Toυρκικά νταηλίκια στην κυπριακή ΑΟΖ - Προαναγγέλλει την αγορά δικού της γεωτρύπανου

 
Toυρκικά νταηλίκια στην κυπριακή ΑΟΖ

Ενημερώθηκε: 14/07/17 - 10:28

Η Άγκυρα στέλνει φρεγάδα στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε μια νέα κίνηση επίδειξης ισχύος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην περιοχή θα βρίσκεται η φρεγάδα Γκιοκτσέαντα η οποία θα κινείται σε απόσταση πέραν από την ακτίνα των 5 ναυτικών μιλιών από το σημείο Ονησίφορος όπου βρίσκεται το «Γουέστ Καπέλα». Κι αυτό, στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής των Τούρκων που θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, χωρίς την ίδια ώρα να θεωρείται η πράξη τους παράνομη.

η χώρα του δεν θα αφήσει αναπάντητες τις κυπριακές ενέργειες

Για τη Λευκωσία οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι μέχρι στιγμής οι αναμενόμενες. Όπως και η χθεσινή προειδοποίηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι . Τις οποίες ως γνωστόν η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί παράνομες, αφού δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και της Λευκωσίας δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια θερμή παρέμβαση εις βάρος του πλωτού γεωτρύπανου, το οποίο και ξένη σημαία έχει, και βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο εκτελωντας εργασίες για λογαριασμο της μεγαλύτερης γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας της TOTAL. Ακόμη και η αναγγελία της παρουσίας στην περιοχή τουρκικής φρεγάτας (Ίμβρος) όπως ανακοινώθηκε από τό τουρκικό ΓΕΕΘΑ, και η συνεχής επανάληψη ασκήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, είναι εξαιρετικά ενοχλητικές προβοκάτσιες, αλλά δεν δημιουργούν τετελεσμένα. Η Τουρκία πέραν των παρενοχλήσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματικά σοβαρό πρόβλημα εφόσον είχε λύσει το πρόβλημα και διέθετε δικό της πλωτό γεωτρύπανο το οποίο θα μετέφερε στην Μεσόγειο και θα επιχειρούσε να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μια από τις αντιδράσεις που από καιρό μελετά η τουρκική κυβέρνηση είναι η τοποθέτηση πλατφόρμας εντός του οικοπέδου 6. Η προσπάθεια των Τούρκων, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, δεν είναι εύκολη καθώς αρχικά στόχευαν στην ενοικίαση πλατφόρμας πλην όμως η προσπάθειά τους απέβη άκαρπη, γιατί κανείς δεν ήθελε να στηρίξει μια παράνομη ενέργεια. Γι' αυτό και τώρα κινείται η Τουρκία στην αγορά δικής της πλατφόρμας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα αγοραστεί και πότε θα τη μεταφέρει στην κυπριακή ΑΟΖ. Μια πράξη η οποία είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο των επικοινωνιακών της αντιδράσεων η Τουρκία φρόντισε χθες να βγει προς τα έξω το ταξίδι του υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο Ισραήλ, για να υπογραφεί η συμφωνία κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η δήλωση έγινε από τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ ο οποίος την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως για τη χώρα του δεν μπαίνει θέμα προτίμησης μεταξύ του αγωγού προς την Τουρκία ή του αγωγού EastMed, τον οποίο θεωρεί εξίσου σημαντικό.

Άγκυρα: Η επομενη αποστολή του 'Μπαρμπαρός' στη Μόρφου

Η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου 'Μπαρμπαρός' θα είναι να προσεγγίσει την περιοχή της Μόρφου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ μιλώντας στους διευθυντές τουρκικών οικονομικών εφημερίδων.

Το 'Μπαρμπαρός' ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, ότι θα διενεργήσουν έρευνες στον Κόλπο Μόρφου, ως αντίδραση στην γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφικού και Ωκεανογραφίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση ή ανακοίνωση προς ναυλωμένους (Navtex) σε σχέση με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Haber7, αυτό που ώθησε την Τουρκία σε αντιδράσεις, είναι «η πρωτοβουλία της Νότιας Κύπρου να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Από την άλλη, η πιο επιθετική Milliyet σε άρθρο της, αναφορικά με τα ίδια γεγονότα, κάνει λόγο για «Απόβαση στη Μόρφου» (Güzelyurt είναι η ονομασία της στα τουρκικά και σημαίνει "όμορφη μογγολική σκηνή"), παραθέτοντας μάλιστα τη φράση του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία «δεν είναι μπανανία».

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική και το επόμενό μας βήμα θα το κάνουμε στη Μόρφου. Με τις έρευνές μας στη Μόρφου, θα παίξουμε πλέον πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Αλμπαϋράκ, λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία, η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική. «Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή», σημείωσε.

Σε ερώτηση ποια είναι η προσέγγιση των εκπροσώπων των ενεργειακών εταιρειών στο θέμα της Κύπρου που συμμετείχαν στο πετρελαϊκό συνέδριο πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι δεν θα δώσει ονόματα, αλλά συνεχίζουν τις επαφές τους με τις εταιρείες. Όπως είπε τους ανέφεραν πως «χωρίς να υπάρχει νομική επίλυση του προβλήματος δεν είναι σωστό για τις εταιρείες αυτές να κάνουν βήματα σε περιοχές υψηλού κινδύνου». Με κάποιες εταιρείες έκαναν πολύ εποικοδομητικές επαφές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των εταιρειών κινούνται πιο προσεκτικά σε αυτό το θέμα.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι υπάρχουν και εταιρείες που δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. «Σε αυτές τις εταιρείες είπα πολύ καθαρά ότι η Τουρκία δεν θα τους δει θετικά στην αγορά της ενέργειας. Με μια σημαντική μερίδα είχαμε θετικές συνομιλίες, με τις υπόλοιπες οι επαφές μας συνεχίζονται. Επειδή εμείς υποστηρίζουμε την 'περιφερειακή ειρήνη' και 'πρέπει να συμβάλουμε σε αυτήν'», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι υδρογονάνθρακες του νησιού ανήκουν σε όλο το νησί. «Αλλά αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας, χωρίζοντάς τους σε οικόπεδα και προχωράτε σε αδειοδοτήσεις προς εταιρείες, ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά αυτό», ανέφερε.

Βραδινή ανακοίνωση Τουρκίας: Θα προστατεύσουμε τα "δικαιώματα" και τα "συμφέροντά" μας

Με μονομερείς ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ απειλεί η Αγκυρα, με βραδινή ανακοίνωσή του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, καθως οι επιλογές αντίδρασης που εχει για την έναρξη γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της TOTAL στο Οικόπεδο 11 είναι περιορισμένες.

Με ανακοίνωση του, το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει:

"Παρακολουθούμε στενά τις εν εξελίξει μονομερείς δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες σχετίζονται με την εξόρυξη-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, οι οποίες αγνοούν τα αναφαίρετα δικαιώματα, επί των φυσικών πόρων, του Τουρκοκυπριακού λαού του συνιδιοκτήτη του νησιού...

Η Τουρκία έχει από την αρχη προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες προειδοποιήσεις προς τις ανεύθυνες κινήσεις της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης. Αυτή την φορά ένα πλοίο γεωτρήσεων έχει καταπλεύσει στην περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει να εργάζεται στο πλαίσιο των «αποκαλουμενων αδειών» που δόθηκαν από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο βασικός λόγος της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, παρά τις καλές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, περιλαμβανομένης και της συνόδου για το Κυπριακό, είναι η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς ότι της ανήκει το σύνολο της νήσου.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, ως απάντηση στις μονομερείς δραστηριότητες που διεξάγονται από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, παραβλέποντας τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τους φυσικούς πόρους της νήσου».

Πηγή: Αίθουσα σύνταξης thepressroom.gr / Φιλελεύθερος / mignatiou.com