«Κυριακή κοντή γιορτή» για τον ΣΥΡΙΖΑ με τον κίνδυνο της μετατροπής της «γιορτής» σε «τραγωδία» υπαρκτό.
Δεν είναι μόνο τα σενάρια διάσπασης πριν καλά καλά ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής για την ανάδειξη του νέου προέδρου που διακινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως το πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν.
Ο αριθμός αυτών που θα ψηφίσουν θα είναι καθοριστικός και τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα. Ζητούμενο για όλες τις πλευρές είναι η συμμετοχή, ώστε να υπάρξει «νομιμοποίηση» του όποιου προέδρου, με τον πήχη να μπαίνει στις 50 - 60 χιλιάδες.
Με έναν αριθμό ψηφισάντων που δε θα ξεπερνά τις 30.000 το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφεται δυσοίωνο. Θα είναι η αρχή του τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο των ψηφισάντων για την εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τον Μάιο του 2022 ήταν 152.193.
Ο αριθμός όσων ψηφίσουν θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στο αποτέλεσμα. Κατά κοινή ομολογία όσο μεγαλύτερη από 50.000 θα είναι η συμμετοχή όσων ψηφίσουν, τόσο θα ενισχύεται ο Στ. Κασσελάκης.
Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα - ερώτημα, αν η επομένη των εκλογών βρει το ΣΥΡΙΖΑ διασπασμένο.
Διάφορες πλευρές εντός του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούν περίπου ως αναπόφευκτο αυτό το σενάριο της διάσπασης ή τις αποχωρήσεις στελεχών του, ανεξαρτήτως αποτελέσματος...
Ενδεικτικά η Ολγα Γεροβασίλη, όταν ρωτήθηκε εάν η υποψηφιότητα Κασσελάκη διαμορφώνει σκηνικό διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις. Το 2015 υπήρξε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα προχώρησαν μπροστά».
Ο Ευ. Αποστολάκης (ο οποίος συνόδευε και τον Στ. Κασσελάκη στη Μακρόνησο), απαντώντας στο αν ελλοχεύει ο κίνδυνος διάσπασης, σημείωσε πως «όταν τεθεί ένα πλαίσιο που καθορίζει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος, αυτοί που συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο που θα είναι και το μέλλον, θα το στηρίξουν. Αν κάποιοι διαφωνούν, ενδεχομένως να μην είναι στον ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάσπασης, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή. Ενδεχομένως να είναι μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα».
Ενώ η Εφη Αχτσιόγλου ερωτώμενη για το αν υπάρχει ζήτημα αποχώρησής της από το κόμμα σε περίπτωση μη εκλογής της απαντούσε μάλλον «χλιαρά» πως «η ενότητα του κόμματος είναι για μένα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη ημέρα».
Την ίδια ώρα «με το ένα πόδι» στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι βρίσκονται άλλα στελέχη, όπως π.χ. η πρώην βουλευτής Α' Πειραιά, (προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ) Γ. Γεννιά, η οποία αποχώρησε πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «δεν περιμένω Μεσσίες που θα αλλάξουν με ένα μαγικό ραβδάκι την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος».
Στο μεταξύ γκάλοπ της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega δίνει ποσοστό 39% στον Στ. Κασσελάκη μεταξύ εκείνων που δηλώνουν ότι «μάλλον» θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ η Εφη Αχτσιόγλου καταγράφεται στο 31%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι καταγράφονται σε χαμηλά ποσοστά - στο 13% ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και στο 3% ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας. Ο Στ. Κασσελάκης εξασφαλίζει ένα μικρό προβάδισμα και ενόψει του δευτέρου γύρου, με 45% έναντι 44%.