Η υπόθεση υπεξαίρεσης 4 εκατ. ευρώ από υπαλλήλους της πρώην Εμπορικής Τράπεζας και η μεγάλη δίκη που ξεκινάει τον Δεκέμβριο για το μεγάλο σκάνδαλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου βρίσκονται στο επίκεντρο του Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου.
Για την της υπεξαίρεσης του χρηματικού ποσού των 4 εκατ. ευρώ στην πρώην Εμπορική Τράπεζα στη Μύρινα της Λέσβου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου επέβαλλε ποινές κάθειρξης 30 ετών στους 2 πρώην υπαλλήλους. Η ιστορία της υπόθεσης ξεκίνησε τελείως τυχαία όταν σε λογιστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το 2012, διαπιστώθηκε πως κατά την περίοδο 2005-2012 ακίνητοι , ειδικά καταθετών που έμεναν στο εξωτερικό, «άδειαζαν» με το ποσό που υπεξαιρέθηκε να φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ!
Οι ισχυρισμοί των πως υπεξαιρέσουν τα ποσά για να καλύψουν ζημιές πελατών της τράπεζας από τραπεζικές και για να κλείσουν «μαύρες τρύπες» παρελθόντων ετών δεν έδειξαν να πείθουν το δικαστήριο.
Το μεγάλο σκάνδαλο των 53 στη Συνεταιριστική Λέσβου-Λήμνου
Η μεγάλη δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο με το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης να αφήνει ελεύθερο με τους περιοριστικούς όρους της εγγύησης 80.000 ευρώ, της απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και της αυτοπρόσωπης εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του κάθε 1η και 15 το μήνα, τον πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου- Λήμνου, ο οποίος κατηγορείται με άλλους 52 κατηγορούμενους για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για «»» κατά την χρονική περίοδο 2000- 2004.
Προφυλακιστέος είχε κριθεί και ο άλλος κατηγορούμενος πρώην μέλος του ΔΣ που είναι γνωστός τουριστικός πράκτορας του νησιού αλλά και ενεργό στέλεχος του Επιμελητηρίου Λέσβου. Το δικό του αίτημα απορρίφθηκε.
Συνολικά οι κατηγορούμενοι για το τεράστιο σκάνδαλο φτάνουν τους 53, για το αδίκημα της απιστείας και της συνέργειας σε απιστία. Ανάμεσα τους δεν βρίσκονται μόνο τραπεζικά στελέχη αλλά και δανειολήπτες. Όλοι τους έχουν απολογηθεί, ενώ σε πολλούς από τους κατηγορουμένους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι και εγγυήσεις που αγγίζουν τις 80.000 και 120.000 ευρώ, ενώ όλοι υποχρεούνται να βγουν από την και να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικία τους.
Στα τέλη του 2004 αποκαλύφθηκε η ιστορία όταν είχε διενεργηθεί έλεγχος από την Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος . Τότε έγιναν γνωστά τα εγκλήματα των εμπλεκομένων με τον τρόπο διαχείρισης των κεφαλαίων και των καταθέσεων της τράπεζας.
Όταν ολοκληρώθηκε ο ειδικός έλεγχος διαπιστώθηκε πως η ζημιά έφτασε τα 5,5 εκατ. ευρώ και τοποθετήθηκε ειδικός επίτροπος στην Τράπεζα προκειμένου να την εξυγιάνει.
Το σχέδιο δεν περιελάμβανε μόνο χορήγηση δανείων σε πελάτες χωρίς πιστοληπτική ικανότητα αλλά και σε συνεννόηση με κάποιους πελάτες της Τράπεζας δεν σφράγιζαν τις ακάλυπτες επιταγές που εμφανίζονταν προς πληρωμή, αλλά τις πλήρωναν από τα διαθέσιμα της Τράπεζας, προκαλώντας της έτσι μεγάλη οικονομική ζημιά στους μεριδούχους.
Ο περαιτέρω έλεγχος που πραγματοποιήθηκε ανακάλυψε πως η ζημιά ανέρχεται στα 10,331 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερκάλυπτε τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας που ανέρχονταν σε 7,227 εκ. ευρώ, γεγονός που αποδείκνυε ότι οι χορηγήσεις επισφαλών δανείων είχαν εξανεμίσει το μετοχικό της κεφάλαιο, τα χρήματα δηλαδή των 6.000 μεριδούχων της.
Όλα αυτά οδήγησαν στην ανάκληση της άδειας της προκαλώντας σοβαρούς τριγμούς στην τοπική κοινωνία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να κληρονομεί σοβαρή οικονομική ζημιά εξαιτίας των μετοχών που διατηρούσε στη Συνεταιριστική η πρώην Νομαρχία Λέσβου.
Οι 53 κατηγορούνται ότι κατά παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών χορήγησαν δάνεια με μεγάλο χρηματοδοτικό άνοιγμα άνω του 15% των εποπτικών κεφαλαίων, χωρίς να ζητούν οικονομικά στοιχεία των πιστούχων, χωρίς να αξιολογούν την οικονομική τους κατάσταση και χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις. Η πρώτη ομάδα των κατηγορουμένων δικάζεται στις 7 Δεκεμβρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων βορείου Αιγαίου και σύντομα αναμένεται ο προσδιορισμός των δικασίμων για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.