Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος εχθές στη Σύνοδο.
Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων».
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπνέει τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι «η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ε.Ε. πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες».
Συνεπής στις προκλήσεις
Η Τουρκία πάντως συνεχίζει απτόητη την τακτική των προκλήσεων, με τελευταίο επεισόδιο το περιστατικό εις βάρος της επίσημης αποστολής του ελληνικού ΥΠΕΞ, που επέστρεφε από το Ιράκ στην Αθήνα.
Ειδικότερα, οι τουρκικές αρχές κράτησαν επί 20 λεπτά στον αέρα το αεροσκάφος που είχε μόλις απογειωθεί μεταφέροντας τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα.
Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης πάνω από τα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ, καθώς η Άγκυρα αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης στο ελληνικό αεροσκάφος.
«Βερολίνο – Παρίσι ήθελαν να δώσουν χρόνο στην Ελλάδα»
Η Αγκυρα για να αιτιολογήσει τον απόπλου του «Ορούτς Ρέις» κατηγορεί την Αθήνα για αύξηση της έντασης και των προκλήσεων, όμως όσα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τους πραγματικούς λόγους αυτής της κίνησης. Σύμφωνα με τη Yeni Safak, ο Τούρκος πρόεδρος στη σύσκεψη με τα στελέχη του κόμματός του αποκάλυψε πως ο ίδιος θεώρησε πως η διαμεσολάβηση της Γερμανίας έδινε χρόνο στην Ελλάδα να πάρει «ανάσα» για να αντιμετωπίσει την Τουρκία. Ανέφερε πως «η Γαλλία και η Γερμανία θέλησαν να μεσολαβήσουν (σ.σ. στα ελληνοτουρκικά). Επιχείρησαν να δώσουν ευκαιρία για να κερδίσει χρόνο η Ελλάδα. Το αντιληφθήκαμε νωρίς. Η Τουρκία σήμερα είναι σε ισχυρή θέση. Στην Ανατ. Μεσόγειο βρισκόμαστε στο σημείο όπου επιθυμούμε».