Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα επιδημιολογικά δεδομένα βάζουν τέλος στα αισιόδοξα σενάρια για Πάσχα στο χωριό. Αυτή είναι η άποψη της επιτροπής - όπως εκφράζεται και από τις δημόσιες τοποθετήσεις μελών της - αλλά και της κυβέρνησης που δε θέλει με τίποτα να ρισκάρει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού στις 14 του μήνα.
Αρνητική είναι η κυβέρνηση και για το άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Άλλωστε πολύ δύσκολα μια τέτοια απόφαση δεν θα ξεσήκωνε έντονες αντιδράσεις από την πλειοψηφία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, προβλέπει «τραπεζάκια έξω» στις 10 Μαΐου.
Οι αποφάσεις για το Πάσχα όπως και για τις εκκλησίες θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας πως θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, επίσης μέσα στην εβδομάδα.
Προς συμβιβασμό με την Εκκλησία για το Πάσχα
Τις βάσεις για να βρεθεί λύση αμοιβαίου συμβιβασμού σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα φαίνεται να έβαλαν κυβέρνηση και Εκκλησία. Για το θέμα είχαν συνάντηση χτες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στη Βουλή.
Αν και δεν έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα, σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για «συμψηφισμό».
«Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», συμπλήρωσε ο αρχιεπίσκοπος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή το σενάριο που προκρίνεται είναι:
Για την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου να γίνει περιμετρικά του ναού και με αυστηρή επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας (για μάσκες, αποστάσεις).
Πραγματοποίηση της Ανάστασης δύο ώρες νωρίτερα, στις 10 μ.μ., κατέληξαν κυβέρνηση και Eκκλησία. Στόχος είναι να γίνει η Ανάσταση στους ναούς με προσέλευση του κόσμου στους υπαίθριους χώρους, χωρίς ταυτόχρονα να χρειαστεί εκτεταμένη παράταση του ωραρίου εντός του οποίου επιτρέπεται η κυκλοφορία.
Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, αυτό που κερδίζει έδαφος είναι η αναγγελία αρκετά νωρίτερα της 12ης βραδινής της Ανάστασης, παρουσία πιστών αλλά με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.
Σε εκκρεμότητα το ωράριο και το πόσα άτομα θα είναι το μέγιστο όριο στους ναούς. Από την πλευρά της η Εκκλησία φέρεται πως ζητά να αυξηθεί σε 100 ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς από 50 που ισχύει αλλά και να αλλάξει η αναλογία πιστών / τμ σε 1 προς 15, αντί για 1/25 που ισχύει τώρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου η συζήτηση «με αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων» πραγματοποιήθηκε σε «πολύ καλό κλίμα».