    • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
    • 2 κρόκους αυγών
    • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
      • Για το σερβίρισμα

      • 1 κ.σ. μαϊντανό
      • λίγο ελαιόλαδο
        • Μέθοδος Εκτέλεσης

          Για τις μελιτζάνες

        • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
        • Κόβουμε τις μελιτζάνες στα 2 κατά μήκος, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις χαράζουμε σε αρκετά σημεία σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα.
        • Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο,αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. θυμάρι και τα απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από τις μελιτζάνες.
        • Τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
        • Αφαιρούμε από τον φούρνο και τις μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ με τη φλούδα προς τα κάτω.
        • Με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρά τη σάρκα ώστε να δημιουργήσουμε μία ‘’υποδοχή’’ για να μπει ο κιμάς.
          • Για τον κιμά

          • Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει καλά.
          • Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα προσθέτουμε στο καυτό τηγάνι.
          • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το θυμάρι ή τη ρίγανη, την κανέλα, το γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι.
          • Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
          • Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
          • Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
          • Προσθέτουμε τη ντομάτα και βράζουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία.
          • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στη άκρη να κρυώσει.
          • Στη συνέχεια βάζουμε την γραβιέρα, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. θυμάρι, τον δυόσμο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
          • Γεμίζουμε όλες τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
            • Για τη μπεσαμέλ

            • Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
            • Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα σε 5 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση μέχρι να προσθέσουμε την επόμενη.
            • Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα και βγουν οι πρώτες φουσκάλες αφαιρούμε από τη φωτιά.
            • Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, τους κρόκους και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
            • Απλώνουμε την μπεσαμέλ με ένα κουτάλι πάνω στις μελιτζάνες και προσθέτουμε  το μοσχοκάρυδο.
            • Ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
            • Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
              • akispetretzikis.com

                Πηγή: