Σε κινήσεις ενυπωσιασμού προχωρά η Τουρκία.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Αμύνης, έφερε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis.
Κάνοντας σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο, το τουρκικό υπουργείο αναφέρει: «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα εντός του πλαισίου της αποφασιστικότητάς τους να προστατεύσουν τα δίκαια και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας μας».
Μπορεί οι παρακάτω δημοσιεύσεις στο Twitter να έγιναν το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο δεν είναι βέβαιο εάν και οι φωτογραφίες είναι πρόσφατες χρονικά.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
1. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarında sismik araştırma faaliyetine başlayan MTA ORUÇ REİS araştırma gemisine Türk Deniz Kuvvetleri tarafından refakat ve koruma sağlanmaktadır.
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma)
2. Türk Silahlı Kuvvetleri, deniz yetki alanlarımızda uluslararası hukuktan kaynaklanan hak, alaka ve menfaatlerimizi koruma azim ve kararlılığı çerçevesinde gerekli tüm tedbirleri almıştır.
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma)
Το τουρκικό πλοίο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
Σημειώνεται πως από το απόγευμα της Δευτέρας, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με τα ελληνικά πολεμικά πλοία να ζητούν την απομάκρυνσή του.
Το σκάφος έχει βγάλει τα καλώδια, προκειμένου να προχωρήσει στις έρευνες στην περιοχή. Όμως, πολλές ναυτικές μονάδες βρίσκονται στην περιοχή και για τον λόγο αυτό δεν διεξάγει, προς το παρόν, έρευνες.
Πλοία και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του σκάφους. Εκπέμπουν κάθε 15 λεπτά μήνυμα, μέσω ασύρματου, για την παράνομη παρουσία του εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και για την άμεση αποχώρησή του.
Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό
Το Thepressroom σας ενημέρωσε νωρίτερα, ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι είχαν πραγματοποιηθεί τετ α τετ συζητήσεις, με την ίδια ατζέντα, στις 23 Ιουλίου, μετά την έκδοση Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εκεί διαπιστώθηκε, σε γενικές γραμμές, κλίμα συναίνεσης και ταύτισης στην εξωτερική πολιτική της χώρας, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι διαφοροποιήσεις.