Συνομιλίες με την Μ. Βρετανία για τους Έλληνες στην χώρα, στην μετά-Brexit εποχή

 
Συνομιλίες με την Μ. Βρετανία για τους Έλληνες στην χώρα, στην μετά-Brexit εποχή

Ενημερώθηκε: 13/07/17 - 21:01

Το BREXIT και το θέμα των Ελλήνων που διαβιούν στη Βρετανία συζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τ. Κουΐκ, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, με τον Βρετανό Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ηνωμένων Εθνών και Κοινοπολιτείας Λόρδο Ahmad of Wimbledon.

Όπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό "στο Κόκκινο" "δεν προβλέπεται καμία μεταβολή μέχρι 2019, πολύ περισσότερο σε σχέση με τους φοιτητές μας. Το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς είναι ότι τα όποια δίδακτρα ή τα όποια προνόμια (ως ευρωπαίοι πολίτες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έχουν οι φοιτητές μας που σπουδάζουν στη Βρετανία, να εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά".

Εκτίμησε πως "οι Βρετανοί προσεγγίζουν το θέμα και σε ένα διμερές παραδοσιακό επίπεδο και αυτό πιστεύω, ότι έχει θετικές πλευρές. Πρέπει να υπογραμμίσω, ότι στην Βρετανία έχουμε περίπου 300.000 Κυπρίους και περίπου 100.000 Έλληνες. Οι Έλληνες ήταν 50.000, αλλά πολλαπλασιάστηκαν με το brain-drain, πολλαπλασιάστηκαν με το νέο μεταναστευτικό, λόγω της κρίσης, ρεύμα.

Μάλιστα, επεσήμανα στον Βρετανό Υπουργό ότι: «Εάν δεν πάρετε μέτρα να τιμήσετε αυτό το οποίο γίνεται χρόνια τώρα, δηλαδή ότι πηγαίνουν Έλληνες φοιτητές και σπουδάζουν στη Βρετανία, τα Πανεπιστήμιά σας θα αδειάσουν από Έλληνες και Κύπριους. Θα φύγουν όλοι. Τα Πανεπιστήμια θα πάθουν οικονομική ζημιά».

Ας μη γελιόμαστε, ότι δεν το γνωρίζουν οι Βρετανοί, πως οι Γερμανοί περιμένουν στην Φρανκφούρτη να τους πάρουν όλη τη δουλειά από τα οικονομικά του City. Μπορεί να χάσουν και τον εφοπλισμό και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτά πρέπει να τα λάβουν υπ’ όψιν τους, όταν μπουν σε μία κουβέντα που έχει να κάνει με το μέλλον των δικών μας των παιδιών και των δικών μας επιχειρηματιών εκεί".

Σε ότι αφορά τους Έλληνες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν δικαίωμα παραμονής είπε "βεβαίως πάντοτε έχουμε στο νου μας το τί θα γίνουν οι επιχειρούντες στη Βρετανία. Είτε είναι επιχειρηματίες είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Και βεβαίως τι θα γίνει με εκείνους οι οποίοι έχουν ή τεκμηριώνουν το δικαίωμα της μόνιμης παραμονής στην Αγγλία. Όλα αυτά είναι ένα πακέτο, τα οποία τα κουβεντιάζουμε σε διμερές επίπεδο. Έχουν αρχίσει οι προκαταρκτικές συνομιλίες. Έχουμε και διυπουργικές επιτροπές. Δηλαδή του ΥΠΕΞ με άλλα υπουργεία μας, για να μπορούμε να συντονιζόμαστε. Θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε τις διαπραγματεύσεις μας, αλλά ταυτόχρονα περιμένουμε το πως θα πάει η συζήτηση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιλαμβάνεστε ότι έχουν και άλλες χώρες ζητήματα με τους δικούς τους ανθρώπους στη Βρετανία".

Κατέληξε λέγοντας ότι "πέρα από το τι γίνεται με την Ευρώπη, θα πρέπει να σας υπενθυμίσω, ότι με την Ελλάδα η Μ. Βρετανία είχε πάντοτε παραδοσιακές πολιτικές, διπλωματικές και φιλικές σχέσεις, πριν καν δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς είμαστε παλαιοί σύμμαχοι, έχουμε κοινά συμφέροντα, άρα αυτά δεν μπορούμε εμείς να τα βγάλουμε από τη λογική μας, όταν θα έρθει η ώρα να δούμε θέματα για την μετά-brexit εποχή και σε σχέση με τον Ελληνισμό».