Σεισμός στην Εύβοια: Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου

 
seismos evoia

Ενημερώθηκε: 30/11/22 - 08:21

Στο πόδι πέρασαν όλη τη νύχτα οι κάτοικοι στη Νότια Εύβοια μετά την ανησυχία που σκόρπισε ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ.

Οι συμβουλές των ειδικών να αποφεύγουν την διαμονή σε πετρόκτιστα παλιά κτίσματα αλλά και εκείνα που έχουν κάποιες ρωγμές, έκαναν πολλούς είτε να μείνουν τη νύχτα στα αυτοκίνητα είτε να μεταφερθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη, είχε εξασφαλισμένα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν τη νύχτα, δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι καθώς ορισμένοι που χρειάστηκαν να μετακινηθούν πήγαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων.

Όλο το βράδυ μετά τα 5 Ρίχτερ και μέχρι το πρωί υπάρχει μία ακολουθία από δεκάδες μετασεισμούς μικρής έντασης όμως κάνουν τους κατοίκους να νιώθουν ότι τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους.

"Η αγωνία για τους κατοίκους ήταν μεγάλη όλη τη νύχτα παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων πως υπάρχει μέχρι στιγμής μία μετασεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική" σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και όπως υπογραμμίζει "προσπαθήσαμε μέσα στη νύχτα να εντοπίσουμε τα κρίσιμα σημεία. Ωστόσο ήταν πολύ δύσκολο. Από σήμερα το πρωί θα βρεθούν στην περιοχή κλιμάκια μηχανικών για να επιθεωρήσουν τόσο τα δημόσια κτίρια όσο και τις κατοικίες για να έχουμε μία συνολική εικόνα κύρια στα κτίσματα που διαπιστώνονται ρωγμές" είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος από την κοινότητα Ζάρακες κ.Τρανός έκανε λόγο για προβλήματα λέγοντας χαρακτηριστικά πως "έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρωινός σεισμός τόσο στα σπίτια όσο και στα δημόσια κτίρια".

Όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ οι δήμαρχοι Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος ,και Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, με αποφάσεις τους κρατούν κλειστά και για σήμερα τα σχολεία για προληπτικούς λόγους και κυρίως για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους μηχανικούς.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας αλλά και πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικά μονάδες της ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην περιοχή με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος "Θέλουμε να έχουμε μία πιο καθαρή εικόνα με το ξημέρωμα της σημερινής μέρας σε σχέση με το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους τα 5 Ρίχτερ" υπογράμμισε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, που όπως διαπιστώνει "η αγωνία είναι μεγάλη για τους κατοίκους που τους ανάγκασε να περάσουν τη νύχτα τους ακόμη και σε αυτοκίνητα".

Ωστόσο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας εκτίμησε ότι «μετά τα 4,7 ρίχτερ χθες το πρωί και τις ενδιάμεσες επιστημονικές εκτιμήσεις, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ηρεμήσει. Μετά τα 5 Ρίχτερ έγιναν οι μεγάλες ανατροπές και έσπειραν περισσότερη ανησυχία" απευθύνει και μία έκκληση προς τους πολίτες τονίζοντας πώς "θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και το κυριότερο να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών όπως επίσης να λαμβάνουν υπόψιν τους και τα γνωστά σε όλους μέτρα ατομικής προφύλαξης".

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Η ευρύτερη περιοχή της νότιας Εύβοιας, εθεωρείτο από τους ειδικούς μια σχετικά ασφαλής περιοχή από πλευράς σεισμικότητας. «Η περιοχή της νότιας Εύβοιας και του νότιου Ευβοϊκού έχει χαρτογραφηθεί ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80», εξηγεί ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Σε αυτή τη ζώνη υπάρχουν ρήγματα των οποίων οι διαστάσεις αντιστοιχούν σε σεισμούς έως 5-5,5 Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος σεισμός στην ευρύτερη περιοχή έγινε το 1932, ήταν 6 Ρίχτερ κοντά στον Ωρωπό, στις βόρειες ακτές της Αττικής. Από την Κάρυστο έως τα Στύρα τα ρήγματα είναι μετρίου μήκους, συνήθως 5-10 χλμ. και δίνουν σεισμούς έως 4-5 Ρίχτερ. Η αιτία είναι γεωλογική: τα πετρώματα της περιοχής είναι “μεταμορφωμένα”, δημιουργήθηκαν δηλαδή σε μεγάλα βάθη από 30 έως 50 χλμ. και στη συνέχεια επανήλθαν σταδιακά στην επιφάνεια ως συμπαγείς μάζες, με πολύ περιορισμένες ρηγματώσεις».

Αντίθετα, η ευρύτερη περιοχή της βόρειας Εύβοιας είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. «Σε αντίθεση με τα συμπαγή πετρώματα της νότιας Εύβοιας, στη βόρεια τα εδάφη έχουν πιο χαλαρή δομή. Υπάρχουν λοιπόν μεγάλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν σεισμούς έως και 7 Ρίχτερ, όπως της Αταλάντης, του Αγίου Κωνσταντίνου, της Αιδηψού. Τα δύο συστήματα ωστόσο, το βόρειο και το νότιο, είναι ανεξάρτητα».

«Είμαστε σε πορεία στο άγνωστο. Πρέπει να περάσουν 2-3 μέρες για να εφησυχάσουμε. Αν και δεν μας ανησυχεί κάτι, έχει περιπλεχθεί η κατάσταση», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, αναφορικά με το σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη νότια Εύβοια το βράδυ της Τρίτης και έγινε ιδιαιτέρως αισθητός στην Αθήνα.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, έκανε λόγο για αυξητική διαδικασία σε μεγέθη Ρίχτερ.

«Μπορεί να έρθει και μεγαλύτερος σεισμός ακόμα, αλλά είναι μικρή η πιθανότητα», είπε και πρόσθεσε: «Είναι επιφανειακό το συγκεκριμένο ρήγμα και η Αττική είναι στην κατεύθυνση του, που σημαίνει ότι η ενέργεια έρχεται προς τα εδώ». Συμπλήρωσε ότι «είναι μια περιοχή χωρίς ιστορικό σεισμικότητας».

Ο καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο kathimerini.gr, δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχυρός και το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κύριος σεισμός, έχουμε φαινόμενο σε πλήρη ακολουθία, σε πλήρη εξέλιξη. Πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί οι κάτοικοι με τα παλιά κτίρια. Η περιοχή μας είναι παντελώς άγνωστη», είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε σε αναμονή και σκεπτικοί ως προς το τι θα δώσει η περιοχή».

Ο Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε; «Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του Ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0, EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία».

Μιλώντας στον evima, επισήμανε: «Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, υπάρχει αυτή η πιθανότητα διότι μιλάμε για ένα άγνωστο ρήγμα. Ωστόσο αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι πως και στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, εκτιμώ πως θα είναι ένας σεισμός που θα τον αντέξουν τα κτήρια, δεν θα είναι καταστροφικός».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ