Είναι τα πρώτα λεπτά μετά την τραγωδία στην Κω και οι άνδρες των ΕΜΑΚ ψάχνουν στα χαλάσματα για θύματα. Ανακαλύπτουν τον Σινάν Κούρτογλου, 39 ετών και τον 27χρονο Σουηδό Σίμον Αντρέας Νίλσον.
Οι δύο άτυχοι τουρίστες τη στιγμή του σεισμού βρίσκονταν έξω από το μπαρ White Corner στην πόλη της Κω. Κατέρρευσε η οροφή από τον Εγκέλαδο και τους καταπλάκωσε.
Όλα τα σχετικά θέματα για τον σεισμό στην Κω, ΕΔΩ
ναθεωρήθηκε προς τα πάνω ο ισχυρότατος σεισμός που έπληξε το νησί της Κω, 31 λεπτά μετά τη μία τα ξημερώματα, μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (όπως αναθεωρήθηκε το μέγεθος από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών) στον θαλάσσιο χώρο Β/Α της Κω μεταξύ των ακτών της Κω και της Τουρκίας και μάλιστα ήταν επιφανειακός.
Έκτοτε έχουν σημειωθεί έως και 200 μετασεισμοί, εκ των οποίων οι 15 είναι μεγαλύτεροι των 4 Ρίχτερ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη, είναι μεγάλη η πιθανότητα να πρόκειται για τον κύριο σεισμό αυτόν που σημειώθηκε δηλαδή στις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, υπήρξε και τσουνάμι, με ύψωση της θάλασσας κατά περίπου 60 εκατοστά, την ώρα του σεισμού.
Σύμφωνα με σεισμολόγους του Γεωδυναμικού η σεισμική ακολουθία αναμένεται να κρατήσει έως και 6 μήνες, ενώ θα πρέπει να αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί άνω των 5 Ρίχτερ ίσως και έως 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση, τα ξημερώματα της Παρασκευής, κατέρρευσε η οροφή και ένα τοίχος σε μπαράκι στην παλιά πόλη του νησιού, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν οι θαμώνες. Μέχρι στιγμής είναι το μόνο σημείο που έχει κληθεί και έχει επιχειρήσει απεγκλωβισμούς η Πυροσβεστική στο νησί, από το οποίο ανέσυρε δύο άντρες νεκρούς, έναν 39χρονο Τούρκο και έναν 22χρονο Σουηδό.
Στο Νοσοκομείο από την ίδια περιοχή των Εξαρχείων της Κω, μεταφέρθηκαν ακόμα 7 σοβαρά τραυματισμένοι, εκ των οποίων ο ένας έχει ακρωτηριαστεί. Από τους 7 σοβαρά τραυματίες, οι τέσσερις σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ (ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ) που είναι οι πλέον βαριά τραυματίες, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Chinook από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη και τρεις με κατάγματα θα κριθεί σε δεύτερο χρόνο, αν θα πάνε πάλι με αεροδιακομιδή σε νοσοκομεία της Αθήνας ή στη Ρόδο.
Οι τέσσερις που μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ του Ηρακλείου Κρήτης είναι δύο Σουηδοί εκ των οποίων ο ένας υπέστη ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων του, ένας ακόμη 21 ετών που είναι διασωληνωμένος και έχει εγκεφαλική αιμορραγία και δύο Έλληνες, ένας άντρας με γναθοπροσωπικά κατάγματα και σοβαρό τραύμα στο μάτι και μία γυναίκα με ανοιχτά κατάγματα κνήμης.
Στην Κω παραμένουν και θα κριθεί αν θα πάνε στην Ρόδο ή στην Αθήνα, ένας 37χρονος Τούρκος με εξάρθρωση στο γόνατο, μία 54χρονη Νορβηγίδα με κάταγμα στο ισχίο και ένας 56χρονος Έλληνας με κάταγμα στο μηριαίο οστό.
Συνολικά 115 άτομα διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν από μόνοι τους για τις Πρώτες Βοήθειες στο Νοσοκομείο της Κω. Από αυτούς, σε 106 αντιμετωπίστηκαν τα τραύματά τους, δίχως να χρήζουν νοσηλείας και αποχώρησαν. Τα υπόλοιπα 9 περιστατικά ήταν οι δύο νεκροί και οι 7 τραυματίες που προαναφέρθηκαν.
Από την πρώτη στιγμή δόθηκε εντολή και έχει μεταβεί στην Κω προς ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ από την Αθήνα, αποτελούμενη από 15 άτομα μαζί με δύο σκύλους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να μεταβούν σε άλλο σημείο από το μπαράκι που υπήρξαν εγκλωβισμένοι. Έλεγχοι πραγματοποήθηκαν σε ερείπια μη τυχόν υπήρχε κανένας εγκλωβισμένος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί καμία τέτοια περίπτωση.
Σε πλήρη επιφυλακή έχουν τεθεί οι δυνάμεις του νησιού και σε μερική επιφυλακή των υπόλοιπων νήσων του Ν. Αιγαίου, στην περίπτωση που χρειαστούν περαιτέρω ενισχύσεις.
Από πλευράς ζημιών είναι πολλές σε σπίτια κυρίως εντός της παλιάς πόλης γιατί τα νέα κτίρια άντεξαν. Οι υποδομές του νησιού επίσης στην πλειονότητά τους άντεξαν με εξαίρεση το κεντρικό λιμάνι της Κω που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και έχει καταστεί αδύνατο να δέσει ακόμα και το πλοίο της γραμμής, όμως αυτή την στιγμή το επιθεωρούν δύτες και μηχανικοί και εκτιμούν ότι ένα μέρος του θα μπορέσει να αποκατασταθεί σύντομα για να μπορέσει να γίνει πάλι λειτουργικό. Βεβαίως, το νησί δεν έχει αποκοπεί αφού υπάρχουν και άλλα μικρότερα λιμάνια.
Το αεροδρόμιο του νησιού λειτουργεί κανονικά, το οδικό δίκτυο δεν έχει σοβαρά προβλήματα ενώ ακόμα και το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης έχει ζημιές και ρωγμές, όμως είναι λειτουργικό, όπως και οι Φυλακές δεν έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη.
Τα ξενοδοχεία επίσης δεν αντιμετώπισαν προβλήματα και έτσι η εικόνα που δίνουν οι Αρχές είναι πως το πρωί δείχνει να βρίσκει το νησί σε μία φυσιολογικότητα στο μέτρο του δυνατού. Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.
Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, μετέβησαν άμεσα στο νησί, ο Αν. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γεώργιος Δέδες , ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας προκειμένου να επιθεωρήσουν και να συντονίσουν τις ενέργειες, καθώς επίσης κλιμάκιο με μηχανικούς ακόμη και λιμενολόγους για την αποτίμηση και την εκτίμηση των ζημιών.
Από την πρώτη στιγμή του σεισμού, πλήθος κόσμου βγήκε από τα σπίτια του και παραμένει και αυτό συνιστάται από τις Αρχές να συνεχιστεί μέχρι να ελεγχθούν από τα κλιμάκια των μηχανικών τα σπίτια τους, αφού οι μετασεισμοί είναι ισχυροί.
Συστάσεις προς τους πολίτες για την ασφάλειά τους από το Συντονιστικό "Όργανο Πολιτικής Προστασίας"
Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μετά τον σεισμό των 6,5 ρίχτερ στην Κω εξέδωσε ανακοίνωση με συστάσεις προς τους πολίτες του νησιού για την ασφάλειά τους. «Η Κως υπέστη μια σκληρή δοκιμασία και άντεξε. Κάθε λεπτό που περνά, η Κως επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς της. Η κρατική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε θέματος απαιτεί άμεση διαχείριση. Η πρώτη μέριμνα αφορούσε την ανθρώπινη ζωή και σε αυτό το στάδιο η προσοχή περνά στον έλεγχο των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό συνιστά προς τους πολίτες:
α. Να μην προσεγγίζουν τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές.
β. Να αποφεύγουν να επισκεφθούν περιοχές και δρόμους έντονων μορφολογικών κλίσεων στις οποίες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατολισθήσεων
γ. Να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνουν βάση, πολύ περισσότερο να μην αναπαράγουν, στις φημολογίες.
Τέλος, όσοι κάτοικοι της Κω επιθυμούν έλεγχο των κτιρίων τους, να απευθύνονται στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κω, οδός Σκ. Ζερβού 40, τηλέφωνο 2242061507.
Στις συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να μην αποκλειστεί η Κως ακτοπλοϊκά αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο λιμάνι του νησιού και γι αυτό υπήρξε πρόβλημα με τις αναχωρήσεις και αφίξεις. 78 επιβάτες που είχαν προορισμό την Κω αποβιβάστηκαν στη Νίσυρο και μεταφέρονται στο λιμάνι της Καρδάμαινας προκειμένου να πάνε στη Κω. 260 επιβάτες έγινε έκτακτη αποβίβαση στην Κάλυμνο που μεταβαίνουν στο λιμάνι του Μαστιχαρίου. Για αυτό το λόγο, άλλωστε, το Υπουργείο έδωσε εντολή να αυξηθούν τα δρομολόγια στην Κάλυμνο στο Μαστιχάρι. Έγινε προσπάθεια να μεταφέρουμε στο σημείο μια παρακείμενη προβλήτα στη περιοχή της ΔΕΗ, όπου εκεί σε συνεργασία με την αστυνομία εγκαταστάθηκε άμεσα η πύλη εισόδου της Σένγκεν για να αντιμετωπιστεί η κίνηση προς την Τουρκία. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει η προσέγγιση στο λιμάνι του Κεφάλου και το νησί δεν θα αποκλειστεί ακτοπλοϊκά. Όλα τα πλοία, για όσο διάστημα χρειαστεί θα μεταβαίνουν στο λιμάνι του Κεφάλου», σημείωσε ο κ. Σαντορινιός.
Επιπλέον, ανέφερε ότι λιμενολόγοι μαζί με τον γγ Λιμενικού μεταβαίνουν στο νησί προκειμένου, επί τόπου να δώσουν λύσεις για την αποκατάσταση του λιμανιού της Κω και κατέληξε, τονίζοντας: «Να πω και κάτι ως Δωδεκανήσιος. Ο πολύς ντόρος, σε ένα τουριστικό νησί που έχει πληγεί και από την προσφυγική κρίση μόνο κακό κάνει. Όλοι πρέπει να ρίξουμε τους τόνους. Η Κως είναι ασφαλής και οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν εκεί τις διακοπές τους».
Τα κτίρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση, επισήμανε ο υπουργός Υποδομών
«Το νησί δεν έχει υποστεί βλάβες. Τα κτίρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν έχουμε βλάβες σε υποδομές», σημείωσε ο υπουργός υποδομών και μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ανέφερε ότι ήδη έχει μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της ΕΜΑΚ και μηχανικοί και άλλα δύο κλιμάκια προκειμένου να συνδράμουν τους μηχανικούς του δήμου
«Με το που φτάσαμε έγιναν έλεγχοι στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου που έχει ανοίξει. Το μόνο πρόβλημα που διαπιστώθηκε είναι στο λιμάνι», προσέθεσε και γνωστοποίησε ότι είναι καθ΄ οδόν ο διευθυντής των Υποδομών του Υπουργείο με καθηγητές του ΕΜΠ και μελετητές προκειμένου να βρουν τη βέλτιστη λύση για να αποκατασταθεί το λιμάνι ώστε να χρησιμοποιηθεί, ενώ στο νησί βρίσκεται ήδη οι γγ Λιμένων και Πολιτισμού.
Επίσης είπε ότι υπάρχει πρόβλημα σε δύο εκκλησίες και στο τέμενος, ενώ έχει αποκλειστεί το μεσαιωνικό τείχος. Ανέφερε ακόμη ότι έχουν μοιραστεί τα απαραίτητα έντυπα και έχει μπει τηλεφωνική γραμμή, ενώ το απόγευμα όταν θα έχουν φτάσει όλα τα κλιμάκια θα γίνει μια μεγάλη συντονιστική συνάντηση προκειμένου να βγουν τα κλιμάκια των μηχανικών ώστε να αρχίσουν τους ελέγχους στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα δικαστήρια.
«Το νησί και οι υποδομές άντεξαν. Θα είναι καλό οι συμπολίτες μας να μην υφησυχάσουν για τα επόμενα δυο 24ωρα. Το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά», τόνισε καταλήγοντας ο υπουργός Υποδομών
Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια που απέδωσε από την πρώτη στιγμή , υπογράμμισε ο Νίκος Τόσκας
Την ετοιμότητα και τον σχεδιασμό που έγινε σε σύντομο χρονικό, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σημειώνοντας από τη 1.41 πμ που έγινε ο σεισμός μέχρι τις 4.20 πμ που απογειώθηκε το αεροπλάνο με τους υπουργούς με μετέβησαν στο νησί για να δουν την κατάσταση «ήταν ένα σύνολο έτοιμο να αντιδράσει σε όλες τις καταστάσεις».
«Έτσι την ίδια στιγμή που γινόταν η μεταφορά η δική μας ξεκίνησε και το Σινούκ με τον περιφερειάρχη και διασώστες ώστε να μεταφέρουν τραυματίες. Πήγε ένα δεύτερο αεροπλάνο που μετέφερε τραυματίες στο νοσοκομείο Ηρακλείου και μια άλλη μεταφορά στο Θριάσιο. Αρχίσαμε από τον έλεγχο του αεροδρομίου για να μπει σε κυκλοφορία. Οι μηχανισμοί δούλεψαν εντός του νησιού και όλες οι αρχές συνεργάστηκαν πολύ καλά μαζί μας», είπε ο κ. Τόσκας και τόνισε: «Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια που απέδωσε από την πρώτη στιγμή».
Μετά από αυτή την πρώτη αντιμετώπιση υπάρχει μια κανονικότητα. Το αεροδρόμιο δεν σταμάτησε η άφιξη στο νησί τουριστών, ο κόσμος ζει μια κανονικότητα, οι τουρίστες κάνουν ποδήλατο στην παραλία χωρίς κανένα πρόβλημα. Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι, γίνονται, όμως, σε ένα περιβάλλον ομαλότητας. Το νησί αυτή τη στιγμή λειτουργεί χωρίς πανικό και αν έφτανε κανείς τώρα στο νησί, χωρίς να ήξερε τι έγινε, δεν θα αντιλαμβανόταν ότι υπήρξε αυτή η φυσική καταστροφή», προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Συλλυπητήρια στους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, ανοίγοντας τη συνέντευξη που έδωσαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, προκειμένου να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους για την κατάσταση που επικρατεί στην Κω μετά τον σεισμό των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι οι υποδομές του νησιού βρίσκονται σε καλή κατάσταση εκτός από το λιμάνι, ενημέρωσε ότι το απόγευμα θα επισκεφτούν λιμενολόγοι που θα μας πουν αν μπορεί αν επιτευχθεί η άμεση αποκατάστασή του και τόνισε:
«Για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι η γρήγορη αποκατάσταση του νησιού. Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Η όλη κατάσταση δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Λόγω καλοκαιρινής περιόδου πρέπει να αποφύγουμε την δραματοποίηση. Θέλω να συστήσω ψυχραιμία και στο πολιτικό σύστημα και στα μέσα ενημέρωσης. Οι πολίτες να μην δίνουν βάση σε φήμες και δημοσιεύματα. Πρέπει να ενημερώνονται μόνο από τις επίσημες φωνές».
Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας ήταν το νοσοκομείο Κω, αναφέρει το υπουργείο Υγείας
Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση στην θαλάσσια περιοχή της Κω με αναφερόμενους τραυματισμούς και εκτεταμένες ζημιές, άμεσα, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ),τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας το νοσοκομείο της Κω -το οποίο ελέγχθηκε και δεν υπήρχαν ζημίες- η υπηρεσία του ΕΚΑΒ στο νησί και η υπηρεσία αεροδιακομιδών.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας, ακολούθησαν οι απαραίτητες επαφές για το σωστότερο συντονισμό και διαχείριση των τραυματιών τόσο με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, την διοικήτρια της 2ης Υ.ΠΕ, την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και με την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, του Πυροσβεστικού Σώματος, με τον γενικό γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς επίσης και εκπροσώπους της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Από τις 02:30 έως τις 04:00 προσήλθαν ή διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρα περί τα 115 άτομα έλληνες και αλλοδαποί κυρίως νεαρής ηλικίας με διάφορους τραυματισμούς. Επίσης, προσκομίστηκαν 2 άντρες αλλοδαποί νεκροί. Περί τους 103 τραυματίες αποχώρησαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών. 12 άτομα έχρηζαν νοσηλείας. Για τους 7- εκ των οποίων ο ένας χειρουργήθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο της Κω για ακρωτηριασμό- κρίθηκε επείγουσα ανάγκη αεροδιακομιδής. Σε πρώτη φάση 4 άτομα διακομίσθηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΠΑΓΝΗ (3 άντρες - 2 αλλοδαποί και 1 έλληνας) και 1 γυναίκα ελληνίδα). Σε δεύτερη φάση κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή 3 ακόμα τραυματιών στο Γ.Ν. Θριάσιο (2 άντρες 1 έλληνας και 1 αλλοδαπός και 1 γυναίκα αλλοδαπή).
Στο Νοσοκομείο της ΚΩ παρέμειναν 5 άτομα (άντρες) για περαιτέρω νοσηλεία και είναι σε καλή κατάσταση. Το προσωπικό του Νοσοκομείου καθώς και το προσωπικό του τομέα ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Αισθάνεται, επίσης, την ανάγκη να ευχαριστήσει και να συγχαρεί τις διοικήσεις και το προσωπικό του νοσοκομείου της Κω, του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ, της 2ης ΥΠΕ καθώς και την Πολεμική Αεροπορία για τον άψογο, έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης της κρίσης που προέκυψε.