Στην Αθήνα ο Ερντογάν με άγριες προθέσεις για Λωζάνη, Αιγαίο και Θράκη

 
Στην Αθήνα ο Ερντογάν με άγριες προθέσεις για Λωζάνη, Αιγαίο και Θράκη

Ενημερώθηκε: 07/12/17 - 09:12

Σε βαριά περιρρέουσα ατμόσφαιρα φτάνει λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Εμινέ, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Βαρύ κλίμα που διαμόρφωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος με τη χτεσινοβραδινή του δήλωση περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και ο εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν, που φρόντισε να υποδαυλίσει την επίσκεψη αναφερόμενος σε "Τούρκους μουσουλμάνους" στη Δυτική Θράκη.

θέτει θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης

Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, , δείχνοντας τις προθέσεις με τις οποίες φθάνει στη χώρα μας. «Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ

Δηλώσεις που εντείνουν τις ανησυχίες για τις προθέσεις του Ερντογάν, ΄ένας από τους λόγους της επίσκεψής του στην Ελλάδα, είναι η Θράκη και η αφορμή για μία ακόμα "φιέστα" εθνικισμού σαν αυτή του αντιπροέδρου του Χακάν Τσαβούσογλου. Ήδη υπάρχουν μηνύματα με υποτιθέμενους Έλληνες της Δυτικής Θράκης, που αποκαλούνται για ακόμα μία φορά Τούρκοι και πρέπει να δείξουν τη δύναμή τους, ενώ καλούνται να αφήσουν στην άκρη του μυαλού τους, τις όποιες διαφωνίες έχουν με τις πολιτικές του Ερντογάν «γιατί αυτή είναι η μέρα της Τουρκίας».

Οι δηλώσεις Ερντογάν στην ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της Αθήνας, ενεργοποιώντας παράλληλα και κύκλο επαφών σε διπλωματικό επίπεδο, μεταξύ των δύο πλευρών.

εξέφρασε, άλλωστε, ξεκάθαρα με δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος

Τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος τόνισε ότι «η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα», προσθέτοντας οτι «η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη».

«Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή», καταλήγει στην δήλωσή του ο κ. Τζανακόπουλος.

Αντιδράσεις όμως για τις δηλώσεις Ερντογάν υπήρξαν και από την αντιπολίτευση

.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες αστυνομικοί επιστρατεύονται για τα μέτρα ασφαλείας κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου

.

Ήδη έχουν καταφθάσει στη χώρα μας, μέλη της φρουράς του Ταγίπ Ερντογάν, που σε συνεργασία με τους Έλληνες αστυνομικούς έχουν καταστρώσει το σχέδιο και έχουν ελέγξει τους χώρους, τους οποίους θα επισκεφτεί.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης κλιμάκια αστυνομικών ερευνούν τη διαδρομή για εκρηκτικούς μηχανισμούς, το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ θα επιτηρεί από αέρος, ενώ θα αναπτυχθούν ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΜΑΚ.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα απαγορεύεται την ώρα των μετακινήσεων της τουρκικής αυτοκινητο-πομπής, ενώ με απόφαση της Αστυνομίας απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.

Παράλληλα, θα υπάρχουν αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων και ο σταθμός Μετρό Σϋνταγμα θα παραμείνει κλειστός.

Το πρόγραμμα

Ο κ. Ερντογάν θα φτάσει στην Ελλάδα στις 10.30 το πρωί, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και το πρόγραμμα του έχει ως εξής:

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

10:30: 'Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος.

Υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ανεπίσημη τελετή υποδοχής.

11:30: Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

11:45: 'Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου.

Επίσημη τελετή υποδοχής.

Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων.

Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.

12:00: Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.

12:40: Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

13:30: 'Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερη συνάντηση.

14:50: Δηλώσεις στον Τύπο.

16:30: Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης.

19:25: 'Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου.

Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.

19:30: Επίσημο δείπνο.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

11:15: 'Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10: Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

13:30-15:00:
Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00: Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

επίσκεψη Ερντογάν

“Ιστορικής σημασίας” η  

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές του Μαξίμου την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Τη χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σημαντική επειδή γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας ύστερα από έξι και πλέον δεκαετίες και γίνεται σε μια χρονική περίοδο που η κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ καθιστά σημαντική την αναβάθμιση του διμερούς διαύλου επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu, ο οποίος υπογράμμισε: "Σήμερα, διερχόμαστε μια περίοδο με πολύ σημαντικές προκλήσεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και στην Ευρώπη που σχετίζονται με την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομία. Η Ελλάδα και η Τουρκία, ευρισκόμενες στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, χρειάζεται να είναι σε θέση να τόσο να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις όσο και να αξιοποιούν τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναπτύξουμε τη διμερή διάσταση του διαλόγου και των σχέσεών μας".

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. "Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης. Σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις εμπλοκές αεροσκαφών, τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης Με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα. Είναι αναγκαίο να αναζωογονήσουμε τις συζητήσεις μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις Διερευνητικές Επαφές", επισήμανε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη στο Anadolu.

Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να σταλεί μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο. "Είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν όταν οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες και καλά προετοιμασμένες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία", τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. "Οφείλουμε να αναπτύξουμε τη θετική μας ατζέντα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, στην οικονομία και τις επαφές μεταξύ των λαών μας.
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, καθώς και το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται όσο πιο αποτελεσματικά είναι δυνατόν", είπε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, του εμπορίου και των μεταφορών.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας "οι Έλληνες θα υποστηρίζουμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την Ευρώπη".