Βασιλόπιτα Στέλιος Παρλιάρος - Πρωτοχρονιά 2018: Η πρώτη ημέρα του έτους δεν γίνεται να υπάρξει χωρίς βασιλόπιτα καθώς είναι ένα έθιμο κατά το οποίο κόβεται λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος.
Και ο Στέλιος Παρλιάρος έχει μια πολύ εύκολη μα σπέσιαλ συνταγή για βασιλόπιτα για την πιο σπέσιαλ ημέρα της χρονιάς η οποία περιέχει αμύγδαλα, φουντούκια και ξερά φρούτα και αρωματίζεται με αμαρέτο.
Μερίδες: 16, Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 1 ώρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ
Υλικά συνταγής
125 γρ. αμύγδαλα λευκά
125 γρ. φουντούκια
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κύβους + επιπλέον, λιωμένο, για το ταψί
250 γρ. άχνη ζάχαρη + επιπλέον για πασπάλισμα
300 γρ. ξερά φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες), ψιλοκομμένα
200 γρ. λικέρ Amaretto ή κονιάκ ή ό,τι άλλο μας αρέσει
6 αυγά μεγάλα
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το ταψί
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
Εκτέλεση
Σ’ ένα μπολ βάζουμε τα ξερά φρούτα και το λικέρ και τα αφήνουμε να μουλιάσουν. Στο μεταξύ, αλέθουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μαζί με τα φουντούκια και λίγη από την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το βούτυρο και την υπόλοιπη άχνη. Τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να γίνουν μια λευκή κρέμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ξερά φρούτα μαζί με το λικέρ και ρίχνουμε τον πολτό στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε ξανά, προσθέτοντας σταδιακά και τα αυγά. Μόλις αναμειχθούν τα υλικά, σταματάμε το μίξερ. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο μείγμα ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ), έως ότου ενσωματωθούν.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν ξεφορμάρουμε. Τέλος, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.