Ποιος είπε ότι όταν είσαι χορτοφάγος δεν μπορείς να απολαύσεις με τον ίδιο τρόπο εορταστικά τραπέζια; Οι επιλογές είναι τόσες πολλές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και εμείς σού προτείνουμε: Βελουτέ σούπα με κολοκυθάκια, μανιτάρια κοκκινιστά με ρύζι, κεμπάπ λαχανικών και φρούτα "σουβλάκι"!
Βελουτέ σούπα με κολοκυθάκια και μυρωδικά
Υλικά συνταγής
6-7 κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πατάτα καθαρισμένη και τριμμένη σε τρίφτη
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ματζουράνα ψικολομμένη
80 γρ. ροκφόρ λιωμένο με πιρούνι
1 ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
αλάτι
πιπέρι
Πλένετε καλά τα λαχανικά και τα στραγγίζετε. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το ζωμό λαχανικών, το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια και την πατάτα για 20'-25' μέχρι να μαλακώσει η πατάτα.
Αφήνετε να κρυώσουν για 20'. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τη σούπα και την ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το ροκφόρ, την κρέμα γάλακτος, λίγο αλάτι, το πιπέρι και τα φρέσκα μυρωδικά και ανακατεύετε.
Σιγοβράζετε για 3' μέχρι να λιώσει το ροκφόρ και να αποκτήσει βελούδινη υφή. Αφήνετε τη σούπα να κρυώσει λίγο προτού τη σερβίρετε.
Κεμπάπ λαχανικών
Υλικά συνταγής
100 γρ. αρακάς
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα τριμμένα
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
1 φλιτζάνι του τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη σε λεπτό τρίφτη (προαιρετικά)
330 ml μπίρα
2 πατάτες βρασμένες
1 αυγό χτυπημένο (προαιρετικά)
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
δυόσμος ή μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι
Ζεσταίνετε 4 κουταλιές της σούπας λάδι και σοτάρετε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και τα καρότα. Διαλύετε το αλεύρι με την μπίρα σε ένα μπολ και ανακατεύετε με το σύρμα μέχρις ότου γίνουν πηχτός χυλός.
Προσθέτετε στο χυλό τα σοταρισμένα λαχανικά, τις πατάτες λιωμένες με πιρούνι, την κεφαλογραβιέρα, το αυγό (προαιρετικά), τα μυρωδικά και αλατοπιπέρωνετε. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε σουτζουκάκια ή κεμπάπ μακρόστενα. (Αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμη).
Αλείφετε ένα αντικολλητικό ταψάκι με το υπόλοιπο λάδι, τοποθετείτε μέσα τα κεμπάπ και τα ψήνετε στο φούρνο 35΄στους 180 ˚C, για μέχρι να ροδίσουν.
Μανιτάρια κοκκινιστά με ρύζι
Υλικά συνταγής
800 γρ. φρέσκα μανιτάρια χοντροκομμένα
2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου λεπτοκομμένες
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
250 ml λευκό κρασί
500 γρ.ντομάτα ψιλοκομμένη μαζί με τους χυμούς της (κονσέρβας ή φρέσκια)
1 κύβος λαχανικών (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ρύζι για το σερβίρισμα
Ζεσταίνετε το βούτυρο μαζί με το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο 4'-5' ανακατεύοντας διαρκώς.
Προσθέτετε κατόπιν τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα 8' περίπου, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους και σβήνετε με το κρασί. Μολις εξτμισθεί το κρασί, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε την ντομάτα και τον κύβο (αν βάλετε).
Ρίχνετε μισό με ένα φλιτζάνι νερό και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτε το μαϊντανό και σερβίρετε με ρύζι που ετοιμάζετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του.
Φρούτα "σουβλάκι"
Υλικά συνταγής
250 γρ. φράουλες
3 μπανάνες κομμένες σε ροδέλες
4 ακτινίδια κομμένα σε 4 κομμάτια το καθένα
πεπόνι ή μήλο σε μπουκιές (προαιρετικά)
450 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Πλένετε τις φράουλες, τις καθαρίζετε, τις στεγνώνετε σε απορροφητικό χαρτί (αν θέλετε τις κόβετε στη μέση) και τις περνάτε σε καλαμάκια εναλλάξ με ροδέλες μπανάνας, πεπονιού ή μήλου (αν βάλετε) και κομμάτια ακτινίδιου.
Μπορείτε να σερβίρετε μόνο μέλι αλλά αν θέλετε συνοδεύετε με την εξής γλυκιά κρέμα: Σε ένα μπολ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το μέλι και το δυόσμο μέχρι να γίνουν σφιχτή κρέμα. Σερβίρετε τα φρούτα στα καλαμάκια και δίπλα τοποθετείτε το μπολ με τη γλυκιά κρέμα.