Οι Ευρωπαίοι ηγέτες να είναι πιο φιλάνθρωποι και να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση για τα προβλήματα των χιλιάδων προσφύγων, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
"Με την κοινή δήλωση που υπογράψαμε στη Λέσβο και με τις σύντομες ομιλίες που κάναμε εκεί, πιστεύω ότι δώσαμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι πιο φιλάνθρωποι και να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση για τα προβλήματα των χιλιάδων προσφύγων" , τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, όπου αργά το απόγευμα είχε συνάντηση με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ.
"Οι πρόσφυγες δεν έφυγαν οικειοθελώς από τη χώρα τους, αλλά έφυγαν λόγω πολέμου, και άλλο είναι οι Αφγανοί και άλλο οι Σύροι ή εκείνοι από το Ιράκ, που έρχονται από τον πόλεμο, από τη φωτιά της Μέσης Ανατολής", προσθέτει.
"Η επίσκεψη στη Λέσβο ήταν μία μεγάλη συγκίνηση, ένα χρέος που είχαμε και ο Πάπας και εγώ και ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προς τους πρόσφυγες, τους δυστυχισμένους αυτούς αδελφούς μας, και ήταν για εμάς μία μεγάλη έκπληξη το ότι ο Πάπας πήρε μαζί του δώδεκα πρόσφυγες επιστρέφοντας, αυτό δεν το ξέραμε μέχρι την τελευταία στιγμή", τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
"Αλλά ο Πάπας αρέσκεται στο να κάνει εκπλήξεις, ήταν πολύ ανθρώπινος, πολύ απλός, όπως τον γνωρίζω αυτά τα τελευταία τρία χρόνια που έχουμε μία προσωπική σχέση και φιλία", σημειώνει.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, "την πρωτοβουλία για την οποία είχε ο κ. Φίσερ, κάτι που το εκτιμώ πάρα πολύ", και κατά την οποία συζήτησαν μία σειρά θεμάτων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το "πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έχει ο Αυστριακός πρόεδρος για τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχεία και για τη διακονία του".
Ο Αυστριακός πρόεδρος ζήτησε να ενημερωθεί για το ποια είναι σήμερα η κατάσταση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο (ΣΣ το οποίο ο ίδιος με αυτή του την ιδιότητα είχε επισκεφθεί επίσημα στο παρελθόν), όπως επίσης και για τη Σχολή της Χάλκης και για το αν υπάρχουν νεότερα στο θέμα αυτό.
Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Αυστριακό πρόεδρο για ότι εκείνος έκανε για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αυστρία στα δώδεκα χρόνια της προεδρικής του θητείας, ενώ ο κ. Χάιντς Φίσερ εξέφρασε την ελπίδα ότι "και στο μέλλον η αυστριακή πολιτεία θα προστατεύει την Ορθόδοξη Εκκλησία".
Όπως αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο.
"Μιλήσαμε με συγκίνηση για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Μιχαήλ, τον οποίο αγαπούσε και τον εκτιμούσε, όπως και εγώ και όλοι μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο", επισημαίνει τέλος στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρόκειται να τελέσει το μεσημέρι της Κυριακής τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού του Αγίου Γεωργίου, στην Οδό Ελλήνων στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, ενός από τους αρχαιότερους και πλέον ιστορικούς ναούς της Ορθοδοξίας στη Διασπορά.
Στη σημερινή του μορφή, ο ναός του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται από το 1806 και σε αυτόν εκκλησιάζονταν ο Ρήγας Φεραίος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και μέλη της Φιλικής Εταιρείας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχρηζε επιτακτικά αναγκαίας ανακαίνισης και την πρωτοβουλία προς τούτο είχε αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, ενώ στην ανακαίνισή του συνέβαλαν, ακόμη και σε περίοδο κρίσης, Έλληνες από τη Βιέννη και όλο τον κόσμο, όπως επίσης φίλοι της Ελλάδας.