Η πίτσα είναι από τα αγαπημένα φαγητά όλων. Οι παραλλαγές πολλές και όλες είναι πάντα γευστικές! Ακόμα και στην περίοδο της νηστείας μπορούμε να απολαύσουμε το αγαπημένο φαγητό.
Υλικά
300 γραμμάρια τυρί (μίξη μοτσαρέλα και cheddar ή τυρί σόγια)
3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
2 μανιτάρια μεγαλα
1 κρεμμύδι σε λωρίδες λεπτές
1 ντομάτα σε φέτες στρογγυλές
2 κουταλιές σούπας μαύρες ελιές, κομμένες
2 πιπεριές κομμένες σε λεπτές φέτες (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε και πιπεριές Φλωρίνης)
Πιπέρι, φρέσκο βασιλικό
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και 1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
Υλικά για την ζύμη
500 γραμ. περίπου αλεύρι δυνατό
320 γραμ. χλιαρό νερό
1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ. ή 1 φακελλάκι ξερή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1½ κ.γλ. αλάτι
λίγο καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της ζύμης
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε τη ζύμη, βάζουμε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε λακούβα στο κέντρο.
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Να αφρίσει η επιφάνεια, δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά.
Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο νερό, και όλο μαζί το ρίχνουμε στο αλεύρι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω. Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ.
Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις. Κάνουμε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντάς τη.
Η ζύμη για πίτσα πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.
Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Φτιάχνουμε 4 πίτσες με διάμετρο 25 εκ. περίπου η καθε μία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Φροντίζουμε περιμετρικά να δημιουργηθεί αυλάκι.
Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.
Η ζύμη για πίτσα, διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.
Για τη Μαγιά
Για να ενεργοποιήσουμε τη νωπή μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Για την πίτσα σας
Ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
Ανοίξτε τη ζύμη και καλύψτε την με τη σάλτσα ντομάτας και το κρεμμύδι
Ρίξτε το μισό τυρί, σε κομμάτια
Προσθέστε τα μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες, τις ντομάτες, τις ελιές και το υπόλοιπο τυρί
Ρίξτε πιπέρι και βάλτε την να ψηθεί για 20 λεπτά
Αν θέλετε σερβίρετε την χορτοφαγική πίτσα σας με φρέσκο βασιλικό ή ρόκα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ