Εν αναμονή των στοιχείων από το εξωτερικό βρίσκονται οι δικαστικοί λειτουργοί που ασχολούνται με τις λίστες φοροδιαφυγής και δικογραφίες διαφθοράς, και οι οποίοι φαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα μπορούν να προχωρήσουν σε νέες ενέργειες καθώς ήδη έχουν εντοπίσει πρόσωπα «τεράστιου ποινικού ενδιαφέροντος» που συνδέονται με μεγάλες υποθέσεις.
Οι έρευνες των δικαστικών αρχών έχουν ήδη επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα κάποια από τα οποία εμπλέκονται σε μεγάλες ποινικές υποθέσεις στις οποίες κυριαρχεί το αδίκημα της «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα».
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές το επόμενο διάστημα αναμένονται στοιχεία που έχουν ζητηθεί τόσο για τις λίστες μεγαλοκαταθετών όσο και για τη μεγάλη υπόθεση των στοιχείων του Παναμά για τα οποία ήδη έχουν αποσταλεί συγκεκριμένα αιτήματα δικαστικής συνδρομής για «συγκεκριμένες περιπτώσεις» διαχειριστών και δικαιούχων εξωχώριων εταιρειών.
Τα "panama papers" αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες διαρροές στοιχείων φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής και διακίνησης "μαύρου χρήματος" που έχει δημοσιοποιηθεί ποτέ. Τα περίφημα έγγραφα, αποτελούν ουσιαστικά "το πελατολόγιο" της παναμέζικης δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca, μιας από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο στην παροχή υπηρεσιών για εξωχώριες και υπεράκτιες εταιρείες.
Εδώ και ένα χρόνο τα "panama papers" έχουν κινητοποιήσει τους εισαγγελείς καθώς στα αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) εμφανίζονται περίπου 220 υπεράκτιες εταιρείες «ελληνικού ενδιαφέροντος» με εμπλεκόμενους, είτε δικαιούχους, είτε στελέχη, είτε διαχειριστές τους, περίπου 400 πρόσωπα. Αντίστοιχα, οι «κυπριακού ενδιαφέροντος» εταιρείες ξεπερνούν τις 6.000, ενώ τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε αυτές είναι περισσότερα από 3.500. Ωστόσο εμπλοκή Ελλήνων προκύπτει και σε κυπριακές εταιρείες και έτσι πολλά αιτήματα δικαστικής συνδρομής των Οικονομικών Εισαγγελέων απευθύνονται στις κυπριακές αρχές.
Η υπόθεση των εγγράφων του Παναμά έχει εξαιρετική σημασία για τις δικαστικές αρχές, καθώς προκύπτουν στοιχεία για πρόσωπα που ήδη είναι στο στόχαστρο ερευνών και σχετίζονται όχι μόνο με φοροδιαφυγή αλλά με διαφθορά. Σε πρόσφατη άλλωστε συνάντηση που είχε διοργανωθεί στην Χάγη από την Eurojust με αντικείμενο την υπόθεση των επίμαχων εγγράφων, οι Έλληνες εισαγγελείς έθεσαν υπόψη της Γενικής Εισαγγελέως του Παναμά συγκεκριμένα στοιχεία για το άνοιγμα λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων -ιδρυμάτων και εταιρειών- ώστε να οδηγηθούν σε εμπλεκόμενους σε διακίνηση και απόκρυψη "μαύρων χρημάτων". Εισαγγελικές πηγές, μάλιστα, υποστηρίζουν πως οι δικαστικοί λειτουργοί που ασχολούνται με αυτές τις υποθέσεις έχουν σαφή εικόνα για «πρόσωπα, τρόπους και διαδρομές χρημάτων». Άλλωστε, σε κάποιες περιπτώσεις, πρόσωπα που καταγράφονται σε μία λίστα τελικά εμφανίζονται και σε άλλη, όπως και πρόσωπα που εμπλέκονται ως παρέχοντες υπηρεσίες σε μία υπόθεση δωροδοκίας εμφανίζονται και σε ανάλογες υποθέσεις. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί δικηγόρος ήδη κατηγορούμενος σε υποθέσεις διαφθοράς, καθώς φέρεται να παρείχε "δρόμους-τρόπους" απόκρυψης παράνομων αμοιβών, ο οποίος εμφανίζεται και στα Panama Papers ως διαχειριστής υπεράκτιας εταιρείας.
Εξίσου σημαντική για τις έρευνες των δικαστικών αρχών είναι και η αποκαλούμενη "λίστα Μπόργιανς" στην οποία καταγράφονται καταθέτες στην τράπεζα UBS την περίοδο από το 2006 ως το 2008 αλλά και καταθέτες σε τράπεζα του Λουξεμβούργου. Τα στοιχεία έχουν παραδοθεί στις ελληνικές αρχές από τον υπουργό Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεσταφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς και ήδη περισσότεροι από 1.000 καταθέτες έχουν βρεθεί είτε ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων ή των φορολογικών αρχών για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Οι πληροφορίες από την λίστα Μπόργιανς συνέβαλαν ώστε πριν από λίγες ημέρες να απαγγελθεί κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε βάρος του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου καθώς η Εισαγγελία Διαφθοράς φαίνεται να εντόπισε αποκλίσεις στα οικονομικά στοιχεία που δήλωνε ο πρώην υπουργός με ποσά καταθέσεων που καταγράφονται στα επίμαχα αρχεία.