Σύνοδος Κορυφής: Στήριξη από Μακρόν και Φον Ντερ Λάιεν σε Ελλάδα και Κύπρο

 
Σύνοδος Κορυφής: Στήριξη από Μακρόν και Φον Ντερ Λάιεν σε Ελλάδα και Κύπρο

Ενημερώθηκε: 01/10/20 - 17:28

Αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο οφείλουν να δείξουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ είναι σοβαρή και ότι θα κάνει τα πάντα ώστε τα πράγματα να κινηθούν προς ειρηνική επίλυση.

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πιέσει προς ταχεία λύση μέσω διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε.

Σχετικά με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde που τραυματίσθηκαν σήμερα στην αρμενική πόλη Μαρτουνί από πυρά του αζερικού πυροβολικού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αεροπλάνο είναι έτοιμο να τους μεταφέρει στην Γαλλία.

Ο κ. Μακρόν εξέφρασε τη στήριξη της Γαλλίας σε Ελλάδα και Κύπρο, όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας: "Η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, και εδώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, δεν είναι διαπραγματεύσιμη".

"Οταν ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται επίθεση ή απειλή, όταν τα χωρικά ύδατά του δεν γίνονται σεβαστά, αποτελεί χρέος των Ευρωπαίων να δείξουν αλληλεγγύη. Και θα επαναδιατυπώσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο", πρόσθεσε.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Πλήρη αλληλεγγύη του Συμβουλίου σε Ελλάδα και Κύπρο

Την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επσιημαίνοντας, παράλληλα, ότι "η ΕΕ έχει διάθεσή της μια εργαλειοθήκη".

"Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση", δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και συνέχισε λέγοντας:

"Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα", κατέληξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ