Στη Σαντορίνη ο Πρωθυπουργός: «Ο κρατικός μηχανισμός στο πλευρό των κατοίκων – Καλύτερα να προετοιμαζόμαστε και να προλαμβάνουμε»

 
dd

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 07/02/25 - 12:35

Στη Σαντορίνη έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη στιγμή που η έντονη σεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να δοκιμάζει τους κατοίκους των Κυκλάδων, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων. Την ίδια στιγμή, συνέστησε ψυχραιμία και κάλεσε τους κατοίκους να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

«Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των κατοίκων», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, ενώ εστίασε στη σημασία της πρόληψης, τονίζοντας ότι ένα σοβαρό κράτος πρέπει να προετοιμάζεται για τα χειρότερα με την ευχή να έρθουν τα καλύτερα. «Πρέπει να είμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Ένα σοβαρό κράτος οφείλει να δρα προληπτικά», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά από τη σύσκεψη που είχε με τους φορείς του νησιού, τόνισε ότι «είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τη φήμη της Σαντορίνης, ως εμβληματικού τουριστικού προορισμού».

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε σύσκεψη στις αρχές της επόμενης βδομάδας με τα αρμόδια υπουργεία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συζητηθούν ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενώ έδωσε έμφαση και στα ζητήματα των υποδομών για τη Σαντορίνη, τα οποία είπε «πρέπει να αντιμετωπιστούν». Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η αποφυγή των φαινομένων κατολίσθησης.

Πρώτη στάση για τον Πρωθυπουργό αποτέλεσε το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, επισκέφτηκε το σημείο που διαμένουν στις σκηνές τους οι μονάδες της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ.

«Βρίσκομαι σήμερα στη Σαντορίνη μαζί με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για να επιβλέψουμε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση αυτού του ενεργού γεωλογικού φαινομένου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλος ο κρατικός μηχανισμός προφανώς έχει κινητοποιηθεί. Ακούμε με προσοχή τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των ειδικών, που με τη σειρά τους συμβουλεύουν την Πολιτική προστασία. Θα εξακολουθούμε προφανώς να παρακολουθούμε το φαινόμενο», ανέφερε και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Δεν θα κάνουμε εμείς καμία επιστημονική εκτίμηση. Αυτή είναι η δουλειά άλλων. Να την κάνουν και να μας συμβουλεύσουν όπως το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Να διαβεβαιώσω για ακόμα μια φορά τους κατοίκους της Σαντορίνης αλλά και τους κατοίκους όλων των γειτονικών νησιών που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους και προφανώς είναι πολύ καλύτερα να προετοιμαζόμαστε και να προλαμβάνουμε γεγονότα, παρά να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων», υπογράμμισε.

«Και πάλι συνιστώ ψυχραιμία και να ακούμε τις οδηγίες της Πολιτικής προστασίας και ευχόμαστε γρήγορα το φαινόμενο αυτό να τελειώσει και το νησί να ξαναβρεί πλήρως τους κανονικούς ρυθμούς», τόνισε.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Σαντορίνης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια θετική εξέλιξη.

«Η έλευση του Πρωθυπουργού δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον το οποίο έχει επιδείξει και κατά το παρελθόν για το νησί μας και είμαι βέβαιος ότι θα λήξει αισίως αυτή η περίοδος. Εν πάση περιπτώσει έχουμε δίπλα μας την Πολιτεία σε ό,τι αφορά τόσο στον κίνδυνο όσο και στην εξέλιξη του νησιού τα επόμενα χρόνια. Από τη δική μου πλευρά θέλω να τον ευχαριστήσω και για τη συνεργασία που υπήρξε με τα αρμόδια υπουργεία και τους υπουργούς και τη δική του επιμονή να στηρίζει τη Σαντορίνη», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαντορίνη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ από χθες το πρωί, κλιμάκια από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.

Βασικά ερωτήματα των επιστημόνων, που μελετούν τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα, είναι εάν αναμένεται ένας ακόμη μεγαλύτερος σεισμός που θα θεωρηθεί ως ο κύριος και εάν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπου της Σαντορίνης. Στο μεταξύ συστήνουν προσοχή ειδικά για το φαινόμενο των κατολισθήσεων.

Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί και στην Αμοργό, όπου επίσης έχουν καταφθάσει ενισχύσεις, τόσο πυροσβέστες όσο και ιατρικό προσωπικό, ενώ αναμένεται και Κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών ώστε να κάνει αυτοψία στα κτίρια.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ