: Πριν ακόμη προσγειωθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεπέρασε κάθε όριο διπλωματικής ευπρέπειας αδιαφορώντας για το πρωτόκολλο της επίσκεψης αρνούμενος τη συνοδεία των Ελληνικών F16.
Με την πρώτη ευκαιρία, και . Επανέλαβε τα περί εκρεμοτήτων στη , έθεσε θέμα αναθεώρησής της όπως και θέμα για τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και το Αιγαίο, ενώ για το Κυπριακό τάχθηκε υπέρ της διχοτόμησης του νησιού σε δυο κράτη με βάση το σχέδιο Ανάν
λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για το ταξίδι προς την Αθήνα
Με τη δικαιολογία ότι ...προκλήθηκε από τις σχετικές αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όμως ακριβώς τα ίδια είπε και στη , αλλά και .
Δεν ήταν οι αναφορές του κ. Παυλόπουλου που πυροδότησαν το θράσος του Ερντογάν, αλλά ένα καλομελετημένο σχέδιο για την εκμετάλλευση της επίσκεψής του τόσο για την επανάληψη των προκλητικών τουρκικών αξιώσεων όσο και για εσωτερική κατανάλωση. Ενδεικτικές των προθέσεων του ήταν οι α λα καρτ απαντήσεις του στις αναφορές του κ. Παυλόπουλου για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Όπου τον βόλευε για να εγείρει αξιώσεις το επικαλούνταν και σε άλλες περιπτώσεις ουσιαστικά έλεγε «ας το αφήσουμε στην άκρη».
Ενδεικτικοί είναι , τα οποία τονίζουν τα ζητήματα για τουρκική μειονότητα και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Θράκη που έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος και λιγότερο στην άρνηση της Αθήνας ακόμη και να ανοίξει συζήτηση για πιθανή αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Η μέχρι τώρα στάση του Τούρκου προέδρου διέψευσε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που προσπαθούσε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα για την επίσκεψη. Εκ των πραγμάτων αυτό που φαίνεται είναι ότι ο κ. Ερντογάν «παίζει μόνος του».
ο κ. Τζανακόπουλος μόλις προχτές διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει φοβικά την επίσκεψη
Παρότι , αποδείχτηκε ότι δεν εκτίμησε σωστά τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου.
Η δημόσια εκδήλωση των τουρκικών αξιώσεων φανερώνει μια όχι καλά προετοιμασμένη επίσκεψη από την ελληνική πλευρά, σε μια συγκυρία που η Άγκυρα και ο Ερντογάν έδειχναν τις προκλητικές τους προθέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα σε ένα μήνα, από τη στιγμή που ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε την επίσκεψη, στο Αιγαίο έγιναν 250 παραβιάσεις, ενώ τον τελευταίο χρόνο έγιναν περίπου 3.000 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και περίπου 1.600 του θαλάσσιου. Αριθμός ρεκόρ. Δεν έχει προηγούμενό του,
επίσκεψης του Τούρκου αντιπροέδρου Χακάν Τσαβούσογλου
Το προηγούμενο της , προδιέγραφε και τη στόχευση της επίσκεψης Ερντογάν. Να θέσει ζήτηματα για τη Θράκη και τη Συνθήκη της Λωζάννης, διαψεύδοντας όσοι πίστευαν ότι ο Ερντογάν βλέπει την επίσκεψη ως γέφυρα προς την Ευρώπη.
ο μεν Έλληνας Πρόεδρος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη
Έτσι φτάσαμε σε ένα πρωτοφανές σκηνικό δημόσιας έντασης μεταξύ των δύο πολιτικών. Παυλόπουλος και Ερντογάν αντάλλαξαν βολές αναφορικά με τη συνθήκη της Λωζάννης καθώς , ο δε Τούρκος ομόλογός του έσπευσε να απαντήσει, κάνοντας λόγο για εκκρεμότητες στην Συνθήκη της Λωζάννης που πρέπει να συζητηθούν ξανά. Βέβαια, η τουρκική αντιπολίτευση κάλεσε τον Ερντογάν να διορθώσει τις ατυχείς δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάννης το συντομότερο.
Εκτός από την Συνθήκη της Λωζάννης ο κ. Ερντογάν ξεδίπλωσε όλη την ατζέντα των διεκδικήσεων της Αγκυρας έναντι της Αθήνας.
Η ένταση στις τοποθετήσεις των δύο Προέδρων, οδήγησε και σε μία εκτός πρωτοκόλλου συζήτηση περί διεθνούς δικαίου.
Ο κ. Παυλόπουλος έλαβε ξανά τον λόγο, επικαλούμενος την ιδιότητα ως καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, λέγοντας πως οι Συνθήκες δεν αναθεωρούνται αλλά ερμηνεύονται. Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Ερντογάν να αποφεύγει νομικές εκφράσεις που επιβαρύνουν το κλίμα και να συζητήσει με τους έμπειρους νομικούς του συμβούλους. Ο κ. Ερντογάν απαντώντας στον κ. Παυλόπουλο υπογράμμισε πως τοποθετήθηκε για τη Λωζάννη μόνον επειδή το θέμα άνοιξε ο κ. Παυλόπουλος, διαφορετικά θα τα συζητούσε με την κυβέρνηση. Κατέληξε, δε, πως μπορεί να μην είναι καθηγητής Νομικών, αλλά γνωρίζει Πολιτικό Δίκαιο, το οποίο επιτρέπει την επικαιροποίηση συμφωνιών.